Technológia

Az építész gondolata a betonon - inspiráló betonfelületek

2015.07.28. 11:49

A forma- és anyagválasztáson túl a Meva műanyag zsaluhéjával készülő látványbeton felülettel tervezett épületek a beton felületén megjelenő, egyedi mintáikkal is közvetíthetik az építészeti gondolatot. A beton így valóban formaadó anyag, térformáló eszköz lehet.

Egy épület folytonos párbeszédben áll környezetével, a körülötte sétáló emberekkel, hiszen anyagválasztásával, külső formai megjelenésével, belső térkialakításával, illetve minden vizuálisan alakot öltő elemével - a betöltendő funkción túl - kommunikál is. A látványbeton szerkezetével, anyagszerűségével, számos építészeti gondolat térbeli megjelenésére alkalmas. Az építmény és  lakóinak kölcsönhatása mellett sokszor a projekt eszmei üzenete vagy gondolati háttere is képes fizikailag megjelenni.

Az építészetben eszközként használt látszóbeton kifejező ereje mára a felületi minták hatásos elemével is fokozható. Mindez a Meva korszerű zsalutechnológiájának köszönhető. A hézag- és fugamentesen hegeszthető műanyag zsaluhéjjal ívelt, csavart, döntött vagy lekerekített geometriával rendelkező épületformák valósíthatóak meg és akár a legösszetettebb ábrák, minták jeleníthetőek meg a látványbeton felületen.
Az általánosan elterjedt rétegelt falemezekkel ellentétben a Meva műanyag zsaluhéja többszöri felhasználás után sem kopik. A műanyag zsaluhéj használata anyagi és környezetvédelmi szempontból is előnyös, hiszen funkcióvesztés nélkül számtalanszor újra lehet hasznosítani. Felhasználási szempontból további előnye, hogy a betonozást követően könnyen kizsaluzható. A teljes anyagában műanyag zsalutáblák akár nyom nélküli táblaillesztéssel garantálják a látványbeton megfelelő minőségét gyors betonozások és magasabb falak esetén is.

A veszélyre figyelmeztető piktogramtól a művészi élményig

A Meva műanyag zsaluhéja nagy merevségű, de egyszerű módszerekkel formára hajlítható és gravírozható zsalutáblává alakítható. A szerkezeti betonból készült látványfelületek készítésekor a gravírozható zsalutábla a tartó zsalutáblára szögelhető, tetszőleges méretben. A 2-4 cm vastag, az egész falfelületet betöltő, a helyszínen egy felületben öntött, finombeton kéregelemek készítésekor munkahézag nélkül kialakítható a minta a felületen.

Egy mindenki számára hasznos eligazító tábla, egy jelképes alakzat, vagy egy veszélyt jelző piktogram, amire mindenki emlékszik. A műanyag zsaluhéjjal készült látványbeton felület a legnagyobb mértékben enged teret az építész fantáziájának. Az épületet használó lakók számára pedig akár hasznos, segítő üzenetet is közvetíthet, vagy szimplán csak gyönyörködtethet. Képzeljünk el egy különleges motívumot a beton felületén, amely bármilyen dimenzióban váratlanul megjelenik velünk szemben a végtelennek tűnő látszóbeton felületen. Legyen akár reprezentáló, díszítő vagy segítő célú az ábra - a Meva innovatív zsaluhéjával a legfinomabb vonalvezetés is láttatható. A megoldás kulcsa a műanyag zsaluhéj alakíthatósága, rugalmassága.


További információk: www.meva.hu