Közélet, hírek

Az Europa Nostra-díj 2014. évi nyerteseinek kihirdetése

2014.03.20. 13:54

Az Európai Bizottság és az Europa Nostra ma hozta nyilvánosságra az Európai Unió Kulturális Öröksége díj és az Europa Nostra-díj 2014. évi nyerteseinek listáját. A 27 díjazott projektet összesen 30 országból érkezett 160 induló közül választották ki, négy területen végzett kiemelkedő munkájukért: örökség-megőrzés, kutatás, példamutató elkötelezettség, oktatás, képzés és a tudatosság növelése.

A díjátadó ünnepséget május 5-én a bécsi Burgtheaterben tartják az osztrák köztársasági elnök, Heinz Fischer védnöksége alatt. A díjakat Andrula Vasziliu, az oktatásügyért, a kultúráért, a többnyelvűségért és az ifjúságpolitikáért felelős európai uniós biztos és Plácido Domingo, operaénekes és az Europa Nostra elnöke együtt adják át. A nyertesek közül hatan fődíjat vehetnek át, ami 10 000 eurós jutalommal társul, egy pedig közönségdíjat kap, amit az Europa Nostra által szervezett online szavazáson nyert el. A kiemelkedő örökségvédelmi munka elismerése mellett az uniós díj célja a magas szintű szakmai ismeretek terjesztése.

„Szívből gratulálok az ez évi nyertes csapatoknak, szenvedélyes elkötelezettségük mindannyiunk számára példa lehet. Európa kulturális öröksége az egyik legértékesebb kincsünk. Hidakat emel a múlt és a jelen közé, serkenti a növekedést, elősegíti a társadalmi befogadást és vonzza az idegenforgalmat. Ám ezek a zseniális emberi műalkotások, amelyek évszázadok óta gyönyörködtetnek, igen érzékenyek. Fennmaradásukhoz hosszú távú műemlékvédelmi beruházásokra és karbantartásra van szükség. Nagy öröm számomra, hogy más nemzetközi kezdeményezések mellett mostantól az új Kreatív Európa program is hozzájárul a díjakhoz, és a kulturális örökségre jelentős, több forrásból származó uniós ráfordítás jut, még a regionális alapokból és a kutatási költségvetésből is.” - nyilatkozta Vasziliu biztos.

„Az idei eredmények is bizonyítják, hogy az örökségvédelem olyan cél, ami gazdaságilag nehéz időkben is mozgósítja a tehetséges és elkötelezett embereket, és elnyeri a nyilvánosság és a magánalapítványok támogatását. Az ilyen emberek hozzáértésének, odaadásának és nagylelkűségének köszönhetően számos történelmi emlék kapott új életet, és sokak mindennapjai szépültek és gazdagodtak. Remélem, hogy az Európai Bizottsággal való együttműködésünk tovább nő és erősödik, és egyre több helyre eljut az európai kiválóság az örökségvédelem területén.” - tette hozzá Plácido Domingo.

[imagelist|imgid=|name=13058912985-2ba717a66f-k.jpg|title=-]

2014. évi győztesek (ország szerinti abc-sorrendben)

1. kategória – kulturális örökség megőrzése

Horta Múzeum, Brüsszel, BELGIUM
Együttműködés háza: Nicosia pufferzónájában található oktatóközpont, CYPRUS
Biblioteca Bardensis, Barth, NÉMETORSZÁG
Basilica Palladiana, Vicenza, OLASZORSZÁG
Teatro Sociale, Bergamo, OLASZORSZÁG
Walser-házak: Alagna Valsesia népi építészetének megőrzése, OLASZORSZÁG
Hovelsrud-villa, Helgøya-sziget, Nes på Hedmarken, NORVÉGIA
A torres vedras-i védelmi vonal történetét bemutató tanösvény, Lisszabon, PORTUGÁLIA
Dragomirna templomának XVII. századi freskói, Suceava, ROMÁNIA
Együttműködő borászatok program, Katalónia, SPANYOLORSZÁG
El Sénia ősi olajfáinak hagyományos tájképe, SPANYOLORSZÁG
A római híd, a hidat védő városkapu (Puerta del puente), a Calahorra-torony és környezete, Córdoba, SPANYOLORSZÁG
Abbotsford: Sir Walter Scott otthona, Melrose, EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

2. kategória – kutatás

A Peloponész-félsziget római boltíves építészete, GÖRÖGORSZÁG
Erdélyi kastélykertek, Budapest, MAGYARORSZÁG
Van Dyck Spanyolországban, Madrid, SPANYOLORSZÁG

3. kategória – Példamutató elkötelezettség

Gustav Klimt emléktársaság, Bécs, AUSZTRIA
Kempens tájvédő szövetség, Putte, BELGIUM
Iubilantes társaság, Como, OLASZORSZÁG

[imagelist|imgid=|name=13059657305-940f1984f1-k.jpg|title=-]

4. kategória – Oktatás, képzés és tudatosság-növelés

Kulturális örökség határok nélkül - regionális restaurációs táborok, Tirana, ALBÁNIA
Átjáró: A rozsdazónától az új Miskolcig, Miskolc, MAGYARORSZÁG
A Coen-tanulmány, Hoorn, HOLLANDIA
„Találkozások az örökséggel” rádióműsor, Lisszabon, PORTUGÁLIA
Shaping 24: Norwich és Ghent öröksége, EGYESÜLT KIRÁLYSÁG és HOLLANDIA

Továbbá két olyan európai ország projektjei is kaptak Europa Nostra-díjat, amelyek nem vesznek részt az EU Kultúra programjában (2007–2013):

