Közélet, hírek

Baán László: „Elképzelhetetlen, hogy a világörökségi védelem megállítsa az időt egy nagyvárosban”

2019.08.02. 09:13

A Liget projekt miniszteri biztosa szerint „két részprogram kapcsán kérnek kiegészítő információkat" az UNESCO szakemberei. Baán Lászlóval a hvg hetilap augusztus 1-i száma közölt interjút.

„A valóságban szó sincs a Liget-projekt leállításának igényéről, évek óta kapcsolatban állunk az UNESCO szakembereivel. A nevezett két részprogram kapcsán kérnek kiegészítő információkat s nincs kétségem afelöl, hogy végül semmiféle érdemi fenntartásuk nem marad" – válaszolta Baán a hetilapnak a projektet az UNESCO-tól részéről ért kemény bírálatot firtató kérdésére. „Eképzelhetetlen, hogy a világörökségi védelem megállítsa az időt egy nagyvárosban, sehol a világon nincs így. Csak hogy világos legyen: a Városliget nem a világörökség része, csupán az Andrássy út pufferzónája, amely arra szolgál, hogy a világörökségi terület értékeinek sértetlenségét biztosítsa. Nem bonyolul feladvány belátni, hogy az Andrássy út világörökségi értékeit és hitelességét semmilyen formában sem befolyásolja ez a két új épület – erre a következtetésre fognak jutni az UNESCO illetékes fórumai is, még ha bizonyos körök hazulrúl folyamatosan próbálják is őket más irányba befolyásolni" – válaszolta arra, hogy azUNESCO a beruházások leállítását kérte addig, ameddig a magyar fél nem válaszol az általuk megfoglamazott aggályokra.

A jövő évi költségvetésben szereplő 25 milliárd forinttal együtt 195 milliárd forintnál tart a projektre az államtól kapott összeg – árulta el Baán László.

A teljes interjú a hvg ezévi 31. számában olvasható el.