Épületek/Lakóépület

Balaton-felvidéki hagyományőrzés

2017.12.11. 16:31

A Gortva Anikó, Gortva Péter és Pusztai Anna által tervezett épület egyszerre képvisel hagyományőrző és kortárs jegyeket magán. A nyeregtető, a tornác és az egyszerű kialakítás szépen idomul a kertkapcsolatot biztosító, modern megjelenésű, fedett tornáchoz. 

Bevezetés

Az építtetők kinéztek maguknak egy Balaton-felvidéki telket, ahová szívesen visszavonulnának. A környezet rendkívül inspiráló volt a számunkra. Időtlen és egyben visszafogott megjelenésű épület létrehozására törekedtünk.


Telepítés

Az épület léptékében szerény, egytraktusos, mely az oldalhatáros beépítési mód mellett a lehető legjobban kihasználható kertfelületet adja.
Alaprajz

A bejárat a fedett tornác alatt érhető el. Belépve, a nappali-étkező-konyha tágas terébe érkezünk, a kert felé intenzív vizuális kapcsolattal a nagy üvegablakoknak köszönhetően.  A kandalló a központban helyezkedik el, a nappali-étkező terét választja el a konyhától, így térszervező elemmé is válik.
A konyha és az előtér belmagasságát galéria zárja le, tetőtéri hálóhelyiséggel, ami a nappali légterével összenyitott. A szobák, fürdők és kiszolgáló helyiségek a ház utca felőli felébe kerültek.
Tömegalakítás

Az épület hagyományőrző módon nyeregtetős, tornácos, egyszerű kialakítású. A falusias jegyek mellett az utcától távolabb, az intimebb hátsó részen kertkapcsolatot biztosító fedett tornác viszont már modern megjelenéssel csatlakozik a tömeghez, mivel a nappalinál igény volt a maximális kertkapcsolat biztosítása, mely a hagyományos ablakméretekkel már nem lett volna biztosítható.
Anyaghasználat, részletek

A telken már állt egy épület, mely annyira romos állapotban volt, hogy szerkezetileg nem tarthattuk meg, viszont a követ, amiből épült, rakott burkolatként hasznosítottuk. Emellett szintén a természetes anyagok dominálnak: natúr agyagcserép, faburkolat és fehér vakolt felületek jelennek még meg.

 Energiatudatosság

Bár fontos volt a hagyományok tisztelete, maga az épület korszerű kialakítással, szerkezeti és gépészeti megoldásokkal bír: a rétegrendek az energiahatékonyságnak felelnek meg, emellett levegős hőszivattyú oldja meg a padlófűtést és mennyezethűtést. Hővisszanyerős szellőztetéssel érjük el a megfelelő minőségű levegő pótlását. Az árnyékolást pedig zsalugáterekkel biztosítjuk a kisebb, és zsaluziákkal a nagyobb üvegfelületek előtt.

Gortva Anikó, Gortva Péter, Pusztai Anna