Pályázatok/Magyar

Az Év Balatoni Háza 2020

2020.10.13. 08:22

Harmadik alkalommal hirdetik meg az Év Balatoni Háza 2020 díjpályázatot, melynek egyik fő célja, hogy bemutassa a nagyközönség számára a Balaton legjobb építészeti minőséget képviselő, tájba illeszkedő épületeit, ezzel is példát mutatva a leendő építtetők számára.

Felhívás célja

A Nők a Balatonért Egyesület (NABE) és a Balatoni Szövetség (BSZ) – a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkársága támogatásával – immár harmadik alkalommal tesz közzé felhívást a díj elnyerésére. A felhívás célja a minőségi építészet népszerűsítése, megismertetése a tágabb közönséggel, figyelemfelhívás a Balaton környezetében elhelyezkedő példaértékű épületekre.

Értékelés menete

Az értékelése két körben történik: az elsőben a benyújtott pályázati anyagok alapján bírál a zsűri, míg a másodikban helyszíni bejárás következik, ahol a környezetbe való illeszkedést is megvizsgálható. 

Kritériumok

Az Év Balatoni Háza 2020 díjra lakóházzal, középülettel és gazdasági/üdülő épülettel lehet pályázni. A Balaton Kiemelt Üdülőkörzet (BKÜ a 2000. évi CXII törvény által meghatározott) területén megépült olyan – 2013. január 1. után használatba vett – épületekkel lehet pályázni, melyekkel szemben építésfelügyeleti eljárás nem indult. Pályázni olyan belföldi természetes magánszemély (építész tervező) tud, aki a pályázatra benyújtott épület terveit saját nevén jegyzi, a tervezéshez érvényes tervezői jogosultsággal rendelkezik, valamint a pályázat feltételeit elfogadja. A házak építési engedélyezési, illetve egyszerű bejelentési szintű terveit, valamint a megvalósult épületről 6 darab fényképet kell feltölteni a pályázati honlapra.

Zsűri

A bírálatot 8 tagból álló szakmai bizottság végzi, melynek tagjait a Magyar Építőművészek Szövetsége, a Magyar Építész Kamara, a Somogy Megyei Építész Kamara, a Zala Megyei Építész Kamara, a Magyar Építészek Veszprém Megyei Kamarája, a Nők a Balatonért Egyesület és a Balatoni Szövetség delegáltjai alkotják.

Díjazás

Az Év Balatoni Háza 2020 díj három kategóriában kerülhet kiosztásra:
- Az Év Balatoni Lakóháza 2020
- Az Év Balatoni Középülete 2020
- Az Év Balatoni Gazdasági/Üdülő Épülete 2020

A díjazásra bruttó 1 000 000 Ft áll rendelkezésre.

Eredményhirdetés

A díjak és különdíjak átadására 2021. márciusában kerül sor.

Benyújtás határideje

2020. december 15.

Részletes információ

http://azevbalatonihaza.hu/