Épülettervek/Középület

Az Ararát hegy lábánál: Intercontinental szálló és üzleti központ Jerevánban

2010.03.10. 11:39

Az örmény Építészkamara, az Avangard Motors LLC és Jereván önkormányzata által megrendezett egyfordulós, nyílt, nemzetközi pályázaton a zsűri 274 tervből egynek sem adott első díjat. A másodikat egy csupa fiatal, párizsi építészekből álló társulás vitte el.

Egy jó ház mindenekelőtt kontextus függő, vagyis az adott helyszínre szabott és tökéletesen integrálódik a tájba. A házat a helyszíni erők és energiák rendeltetése szerint kell elképzelni, hogy a ház – ezeket a meglévő erőket bizonyos értelemben felerősítve - átalakítsa a helyszínt valami olyasmivé, ami túlmutat a hely eredeti állapotán.

 

 

 

Jereván új Intercontinental szállójának és üzleti központjának helyszíne egy meredek lejtő a város északi részén, ami a városközpontból és a környező hegyekről is nagyon jól látható. Ahelyett, hogy az itt lévő korábbi épület számára kialakított mesterséges platóra tettük volna az házat, a hegy eredeti, természetes topográfiáját állítottuk helyre. A ház, monolitikus tömegként ebből a rögös hegyből bukkan elő és egyben lebeg is fölötte, kiemelve a környezet lenyűgöző képét és fizikai erejét.

Az épület alaprajza kereszt formát idéz, közepén egy monumentális, háromdimenziós gyémánt formájú üveggel fedett fórummal. Ez a metszéspont a Teryan utca axisába kerül, hatásosan illesztve az épületet a városkép és a bibliai Ararát hegy látványába.  A szálloda tornya a magasba tör. A kereszt száraira függönyfalas galéria-terek telepednek, amelyek könnyedén érnek földet a lejtős terep alsóbb részein. A kereszt tetősíkjai a hegy felsőbb szintjeiből bukkannak elő, pazar kilátást nyújtva Jereván városára és a környező hegyekre.

Agence Search, Series&Series


Agence Search
Az Agence Search - Carolin Barat és Thomas Dubuisson által alapított - fiatal építésziroda Párizsban. Az iroda innovatív és kontextus függő válaszokat keres napjaink építészeti problémáira, átfogó megközelítésben tekintenek az építészeti tervezésre. Szerintük a tervezés a projekt minden állomását átfogja, a megvalósíthatósági tanulmánytól az épület kivitelezéséig. Az Agence Search koncepció menedzselésben és bonyolult projektek megvalósításában kiváló kvalitásokkal rendelkező csapata több területről és több országból verbuválódott. A tagok – többek között - az USA, Kanada, Németország és Spanyolország legjobb építészeti egyetemein szereztek diplomát. A fiatalokból álló cég gyorsan növekszik, s jelenleg olyan megbízásokon dolgozik, mint az új Aquacenter Mantes-la-Jolie-ban, vagy a Saint Denis-be épülő Bölcsészettudományi Intézet, illetve a François Pinault Alapítvány válogatott gyűjteményét bemutató, nagyszabású moszkvai kiállítás tervei. 

Series et Series
A Sériès et Sériès Párizsban és Marseilles-ben dolgozik, 2002-ben alapította Thomas és Benjamin Sériès. Saját bevallásuk szerint a szenvedélyes építészet ideáját keresik a városban, javaslataikban a kreatív kommunikáció lehetőségeit kutatják. Az összes kötöttség (felhasználás, biztonság, technikai feltételek) átszűrése után olyan tervekkel állnak elő, amelyek egyáltalán nem tűnnek nehézkesnek, olyan designt csinálnak, amely kreatív energiákat szabadít fel, lehetőségeket kínál és felnyitja az emberek szemét. A boldog desing-t választják, ami mindenkit megragad. A projekt kommunikációja és  értelmezése áll munkájuk középpontjában, mivel – szerintük – a kortárs építészet a különböző szereplők közötti diskurzus eredménye. A beszéd, a projekt kifejtése során kicserélődő információ eredményezi, hogy az építész előre tud látni. Csak a koncepció tiszta kifejezése engedi meg annak értelmezését, teszi lehetővé az összes magyarázatot, hogy végül a projekt mindenkié legyen.