Közélet, hírek

Az építészet közügy! – Call for Papers az Építészfórumon

2023.12.23. 08:41

´Az építészet közügy!´ – ez a jövő évi Építészfesztivál jelmondata. Az elkövetkezendő fél év során, az olvasóinkat bevonva szeretnénk az építész szakmát és a városaink sorsát érintő összetett kérdéseket mélyrehatóan megvizsgálni. Minden hónapban egy-egy új téma vonatkozásában hirdetünk szakmai párbeszédet, hogy ütköztessük a bennünket körülvevő társadalmi és épített környezetről alkotott gondolatainkat, elképzeléseinket és jövőképeinket.

Az Építészfórum csapata hisz benne, hogy a városainkkal és az építészettel kapcsolatos szerteágazó tudást kollektívan termeljük. Mindannyian kapcsolatba lépünk a tereinkkel: bennük élünk, lefotózzuk, olvassuk, kutatjuk  és véleményt alkotunk róluk. Ezeket a közös gondolatokat szeretnénk felszínre hozni, ezért építészek, szociológusok, irodalmárok, aktivisták, urbanisták, véleményvezérek, gazdasági szakemberek, történészek és az épített környezetünk alakításáért felelősen és szenvedélyesen cselekvő-gondolkodók szövegeit várjuk.

2024-ben havonta egy témában kezdeményezünk véleménycikk-sorozatot, melyre az olvasóink pályázhatnak. A szakmailag megalapozott, kritikai igényességgel megszerkesztett szövegek beküldésére mindig 3 hét áll majd rendelkezésre, jelentkezés a szerk@építészfórum.hu email-címen lesz lehetséges. A Szerkesztőség fenntartja a közlés jogát, a kiválasztott írásokért honoráriumot ajánlunk fel.

Az Építészfórum célja, hogy platformot nyújtson a közös pontok megtalálására és a vita lehetőségét megteremtse: hogy az építész szakmát és a várost érintő témaköröket minél részletesebben, sokszínű megközelítésen keresztül tárjuk fel közösen. Első körben cikkeken keresztül, melyek alapként szolgálhatnak a május végén megrendezett Építészfesztivál tematikájához, ahol kerekasztal-beszélgetések keretében folytatódhat a szakmai diskurzus.

Az első téma: Mini- vagy maxi-Dubaj? Mi lesz veled, Rákosrendező? 
További információkért böngésszék át a felhívást és kövessék az Építészfórum felületeit!

Kellemes ünnepeket kíván az Építészfórum csapata és addig se feledjék: Az építészet közügy és csak kollektív cselekvéssel lehetséges közös érdekünk kiharcolása!