Technológia

Az anyag lehetőségei, a szálcement új arcai 2016

2016.11.16. 13:27

Az EQUITONE szálcement homlokzatburkolati anyagok az építészeket a szálcement, mint anyag valódi értékeivel ismerteti meg. A cég hagyományosan minden évben új termékkel jelentkezik, de 2016-ban két újdonságot is ajánlnanak a tervezőknek.

You begin with the possibilites of the material.
(Robert Rauschenberg)

A Creaton South-East Europe Kft. anyavállalata az ETEX 1905 óta foglalkozik szálcement anyagok gyártásával. Ezen hosszú időszak alatt igen nagy tapasztalatra tett szert magas minőségű szálcement anyagok előállításában, köszönhetően elkötelezettségének az anyag értékei mellett.

Az EQUITONE szálcement homlokzatburkolati anyagok fő üzenete az építészek számára, hogy a szálcement, mint anyag valódi értékeivel ismerteti meg őket. Az EQUITONE túlmutat azon alapvető funkcióján, hogy magas minőségű, időtálló homlokzatburkolati lapként szolgálja az építtető igényeit. A szálcementnek, mint anyagnak egyedi, semmivel össze nem téveszthető arcát mutatja be.




Ezért az EQUITONE a tervezőkkel szorosan együttműködve kutatja az építészek igényeit és elemzi visszajelzéseit, ezzel párhuzamosan elkötelezetten keresi a szálcementben rejlő további lehetőségeket: mit rejt még magában az anyag, milyen lehetőségek vannak arra, hogy megmutassa a szálcement igazi világát?

Már hagyomány, hogy évről évre új felület, új szín kerülhet a tervezők kezébe, így 2014-ben mutattuk be az EQUITONE [tectiva] család új színét az antracit TE80-at, amely a tervezők által igen kedvelt szín lett. 2015-ben mutattuk be az EQUITONE [linea] lapokat, amely három dimenziós hatást kölcsönöz a lapokkal borított felületnek. A bordás felület folyamatosan reagál a napszaknak megfelelő fényhatásokra, így egy élő, árnyalatát folyamatosan változtató izgalmas homlokzati felület alkotásának lehetőségét teremti meg.




2016-ban két újdonságot is ajánlunk a tervezőknek, az EQUITONE [tectiva] új színét a TE15-öt, amely az igen kedvelt TE20 színétől kissé világosabb, markáns ezüstös színével gazdagítja a [tectiva] család anyagában színezett lapjait.

Ezzel párhuzamosan kerül a tervezők asztalára az EQUITONE [materia], amely már nevében is sejteti, hogy az anyag lehetőségeinek új mérföldköve.
Az új felület mottója is erre utal: Keresd az anyag lehetőségeit.

Az idézet (szabad fordításban) Robert Rauschenbergtől (1925-2008) származik, aki amerikai születésű festő és grafikus volt. Műveire jellemző volt a kapcsolatkeresés profán és művészi között, kereste a mindennapi anyagokban rejlő lehetőségeket, plusz üzeneteket. A funkció és a művészet mezsgyéjén alkotva készültek grafikái, szobrai, festményei.




Az EQUITONE [materia] feltárja előttünk a szálcement új arcát. A lapok Németországban készülnek, a természetes légszárított nagy sűrűségű szálcement lapok a szálcement teljesen kezeletlen felülete rusztikus arcát mutatja, tapintása egyszerre nyers és egyben bársonyos. Jellemző rá, hogy míg a táblán belül homogén színárnyalattal készül, az egyes táblák közt finom, tervezett árnyalatkülönbségek vannak, ezzel ad élő felületet az épület homlokzatának.

Mivel a felület teljesen kezeletlen, pára-, nedvesség hatására, a lapok árnyalata természetes játékba kezd reagálva a környezetére.

Az új anyag felülete különleges mechanikai eljárás eredményeként jön létre, amely szabadalmi oltalom alatt áll, így ismét olyan anyagot tudunk bemutatni a tervezőknek, ami csak az EQUITONE-ra jellemző.

További információt Equitone honlapján talál.