Nézőpontok/Vélemény

Az f_f_f kiállítás Bukarestben, a BAB'08 rendezvény keretében

2008.10.29. 12:07

A BAB'08 (Bucarest Arcitectural Biennale) keretében november közepéig Bukarestben, majd később Kolozsváron és Csíkszeredán mutatják be a f_f_f_ „fiatalok feketén-fehéren” 2008 – kiállítást, aminek első bemutatkozás a MÉSZ-ben volt októberben.
Képek a bukaresti megnyitóról és válogatás a tablókból


 

2008. október 17. és november 15. között a BAB'08 (Bucarest Arcitectural Biennale / Bukaresti Építészeti Fesztivál) keretében Bukarestben a Román Parasztmúzeumban (Muzeul Taranuliu Roman), majd később Kolozsváron és Csíkszeredán mutatják be a f_f_f_ „fiatalok feketén-fehéren” 2008 – kiállítást, aminek első bemutatkozás a MÉSZ-ben volt októberben. Csontos Györgyi, a kiállítás kurátora és legfőbb létrehozója jóvoltából képeket közlünk a bukaresti megnyitóról.

 

Gondolatok a fiatal magyar építészekről
(részlet Kubinszky Mihály írásából, az első f_f_f_ kiállításról)

...Nem lehet célom e helyütt a kiállítás anyagának részletes ismertetése, ehhez még a katalógus is kevés. Főleg, mert építészeti értékek felismeréséhez és elbírálásához a fényképeken kívül alaprajzok és metszetek közlése is elengedhetetlen, és ilyenek a szép katalógusban nem találhatók. Kár, a fekete-fehér bemutatásba ez még belefért volna. Igaz viszont, hogy a kiállítás ezt pótolta, s így a katalógust csak emlékeztetőnek tekintem. Éppen ennek alapján szeretném néhány gondolatomat a fiatalok munkájáról elmondani. Meg kell jegyeznem, hogy korom miatt nem tartom magam illetékesnek a nálam két nemzedékkel fiatalabb építészek bírálatára. Legfeljebb impresszióimat mondhatom el nyugodt lélekkel. Ezt azért is tehetem, mert az unokáim nemzedékéről van szó, s köztudott, hogy a nagyapa és az unoka gyakran jobban megértik egymást, mint apa és a fia.

Az elmúlt évtizedekben különböző építészeti kezdeményezések mutatkoztak, változott ízlés és divat. A posztmodern és az organikus mellett feltűntek más sajátosságok is. Ezek nem mutatkoznak a kiállított anyagon. A legtöbb fiatal tervén vagy alkotásán (mert a kiállításon mindkét állapot szerepel) éppenséggel az a geometrikus rend dominál, amely a korai modern, vagy úgymond a funkcionalizmus korának volt sajátossága mintegy hetven-nyolcvan évvel ezelőtt. Ha ma felélednének az 1970-es évek tulipánvitájában az akkor fiatal kezdeményezőket bántóan bíráló építészek (köztük Major Máté), megnyugvással gyönyörködhetnének Priskin Zoltán (szül. 1979) ötszintes, 19 lakásos, Baján épülőfélben levő társasházának architektúrájában és Szabó Levente (szül. 1975) felsőgödi, kétlakásos házán (felépült 2006-ban). S mellettük Orovits Balázs (szül. 1975) pécs-cserkúti mérőállomása (2005-ben készült el) szép arányaival és egyszerű homlokzati rajzolatával is híven fejezi ki azt, hogy hová lehet még fokozni az immár közel évszázados építészeti puritanizmus hatását. Elismerés érte.

Nem kevésbé figyelemre méltó Alexa Zsolt, Rabb Donát és Schreck Ákos (nem sorolom fel tovább a születési évszámokat, mert alig van köztük eltérés) csornai szakiskolájának megjelenése (2004). Ez mind kivitelezett, megvalósult épület, mind elsőrendű...

Minden valószínűség szerint az ifjúság friss gondolatai, amelyek ezen a most vidéki útját járó magyar kiállításon csokorba szedve mutatkoznak, jelentős hatással lesznek az idősebbekre is. Legfőbb erényük talán annak a bizonyítása, hogy nem kell feltétlenül különlegességbe menekülni, a réginek a megfontolt finomítása is lehet megoldás. Én ezt olvastam ki a kiállítás összképéből. A kiállítás és a katalógus mindenesetre bizonyítják, hogy a magyar építészet jövője rátermett nemzedék kezébe került. Ez megnyugtató és reményt keltő.

Kubinszky Mihály


Válogatás a tablókból