Technológia

Az első fecske – megépült Kanadában a jövő otthona

2017.05.16. 11:13

Kanada első aktívházát építette fel a Great Gulf nevű, torontói székhelyű ingatlanfejlesztő vállalat. A superkül csapata által tervezett, 2013-ban átadott épület olyan építészeti és technológiai megoldásokat egyesít, amelyek szintézise egyedülállóan alacsony fenntartási igényű, mégis kiemelkedően otthonos házat eredményezett. 

Egyszerű, de harmonikus designra épít az a családi ház, amely műszaki és épületenergetikai megoldásait tekintve a jövő családi házainak építészetét vetíti előre. A Great Gulf aktívháza az ontarioi Thoroldban áll, néhány mérföldre a Niagara vízeséstől, és nagyjából 90 percre Torontótól. Ezt az épületet nem csupán befektetésnek alkották meg: a Great Gulf és a superkül együttműködésének célja nem kevesebb volt, mint a kanadai aktívházak archetípusának létrehozása. A tervezőgárda reményei szerint az összetett kutatással és vizsgálattal kidolgozott újító megoldások sora a Great Gulf által a továbbiakban épített alacsony fenntartási költségű házakon is visszaköszönnek majd. 

Míg a passzív házak lényege olyan megmaradó eszközök telepítése, amelyek minimálisra csökkentik az épület energiaigényét, ezt általában csökkentett méretű nyílászárókkal és vastag szigetelésekkel érik el. A csak néhány éve létező aktívház-technológia ezzel szemben arra épít, hogy az épület több energiát termeljen, mint amit elhasznál – itt az alapvető energiafelhasználás másodlagos, így jóval nagyobb ablakok és egyéb üvegfelületek elhelyezésére nyújt lehetőséget – természetesen a lehető legjobb hőszigetelő képesség mellett. A süperkül munkatársai a VELUX ablakokban találták meg azt az ideális építőelemet, amelyekkel a hőszigetelés és a fény épületbe juttatása egyaránt hatékony maradhat.

Kívül jónéhány figyelemre méltó karakterformázó elemet helyeztek el a házon a kortárs design eszköztárából. Ilyen az aszimmetrikus nyeregtető, amelynek napelemekből álló burkolata a keskeny téglát mintázó – szintén napelemes – falburkolattal azonos színt kapott; az így létrehozott homogén, szürke tömbből szépen emelkednek ki a pácolt fabetétek és a nagy üvegfelületek. Az utcafronti homlokzat legsikerültebb megoldása az optikai játékkal létrehozott emeleti ablak széles keretének és a mellette a sarokablakig futtatott fabetétnek komplementer viszonya. Ezek az építészeti eszközök ugyanakkor az épület hátsó traktusában nem köszönnek vissza, ritmust itt a horizontálisan tagolt burkolat magasságát lekövető nyílászárók adnak. Az itt kialakított terasz lapostetős fedésének arányai esetlegesek. 

A ház belülről viszont már egészen más képet mutat. A nagyvonalú belső terek, a fehér falak, a nagy üvegfelületek és a világos faburkolatok sajátosan modernista otthonosságot árasztanak, ami a napfény átgondolt használatának köszönhető. A tervezők fényméréssel modellezték minden épületrész bevilágítását, így tudták pontosan kiszámítani, hogyan juthat minden tér elegendő napfényhez. Ennek köszönhetően sikerült a belsőépítészeknek és építészeknek a leghatásosabb tetőablak-méreteket és azok legideálisabb helyét megtalálniuk. Az így szerzett értékekhez legalkalmasabb nyílászárókat a VELUX típusokban találták meg. A változatos VELUX termékpaletta a ház eltérő hajlásszögű tetőrészeihez tökéletesen illeszkedő, különböző méretű nyílászárókat tartalmaz, amelyek kiváló hőszigetelés mellett képesek a lehető legtöbb fény beengedésére. 

A két szint magaságú nappali tér grandiózusságát nagyban erősítik a tiszta üvegkorlátok, amelyek a felülvilágítókon bejutó fény terjedésének hatékonyságát is szolgálják. Az életterek közötti vizuális határvonalak visszafogottsága egységben tartja a házat – a helyiségek egyébként a nagy övmagasságnak köszönhetően még a tetőtérben is igen tágasak. Az épület belső terének központi megnyitása két egymást metsző tengely találkozási pontját adja ki, ez az átriumos szerkezet elősegíti a természetes légmozgást. A tervezők ezt használták fel az épület szellőztetésére, minimálisra csökkentve ezzel a légkondicionálás szükségességét. Ez a kialakítás a verem-hatás (a hideg levegő lefelé, míg a meleg felfelé száll) kiaknázására is tökéletes, így nem csak a szellőztetés, de a fűtés energiafüggőségét is sikerült csökkenteni. A rendszer ráadásul nem igényel karbantartást.

A ház összes elemét egy Somfy TaHomA Smart Home nevű számítástechnikai rendszer kezeli, amely több fűtési zónát, moduláris levegőztetőt, valamint a környezettudatos csúcstechnológiát képviselő berendezéseit is irányítja, így kiváló levegőminőség mellett tartja állandó hőmérsékleten a házat. Ehhez az irányítási rendszerhez kiválóan illeszkednek a VELUX nyílászárók automata, szellőzőnyílással ellátott változatai, amelyek kompatibilisek a legkülönfélébb épületautomatizálási eszközökkel. A felhasznált technológiák – mint a kétzónás HVAC-rendszer – automatikusan vezérlik a homlokzati és tetőablakokat, valamint árnyékolókat a legoptimálisabb hőmérséklet és szellőzés elérése érdekében. 

A RenewABILITY Energy’s Power-Pipe nevű eszköz egy olyan innovatív hőcserélő berendezés, amely hagyományos csővezetéken keresztül nyeri a vizet és egy rézből készült csőhálózatba vezeti azt. A rendszer, kihasználva a réz gyenge szigetelő képességét a falban vezetett vízcsövek segítségével fűti a házat, miközben alig esik a víz nyomása. Ezt a rendszert hívják csatornavíz-hővisszanyerésnek (drain water heat recovery – DWHR). A Power-Pipe egy passzív energiatakarékos eszköz, tehát nem tartalmaz mozgó alkatrészeket; valamint öntisztító, vagyis nem kell karban tartani. Mindezen megoldások mellett a tervezők egy ciszterna és egy esővízgyűjtő rendszerrel igyekeztek csökkenteni a vezetékes víz használatát.

Az Aktív Ház tehát jóval több, mint egy jó szemű építész által helyes arányokban tervezett, hagyományos családi ház. Ha belépünk, a precízen átgondolt felülvilágításnak és a nagy belmagasságú központi belső térnek köszönhetően egy izgalmas, mégis emberközpontú és élhető otthont látunk. Ennek a felszíne alatt ugyanakkor olyan előremutató és rendszerbe foglalt megoldások sorát találjuk, amelyek valóban a jövő otthonává teszik Kanada első aktív házát.

forrás: VELUX