Közélet, hírek

Az Austrotherm befektet és terjeszkedik Horvátországban

2023.07.24. 14:16

Idén júniusában fektették le az Austrotherm új EPS-szigetelőanyag gyártó üzemének alapköveit Horvátországban. A 30 fő számára munkát adó gyár üzembehelyezése a tervek szerint 2024. első felében várható. 

Zágrábtól 30 kilométerre, északra fekvő Zabokban fehér és grafit polisztirol termékeket gyártanak majd a horvát Austrotherm üzemben, mintegy 8.000 m2-en. Az Austrotherm első horvátországi EPS-szigetelő üzemének helyszíne jól megválasztott: Zabok közvetlen autópálya-kapcsolattal rendelkezik a horvát főváros, Zágráb és Szlovénia felé is. A zöldmezős beruházás mintegy 12 millió eurót tesz ki. Az Austrotherm 2010 óta saját kereskedelmi társasággal képviselteti magát Horvátországban, és látja el a horvát piacot EPS és XPS szigetelőanyagokkal a környező Austrotherm vállalatok segítségével.

Az osztrák családi tulajdonban lévő Austrotherm Csoport 12 országban 26 hőszigetelőanyag gyártó üzemmel rendelkezik. A wopfingi központ mellett még két üzem található Ausztriában (Pinkafeld, Purbach), ezen felül három üzem Magyarországon (Győr, Gyöngyös, Szekszárd) létesült, továbbá Csehországban, Bosznia-Hercegovinában, Bulgáriában, Németországban, Horvátországban, Lengyelországban, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában és Törökországban van jelen a vállalat. Az Austrotherm Csoport a 6.000 munkatársat foglalkoztató Austrotherm Csoport a Schmid Industrieholding része.