Közélet, hírek

Bachmann Bálint lett a METU rektora

2018.10.01. 11:21

Bachmann Bálint Ybl Mikós-díjas építészmérnök, egyetemi tanár, az építőművészet habilitált doktora, korábban a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának dékánja, 2018 októberétől a METU rektora.

Bachmann Bálint lett a Budapesti Metropolitan Egyetem rektora. Az erről szóló köztársasági elnöki határozat pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben.
Bachmann Bálint eddig oktatási vezérigazgató-helyettesként, általános rektorhelyettesként dolgozott az egyetemen. 

Bachmann Bálint korábban a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának dékánja volt. Építésztervezőként 1999 óta dolgozik a Bachman & Bachmann Építész Irodában, legjelentősebb alkotásai a japán Yamanashi Gakuin Egyetemi Könyvtár (2009), az UNESCO Világörökség részét képező pécsi ókeresztény temetőegyüttes rekonstrukciója (2007) és a PTE Szentágothai János Kutatóközpontja (2012). Ezeken kívül több mint háromszáz lakó- és középület tervezésében és megvalósításában vett részt. Kutatási területei közé tartozik a lakóépülettervezés optimalizálása történeti épített környezetben, a műemlékrekonstrukciók belsőépítészete, az építészeti menedzsment az örökségvédelemben valamint az építészeti oktatás kutatása.

Rektori megbízatása október elsejétől 2023. szeptember 30-ig szól - olvasható a határozatban.