Épületek/Középület

Az Érdi Kós Károly Szakképző Iskola új szárnya

2022.10.25. 15:45

A 3h Építésziroda tervei alapján, több ütemben bővül az Érdi Kós Károly Szakképző Iskola épületegyüttese. A ´70-es évekbeli központi épület elsőként új tantermekkel és egy új tornacsarnokkal egészült ki.

A 3h építésziroda 2016-ban, az Érdi Önkormányzat által kiírt meghívásos tervpályázaton nyerte el az Érdi Kós Károly Szakképző Iskola fejlesztése és bővítése munkáját, melynek mostanra készült el első, nagyobb üteme. Ebben az ütemben a korábbi iskolaépületek és sportpályák elbontása után, a beruházás eredményeképpen az 1970-es években emelt főépület az Érdi Szakképzési Centrum helyiségeivel, új tantermekkel és egy új tornacsarnokkal bővült.

Az épületek elhelyezésével urbánus miliő jött létre. A korábbi súlypontok újrarendezésével egy kényelmesebben használható, a tanulás-tanítás folyamatát, illetve a közösségi szellem erősödését segítő környezet alakult ki. A tervezési feladat fő kihívása az volt, hogyan lehet egyensúlyt teremteni a meglévő épületkorpusz és az újonnan tervezett részek között. Végül az ortogonális szerkesztésmódot nem írták felül – az új a régi szerves folytatása.

A megvalósítás alatt álló épületegyüttesben a tanműhelyek, a konyha, valamint az étterem szekciója és az iskola közötti korzót kapuszerű motívum íveli át, melyet a könyvtár koronáz. Ez az építészeti elem egyben előtető is, és jelzi az iskola főbejáratát. Az általa kijelölt tér kültéri zsibongóként is szolgál egy olyan intézménynél, amelyet eddig a külső és belső közösségi terek hiánya jellemzett. A főbejárat tengelyében található aula az intézmény szíveként pulzál: egybefogja a meglévő és új iskolaszárnyat, csatlakozik az épületekkel védett udvarhoz, a tornacsarnokkal pedig vizuális kapcsolatban áll. Az utóbbi nagyrészt térszín alatt helyezkedik el. A tornacsarnok tetején új udvar alakult ki, ami közvetlenül kapcsolódik a tantermekhez.

A főbejárat szintjéről könnyen elérhető a lelátó. Míg a tantermeket magukba foglaló régi és új szárnyak téglával burkoltak, addig a tanműhelyek borítása iparibb jelleget tükröz, a hajlított fémlemezek sorozata egyben utal a szakiskola ipari profiljára. A ritmikusan elhelyezett sötét sávok az ablakokat hol kitakarják, hol elmaradnak előttük - valódi hártyát képeznek a mögötte lévő narancs és fehér kontrasztos színekkel.

"A kiegészítések tovább írják az elkezdett térszövet történetét a meglévő épület szellemiségében, miközben létrehoznak egy kisebb városi univerzumot." – nyilatkozta Gunther Zsolt, a 3h építésziroda társalapítója.

A kivitelezés második üteme hamarosan elkezdődik, a szakiskola egy önálló műhelyházzal gazdagodik tovább.

3h Építésziroda

szerk.: Hulesch Máté