Közélet, hírek

B. Soós Klára lett "Az év belsőépítésze"

2008.04.15. 10:44

B. Soós Klára okleveles tervezőművész kapta ”Az év belsőépítésze - 2007” díjat a világörökséghez tartozó pécsi ókeresztény műemlékeket összefogó Cella Septichora Látogató Központ belsőépítészeti munkáiért.

B. Soós Klára okleveles tervezőművész kapta ”Az év belsőépítésze - 2007” díjat a világörökséghez tartozó pécsi ókeresztény műemlékeket összefogó Cella Septichora Látogató Központ belsőépítészeti munkáiért. A díjátadó ünnepséget hétfőn tartották a Szépművészeti Múzeumban.

A címet a Magyar Építész Kamara Belsőépítészeti Tagozata 1998 óta évente ítéli oda az általa kiemelkedőnek tartott, különleges tervezői értékkel bíró belsőépítészeti munka tervezőjének. A zsűri elnöke Finta József Kossuth-díjas építész volt. A Szakértői Bizottság döntése alapján a 2007. évi „Az év belsőépítésze” díjat B. Soós Klára Cella Septichora Látogató Központ Ókeresztény temetőegyüttes védőépülete kapta.

A pécsi ókeresztény temetőegyüttes védőépülete a jelenkori magyar építészet, műemlékvédelem, értékvédelem európai hírű alkotása 21 pályázat közül bizonyult a legjobbnak.
A díjazott, az aranyozott bronz emlékplakett mellett, átvehette az alapítótól, Laki Pétertől az egymillió forintos jutalmat is.

”Egy ilyen munka esetében nyilvánvaló, hogy a tervező csoport tevékenysége szétválaszthatatlanul egy egységet alkot – a régész, az építész, a belsőépítész vagy a különleges lefedést konstruáló statikus cselekedetei egy különleges, hallatlanul kreatív és végtelenül alázatos téregyüttest hoztak létre. Ezen egységen belül is kiemelhető B. Soós Klára munkája, amely a térelhatárolásokban, álmennyezetekben, pultokban, padlóburkolatokban stb. ezt a már említett beleérző kreativitást képviseli.”- hangzott el a méltatóbeszédben.Laki Péter, a díj fennállásának 10. évfordulója alkalmából kiadott „Az év belsőépítésze 1998-2007” címmel egy exkluzív belsőépítészeti albumot, amelyben az összes eddigi pályamű és díjazott szerepel.

Az év belsőépítésze pályázat eddigi díjazottai

1998 Göde András okleveles belsőépítész
a Pilisi Erdei Iskola belsőépítészeti tervezői munkáiért
1999 Gergely László okleveles belsőépítész és Szenes István Ybl díjas okleveles belsőépítész
a MATÁV Székház belsőépítészeti tervezéséért
2000 Pataky Dóra okleveles belsőépítész és Iványi Mónika okleveles belsőépítész
a budapesti Centrál Kávéház belsőépítészeti kialakításáért
2001 Hefkó Mihály és Jakab Csaba
a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár belsőépítészeti tervezői munkáiért
2002 Csavarga Rózsa
Volán Tefu Rt. Cserje utcai székháza
Művész utcai, volt Karády-villa belsőépítészeti kialakításáért
2003 Somogyi Pál és Makk Attila
Aranytíz Művelődési Központ belsőépítészeti kialakításáért
2004 Dragonits Márta
Mátyás-templombeli belsőépítészeti munka
2005 Görgényi Judit
Fővárosi és Pest Megyei Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság, és a Helikon Könyvesház rekonstrukciós belsőépítészeti munkáiért.
2006 Rádóczy (f) László és Tolnai Zsolt István
Hajdú-Bihar Megyei Ítélőtábla és Fellebbviteli Főügyészség, és a
Baranya Megyei Bíróság és Pécsi Ítélőtábla belsőépítészeti munkáiért.
2007 B. Soós Klára
Cella Septichora Látogató Központ


A mindenkori zsűri

elnök:
- az építészet elismert, jeles képviselője, akit a Magyar Építész Kamara Belsőépítészeti Tagozati mindenkori elnöke kér fel. (Finta József Kossuth- és Ybl-díjas építész);
tagok:
- a Belsőépítészet Tagozat elnöke (Társelnök);
- a Magyar Képző- és Iparművészeti Szövetség Belsőépítészeti SZAKOSZTÁLYÁNAK vezetője;
- a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Belsőépítészeti Választmányának vezetője;
- két, a Belsőépítészeti Tagozat által delegált belsőépítész;
- megfigyelőként az alapító megbízottja.


Az ünnepség végén Vargha Mihály az építészeti szaksajtó képviselőjeként külön köszöntötte a díj alapítóját, Laki Pált és O. Ecker Juditot, a Magyar Építész Kamara Belsőépítész tagozatának vezetőjét - ”aki nélkül a díj nem jöhetett volna létre”, továbbá a zsűri elnökét, Finta Józsefet, akinek meglepetésként a 10 éves jubileum alkalmából Vándordíjat adott át (az oklevél szerint: kiegészítő / pótló vándordíj FINTA JÓZSEF akadémikus, díjakkal „dekorált” építésznek abból az alkalomból, hogy tíz éve „Az Év Belsőépítésze” díj zsűrijének elnöke; lásd még a pdf-et.)