Az örökség-megőrzés kategóriában: Achát-termek, Puskin, Szentpétervár, OROSZORSZÁG
Az örökség-megőrzés kategóriában: A Genfi-tó gőzösei a békeidőkben, Lausanne, SVÁJC
A kutatás kategóriában: A Dél-Kaukázus VII. századi templomépítészete, Moszkva, OROSZORSZÁG

Erdélyi kastélykertek, Budapest (HUNGARY)

Az erdélyi kastélykertek felmérése régi adóssága kerttörténet kutatásunknak. A határainkon kívül rekedt nemesi rezidenciákhoz tartozó kertek vizsgálata nélkül az anyaország kerttörténete hiányos, összefüggései csonkák, s egyes stíluskorszakok hazai megjelenése nem is értelmezhető e nélkül.
A Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Karán született meg az erdélyi történeti kertarchívum létrehozásának gondolata, s a munkát az egyetem Kert- és Szabadtértervezési, illetve Kertművészeti Tanszéke az Állami Műemlékhelyreállítási és Restaurálási központtal közösen kezdte el, Fekete Albert vezetésével.

Több mint hatvan egyetemi hallgató és oktató közreműködésével 93 erdélyi kastélykert kerttörténeti kutatása, és helyszíni felmérés történt meg ezidáig, jelentős eredményekkel gazdagítva az európia kerttörténeti ismereteket. A kutatás értéke a fellelt történeti források összegyűjtésében és elemzésében, valamint a nagyszámú helyszín állapotának összefogott dokumentálásában rejlik.
A kutatás egy közel 400 éves időszakot átfogó időszak kert- és tájtörténeti áttekintése. A kutatás rámutat arra, hogy az erdélyi kastély-kert együttesek - mint komplex művészeti-társadalami-gazdasági rendszerként működő egységek. Kialakulásuk, fenntartásuk, valamint a hajdani működésüket segítő sokrétű mezőgazdasági tevékenységek igen komoly tájformáló tényezők; alkotóik és használóik szellemi öröksége alapján is a 18-19 századi erdélyi tájalakítás fontos eszközei és elemei, s a mai hagyományos erdélyi tájkép erőteljes formálói. Felmérésük, kataszterezésük felbecsülhetetlen örökségvédelmi értékkel bír, s jövőbeni helyreállításukat tekintve elengedhetetlen.

“E kutatás széleskörű megközelítését a zsűri igen nagyra tartotta. Jelentős ráfordítás történt a minőségi munka érdekében, de maga a téma az európai kerttörténet szemszögéből nézve is rendkívül fontos, mert azt a témakör eddigi hiányosságai miatt csak most tudjuk igazán megérteni azt. Az eredmény kettős: egyrészt a kastélykertek hanyatlását és kritikus helyzetét mutatja, ugyanakkor olyan utat-módot is tanít, amely máshol is alkalmazható az elhanyagolt kertek megmentésében és felújításában.”

Háttér

Az idei nyertesek ahhoz a 360 díjazotthoz csatlakoznak, akik 2002 óta kiérdemelték az Európai Bizottság Kulturális örökség / Europa Nostra-díjat. A benevezett projekteket Európa különböző országaiból származó független szakértőkből álló zsűri bírálja el a négy kategóriában (örökség-megőrzés, kutatás, példamutató elkötelezettség, oktatás, képzés és a tudatosság növelése). A nyertesek plakettet vagy trófeát kapnak. A hat fődíjas egyenként 10 000 euróban is részesül.

A díjakhoz az EU Kultúra programja is hozzájárult, amely 2007 és 2013 között csaknem 40 millió eurót áldozott az örökséggel kapcsolatos projektek társfinanszírozására. Más uniós programok is támogatták a kezdeményezést: az Európai Regionális Fejlesztési Alap 6 milliárd eurót biztosított a kulturális örökség védelmére és megőrzésére, a kulturális infrastruktúra fejlesztésére és a kulturális szolgáltatások, pl. szakmai, művészeti és örökség-védelmi oktatás támogatására. Az EU kutatási és technológiafejlesztési keretprogramjai 1998 óta 150 millió eurót áldoztak a kulturális örökségre.

Az új Kreatív Európa program, amely a következő hét évre csaknem másfél milliárd eurós költségvetéssel rendelkezik (ez 9%-kal több, mint az előző időszakban), szintén támogatja a több ország részvételével zajló örökségvédelmi projekteket.

Az önmagáért való értékén felül a kulturális örökség a munkahelyteremtéshez és a gazdasági növekedéshez is hozzájárul. Az állami és magánszervezetek által a kulturális örökség megőrzésére fordított kiadások évente hozzávetőleg 5 milliárd eurót tesznek ki. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai szerint világszinten az idegenforgalom 40%-a rendelkezik kulturális vetülettel. A kulturális örökség a fenntartható fejlődés és a társadalmi kohézió szempontjából is kulcsfontosságú.

Az Europa Nostra egy civil kezdeményezés az európai természeti és kulturális értékek védelmére. Tagjai (akik akár szervezetek, akár magánszemélyek lehetnek) a teljes kontinenst lefedő hálózatba tömörültek, és mára igen befolyásos örökségvédelmi lobbit jelentenek. A veszélyeztetett műemlékek, helyszínek és tájak védnökei lettek. Az Europa Nostra 2013-ban volt ötven éves.

A 2014-es díjátadó ünnepségre Bécsben, az Europa Nostra éves kongresszussal egybekötve kerül sor, Heinz Fischer osztrák köztársasági elnök védnökségével. A 2014. évi konferencián az Európai Bizottság, az EU ausztriai képviselete, az osztrák szövetségi művészeti és kulturális minisztérium, a Fürst Liechtenstein Alapítvány, az Erste Alapítvány és az ORF nemzeti köztelevíziós csatorna is képviselteti magát.

További információk:
A díjazott projektek bemutatása: fényképek és videók
Európai Bizottság: Kultúra