Emberek/Interjú

Az egyediség új esélye

2014.03.13. 10:15

Pozsonyi József ismert belsőépítész, formatervező, akinek egyik új projektje egy csillár, amely jóval több lehetőséget hordoz magában mint egy egyszerű világítótest. Ennek kapcsán beszélgettünk vele a parametricizmusról és a tervezői szabadságról.

Az Ön által tervezett csillár nem csak formailag érdekes és egyedi. Az elkészítéséhez egy különleges anyagot is használt, mi volt ez?

Pozsonyi József: Egy kompozitpapír, a FunderMax kompaktlemez, amit a Jaf Holz forgalmaz. Eredetileg akril üveget vagy dibont kerestem a formához. Mostanában több projektünkben a parametricizmus gyakorlati lehetőségeit keressük, nemrég beruháztunk több 3d-s prototípuskészítőbe. Az ipari forradalom óta a termékek árát a sorozatgyártással próbáljuk egyre lejjebb vinni. A 3D-s nyomtatóval előállított termékeknek azonban a forma indifferens: a gépnek mindegy, hogy mit nyomtat ki, minden darab lehet eltérő. A eltérő termékek ára pedig csak akkor emelkedik újból, ha minden formát külön-külön kell megtervezni. Ezen segithet a parametricizmus, amely szinte korlátlan lehetőség. Elég egy szoftvert megírni, vagy egy összefüggéshalmazt összeállítani, és a különböző formákat (azonos anyagfelhasználás melett) ugyanolyan áron lehet előállítani. A tervező egy interaktív felületeten készít geometriai variációkat, igy rendkívül nagy szabadságot élvez. Rögtön látja az anyagfelhasználással járó költségeket is. Így ki lehet lépni a hagyományos sorozatgyártásból, a termékek minden eleme egyedi darab lehet. Erre az egyéniségre törekszik a kezdetek óta minden alkotó, és most itt a lehetőség előttünk.

Ezek szerint a gyártási folyamatok rövidesen teljesen átalakulnak.

Pozsonyi József: Minden bizonnyal. A Jaf Holz anyaga pedig itt jön be a képbe, mert tökéletesen alkalmas a CNC megmunkálásra. Visszatérve a lámpára, a megrendelő eldöntheti a kacsok számát formáját méretét, valamint hogy az elemek forgásszimmetrikusak vagy asszimetrikusak legyenek, a szoftver pedig a forma véglegesítésekor azzonal, gyártáselőkészítő mérnök vagy egyébb szakember bevonása nélkül CNC megmunkáló gépre és 3d-s nyomtatóra generálja formát, előállítva a szerszámgéppályát.

A plexi nem lett volna alkalmas erre?

Pozsonyi József: Nem. A FunderMax kompaktlemezből készült lemezek konzolossan kinyúlnak 130-140 centiméterre, és mégis pengeegyenesen állnak. Sokkal merevebb, mint a plexi, amely kihajolna az önsulyától. Ráadásul a megrendelőnek volt egy olyan kérése is, hogy a csillár legyen teljesen fehér. Ennek a lemeznek az éle is színazonos a belsejével. Ez az anyag most körülbelül abban a helyzetben van, mint a Corián. Sokkal többre hivatott, mint elsőre gondolnánk. A Coriánból Magyarországon főleg konyhapultokat gyártanak, míg külföldön számtalan kreatív, belsőépítészeti alkalmazási módja van.

Egy csillárnál a súly is meghatározó szempont.

Pozsonyi József: Abszolút. Az anyag egyik nagy előnye, hogy könnyű. A 280 cm átmérőjú, 70 cm magas csillár önsúlya 40-42 kiló. Ugyanez más anyagból jóval nehezebb lenne, ami akár kizárná például a gipszkartonra való rögzítését.

A Corián analógiánál maradva, milyen terméket tud még elképzelni az anyagból?

Pozsonyi József: Egyelőre csak lámpát. Annyira inspiráló volt ezzel az anyaggal dolgozni, hogy egy egész termékcsaládot tervezünk a fundermax lemezből. Az is nagyon izgalmas, hogy ebből az anyagból igen bonyolult formákat is elő lehet állítani. Mi tervezők pedig kicsit olyanok vagyunk, mint a gyerekek: örülünk, ha találunk egy újfajta ceruzát, vagy egy más színű filctollat, amivel valami újszerűt lehet létrehozni – ez az anyag pedig ebben tökéletes partnernek bizonyult.

Horváth András