Egyéb cikkek

Az óbudai Fő tér és környezetének rendezése

2009.01.27. 04:04

megvételben részesült a 9. számú pályamű,
szerzője: Gelesz és Lenzsér Kft.
felelős tervezők: G. Lenzsér Ágnes, Locsmándi Gábor, Nádai Brigitta

megvételben részesült a 9. számú pályamű,
szerzője: Gelesz és Lenzsér Kft.
felelős tervezők: G. Lenzsér Ágnes, Locsmándi Gábor, Nádai Brigitta
társtervezők: Steiner Balázs, Safranka Péter, Gyulai Attila, Bujdosó Attila

 


 


Részletes bírálat:

A pályázó átgondolt rendszerben kapcsolja és osztja fel a terület 4 fő akciós területét

A déli, fő közlekedési csomópont (buszvégállomás,Hév,villamos), ahonnan a legtöbb gyalogos várható  kiteresedik és megfelelő méretű elosztó térré válik - beleéretve a budai promenád csatlakoztatását is,- érdekes gondolat a látványfelhő-védőtető mint építészeti elem. A Szentlélek téren a szobrot  körbejárhatóan kezeli és tágas funkcionális teret alkot  a kastély homlokzatához behúzott fasor, ami így nem szűkíti az átlátást a főtér látványa irányában. A két tér közötti jó a szerves kapcsolat a tölcséresen táguló tér szabadon hagyása a főtér felé. A főtéren érvényesülnek az épületek térfalai, nem próbálja meg erőltetett elemekkel ezeket más arányúvá tenni. Az esernyős sarok kávézó terasza újból szép arányú teresedéssel kapcsolódik a főtérhez, a hajógyár utca funkcionalitása (bolhapiac) elfogadható. A kastély és a sípos étterem melletti fák mint térdíszítő elemek  jelennek meg.

Minden irányból szerves kapcsolatot tesz lehetővé a később funkciókkal felruházható kastélykert és a funkciós terek között

A terv belső szerkezeti rendszere egységes könnyed és szabad térkapcsolatokat tesz lehetővé, mint funkcionális, mint látvány értelemben. Nem próbálja a tereket továbbszabdalni felesleges térválasztó látványelemekkel a különböző funkciós sávok kijelölésén túl.

A terület gazdasági kiszolgálása a kijelölt speciális burkolatsávokkal megoldott ahol adott időben a beszállítás, ill. a megkülönböztetett járművek közlekedhetnek.

A sokrétű Óbudai városkép adottságait elfogadja és nem használ olyan  téralkotó elemeket amelyek ezt megváltoztatnák szerény, alázatos megközelítéssel kezeli ezeket és a javasolt téralkotó elemeket elfogadhatók.

A meglévő és javasolt zöldterületek, fák, térburkolatok és elemek és felületek használata, mennyisége arányos. Kitér a kastélykert adottságait felismerő lehetőségek részletezésére, ami nem e pályázat feladata, de szerves egységet kell, hogy képezzen később az egész térséggel.

Közlekedési kapcsolatok a déli területen jól megoldottak a parkolók és buszok elhelyezése elfogadható

A különböző események (Óbudanap advent, borfalu) elhelyezésre megfelelő installációkkal készül, jól koncentrálódik a főtér körüli vendéglátás folyamatossága, ill. az alkalmi rendezvények időbeni lehatárolódása.

Az ütemezhetőség az arányos eszköz és anyagkezeléssel hihető szinten van tartva és így a gazdaságossági szint megvalósítható.

A pályamű értékei és hiányosságai összegzéseként megvételre javasolt.