Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

Az épület, amelynek a város ad identitást: a kaposvári Spoiler Hotel

2021.11.08. 08:03

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy négycsillagos hotel épül Kaposváron, közvetlen átjárással a fürdőbe. A projektet most a tervező Singer Design iroda leírásán keresztül mutatjuk be. 

Minden háznak sztorija van, ez olyan építész-közhely, mint a megfagyott muzsika. Egy szálláshely tervezése esetén azonban a történetmesélés valóban különösen fontos minden esetben, hiszen aki utazik, azért teszi, hogy élményeket gyűjtsön, új ingerek érjék, és a megismerés vágya hajta. Így annak a helynek is ezt biztosítania kell, ami utazásának legszűkebb környezete: a szállása. Abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy a beruházó maga a város, így adta magát, hogy az épület identitását is maga Kaposvár adja meg, hiszen egy városi hotelberuházás azért valósul meg, hogy valami újat meséljen saját helyszínéről, megismertesse magát még szélesebb körben.

A tervezést, mint minden alkalommal, egy mindenre kiterjedő analízissel kezdtük, és számunkra is nagy élmény volt közben felfedezni Kaposvárt és környékét, azokat a szerteágazó lehetőségeket, amiket kínál. A város maga is nagy hangsúlyt fektet arra, hogy jól felismerhető arculata, identitása legyen, így nem volt nehéz dolgunk, amikor ennek az úticélnak az erősségeit kellett csokorba szedni, majd erre építészettel és belsőépítészettel reagálni, a meglévő alapokra ráerősíteni és elmélyíteni az itt megszálló vendégekben. A hotel célja a szálláshely funkción túl: Kaposvárt népszerűsíteni és értékeit bemutatni.A fentiek mentén egy olyan projekt-koncepciót tudtunk a közös munka során létrehozni, ami a város már meglévő, nagyon átgondolt és részletesen kidolgozott brandjét erősíti. A szomszédban lévő strandfürdővel, uszodával és wellnessel jó szinergiában, egymást erősítő funkciókként tudnak megjelenni, így beruházásként is sikeresnek ígérkezik. Olyan elemekkel is bővítettük a tervezési programot, amely a városban élőknek is pluszt tud adni, így az egyes szolgáltatások nem csak a hotel vendégeinek, de a városban élőknek is elérhetőek, a szálloda pedig munkalehetőséget is biztosít a városban. Ebből a projektből így a beruházó, a város, a helyi vállalkozók, az itt élők, valamint a vendégek is profitálnak.

A projekt munkacíme Spoiler Hotel, ami jelezi azt a rengeteg felfedezni valót, amit a helyszín kínál, megjelenítettük építészetben vagy belsőépítészetben, reagálva a ház tágan értelmezett környezetére – rávilágítunk egy felfedezésre váró desztináció minden erényére. Ezeket vagy már az épület formavilágával, tereinek kialakításával értük el, vagy a tervezetten megjelenő tematikus SPOT-pontok betervezésével, ami random épületen belüli elhelyezésével is a felfedezés-élményt erősíti.Ezekkel az eszközökkel bemutathatjuk a Zselic függőleges végtelenjét a lobby feletti kürtővel és a sky-wellnessel, Rippl-Rónai szín- és formavilágát belsőépítészeti megjelenítéssel a szobákban, a zseniálisan felújított színházra való utalást a konferenciában, a városban teljesen váratlan helyeken megjelenő kis zöld szigeteket az épületbe harapott kis kertekkel, a város ezer szálon való kapcsolódását a vízhez (akár a Desedára, akár a sportra akár a fürdőzésre vagy épp a városképet meghatározó szökőkutakra gondolunk), illetve a város aktuális tematizált napjait vagy heteit bemutató interaktív fallal.Maga a tervezési terület viszont már kihívásokat támasztott, így rengeteg helyszíni adottságnak felel meg a tervezett ház. A vasút területe felé néző szobákat minimalizáltuk, a megérkezésnek méltó helyet tudtunk biztosítani. A telek formája nagyon kötött volt, de ebből született az a tömegforma, aminek a mozgást leképező dinamikája alakult ki a tömegnek. A meglévő fürdőépülettel is a megfelelő kapcsolatot tudtunk létrehozni. Mindezeknek a külső erőhatásoknak a következtében egy elvékonyodó, hosszú, lendületes formájú házat terveztünk, amely egy hídból indulva egy keskenyebb tömegben folytatódik, majd megtörve kiszélesedik. Erre a lendület-hatásra erősít rá a negyedik emelet az emelkedő födémével. Az épület belső tereit, már eleve belsőépítészeti koncepció alakította, az építészet és belsőépítészet párhuzamosan formálódott, ennek révén tudatos térképzések jöttek létre az épületen kívül és belül egyaránt, amelyek mind a főkoncepciót erősítik.

A földszinten minden kiszolgáló funkciót elhelyeztünk, az emeleteken csak a szobák helyezkednek el, a legfelső szinten pedig bár és wellness kapott helyet.Nagy lelkesedéssel követjük a tervünk sorsát, bízunk abban, hogy azok az értékek és fókuszok, amit képviseltünk a tervezés során, és az a módszer amivel a beruházóval és a tanácsadó partnerekkel közösen összállítottunk egy komplexen működő projektet, a szellemiségét megtartva tud megépülni, és később üzemelni, értéket teremtve lokálisan és az ide látogatóknak is.Szerk.: Nemes D. Nikolett