Közélet, hírek

Az Archikon tervezi Magyarország első okos óvodáját

2022.09.13. 14:34

A XIII. kerület panelóvoda-rekonstrukciója komplex módon veszi figyelembe a fenntarthatóság és digitális fejlődés szempontjait, összhangban az intézmény pedagógiai programjával. 

 

Közösségi oldalán osztotta meg az Archikon Építésziroda, hogy a tervezésükben valósulhat meg az ország első okos óvodája Budapesten, a XIII. kerületi Gyöngyösi sétányon. "A cél egy olyan harmonikus környezet megteremtése, melyben az építészeti megoldások támogatják a kiegyensúlyozott, élménygazdag gyermekkort, az oktatás és fejlesztés legkorszerűbb eszköztárának biztosítása mellett", írják. Mint kiemelik, a smart óvoda elnevezés nem az építészeti vagy a pedagógiai programot jelenti csupán, hanem azok elválaszthatatlan egységét, összhangban történő megvalósítását, egymást támogató erejét.A fejlesztésről a kerületi polgármester, Tóth József is beszámolt nemrég. Posztjából kiderül: a képviselőtestület múlt heti ülésén fogadta el a Gyöngyszem Tagóvoda beruházási célokmányát, így a teljes felújítást, bővítést. A smart elemek közül az alábbiakat tervezik megvalósítani (figyelemmel az adatvédelmi szabályokra):

  • a családokkal történő kapcsolattartás folyamatában intelligens megoldások kialakítása,
  • az épületre vonatkozó monitorozó és optimalizáló rendszerek (komplex épületfelügyeleti rendszer) beépítése, amely az épületben üzemelő rendszerek összehangolt, egységes vezérlését látja el,
  • a kamerarendszerek kialakítása állandó beépített helyen a tornaszobában és a tankonyhában, mobil (hordozható) kialakítással, eseti használattal a csoportszobákban,
  • valamint a pedagógiai program keretében megvalósulhat többek között az óvoda játszó és foglalkoztató eszközeinek okos eszközökkel való felszerelése.
"Különösen fontos, hogy az épület tervezésének alapvető szempontja volt a korszerűsítés utáni energiatakarékos, távfelügyelet használatával való üzemeltethetőség", tette hozzá a polgármester. Az épület hőszükségletét elsősorban a tetőre telepített levegő-víz hőszivattyúval tervezik biztosítani.