Épületek/Irodaépület

Az Év Irodaháza 2011 – Madarász Irodapark, II. ütem, Budapest

2012.03.05. 13:57

Az iroda.hu ingatlanpiaci portál másodszor kiírt versenyén „Az Év Irodaháza 2011” díjat a Szőke Erzsébet vezető tervező által jegyzett épület, a Madarász Irodapark II-es üteme kapta. Vegyes, néhol igencsak zavaros környezetbe kellett a Váci útról induló és az Újpalotai úttal záródó tömb revitalizációs koncepciójába illeszkedő épületegyüttest megálmodni. A kialakításban az időállóság és értéknövelés mellett gazdaságossági szempontok is közrejátszottak, miközben az "A" kategóriás irodaház követelményeit is teljesíteni kívánták.

Az iroda.hu ingatlanpiaci portál másodszor kiírt versenyén „Az Év Irodaháza 2011” díjat a Madarász Irodapark II-es üteme, a Proform Ingatlanbefektetési ZRt. által tervezett és kivitelezett épület kapta. A nyertes irodaház példaértékű szakmai összefogásról tanúskodik, olyan csapatmunkáról, amelyben minden résztvevő kölcsönös bizalommal és egymás iránti tisztelettel munkálkodott a végső, a legjobb megoldás érdekében, a beruházás, a tervezés, a kivitelezés és az értékesítés sikerén.

 

 

 

Az irodapark, melynek részét képezi, a XIII. kerületben, a távlati fejlesztési szempontból kiemelt helyszínen épül, és a városépítészeti terveknek megfelelően a Térségi Innovációs Szakképző Központhoz kapcsolódó induló egység. A Bánki Donát Közlekedésgépészeti Szakközépiskola és Szakiskola, a 3-4 szintes Szekszárdi úti társasházak, a TESCO kereskedelmi áruház épülete és a Tomori utcai „dobozraktárak” vegyes, néhol igencsak zavaros környezetébe kellett a Váci útról induló és az Újpalotai úttal záródó tömb revitalizációs koncepciójába illeszkedő épületegyüttest megálmodni. A beruházás több ütemben valósul meg, párhuzamosan a térséget feltáró és a szomszédos utcákat tehermentesítő új gyűjtőút kiépítésével.

Az I. és II. ütem a terület északi oldalán, a szabályozási terv paramétereit követve egymáshoz tűzfalasan kapcsolódik. Hasznos bériroda-területük több, mint 33ezer m2. Az irodaépületek alatt az összefüggő, 3 szintes mélygarázs keretesen zárja körbe a tömbbelső teljes értékű zöldfelületét, a tervek szerint parkosított pihenőkertet. A földszinten nagy belmagasságú terek várják a kereskedelmi cégek betelepülését. A kétszintes főbejárat főhajtással tiszteleg az itt dolgozók és vendégek előtt. Az eleven, színes fogadótérből nyílóan az impozáns étterem mellé egyedi szolgáltatásként uszodát és tornacsarnokot terveztünk.

 

 

 

A két-két lépcsőházi magra felfűzött irodaegységek tervezése még nem fejeződött be. Az új bérlők igényei szerint a rugalmas alaprajzi variációk kialakításának lehetősége adott. A két, közel szimmetrikus épület egy tömeg képét mutatja, leghangsúlyosabb eleme a két telek találkozásánál csúcsosodik. A 9 szintet átfogó függőleges ablaksor különböző szélességben, orgonasíp ritmusában nyújtja a tömeget. Az alacsonyabb épületrészeken a vízszintes sávablakok ellenpontozzák a felfelé törekvő középső, hangsúlyos motívumot.

A külső homlokzati anyagok kiválasztásánál az időállóság és értéknövelés mellett a gazdaságossági szempontok is közrejátszottak. A kiugró tömegek nagy felületen szerelt mészkőburkolatot kaptak. A nyílászárók szélesebb osztóbordái, keretszerkezete mint adottság tudatos homlokzati rácsmotívumot formáló elemként jelennek meg. A felsőbb szinteken a tömeg visszalépcsőzik, az így kialakult teraszokkal tágítottuk az irodateret. A belső terek magas szintű igényeket kielégítő használhatóságát szolgálják a gépészeti berendezések, rendszerek is, az "A" kategóriás irodaház követelményéhez igazodva.

 

 

 

Az irodaház a környezetének egyik emblematikus épülete, mely térfalként magasodik az új gyűjtőút mentén, és a Váci úti, egyre bővülő irodafolyosó részét képezi. Formai megjelenése, tömege és környezetbe illesztése iránymutató lehet a további, szomszédos tömbök beépítéséhez, a modern nagyvárosi központhoz fűződő alapfunkciók mellett újszerű szolgáltatások kínálatával.

Szőke Erzsébet
vezető tervező


generáltervező:. PROFORM Ingatlanbefektetési ZRt.
építész vezető tervező: Szőke Erzsébet, PROFORM Építész Iroda
projektvezető: Jenei Zoltán
felelős műszaki vezető: Lajkó Géza
munkatársak: Vikár Ferenc, Jódi Miklós, Taskovics Edit, PROFORM Építész Iroda, Novák Zsuzsa
statika: Völgyi Jánosné, PROFORM Statikus Iroda
gépészet: Parsch László, Parsch és Társa Kft. Szilvágyi János, Szilvágyi Zsombor, Szilvágyi Mérnöki Iroda
épületvillamosság: Veit Attila, Cseke Csaba PROFI-VILL’94 Kft.
tűzvédelem: Szöllősi Levente tűzvédelmi szakértő
belsőépítészet: Medveczky Kazimír, Kovács Andrea (Medveczky & Gothárd)
generálkivitelező és üzemeltető: PROFORM Ingatlanbefektetési ZRt.
tervezés éve: 1996-2011
kivitelezés éve: 2009-2011
bruttó szintterület: 43000 m2