Közélet, hírek

Balatonfüredi óváros rehabilitáció – Varga Tamás DLA tervei alapján alakul át a település központja

2021.01.27. 17:48

A cél egy autómentes, parkosított, különböző szolgáltatásokat kínáló településközpont kialakítása a felső városrészben. Az új központ Varga Tamás DLA Ybl Miklós-díjas építész tervei alapján készül el, akinek a nevéhez már több füredi középület is fűződik.

Elkezdődtek az új városközpont kialakításához kapcsolódó folyamatok Balatonfüreden, a város honlapján található információk szerint már elindultak a bontási munkák is. A tervek alapján a Fehér templom (Kossuth Lajos utca) és a Balatonfüredi Evangélikus templom (Bajcsy-Zsilinszky u. 15.) közötti városrész újulhat meg. A Kossuth utca – Alsó köz- Segesdi utca- Somogyi utca határolta 7500 négyzetméteres területen felújítják az önkormányzati tulajdonban lévő régi épületeket (Kossuth utca 24. 22. 20.) és új, nyitott tereket, parkokat építenek ki. 

A Járási Hivatal illetve a törvénykezési hely épületeinek munkálatai már zajlanak, az építkezés 2021. végére befejeződik. Az óváros további rehabilitációjára kiírt megismételt közbeszerzési eljárás jelenleg folyamatban van, várhatóan áprilisban elindulhat az önkormányzat beruházásában a munka.

„Fontos, hogy Balatonfüreden a vasút feletti településrésznek is legyen egy központja, amely méretében, kialakításában illeszkedik a kisvárosias miliőbe. Az Ófalu kisvárosias léptékét megtartva, kortárs építészeti megoldásokat is alkalmazva rehabilitáljuk a felsővárosrész magját. Megtartjuk a jelenlegi karaktert, maradnak a kis sikátorok, nem növeljük az épületek tömegét, parkosítunk, új köztereket alakítunk ki" - mondta Varga Tamás a projektről a városi televíziónak adott riportjában.

A Kossuth utca 24. szám alatti helyi védettségű épület, illetve a Kossuth utca 20. és 22. megmarad. A homlokzati felújítás mellett, a Kossuth utca 22. (a helyiek által volt Pe-Va-ként ismert ház) földszintje továbbra is üzletként funkcionálhat majd, ám az emeleten lakásokat alakítanak ki. Mögöttük kisebb nagyobb terek, parkok és gyalogos sétányok lesznek, ezeket a Kossuth utcáról sikátorokon keresztül lehet megközelíteni. A sétányról zöld parkokon át lehet eljutni a Bajcsy-Zsilinszky út felé.

A Kossuth utca 16. és 18. számú épületeket elbontják, viszont a 18-as ház tetején található jellegzetes pártázatos homlokzati tagozat vissza lesz építve. Az épület helyén egy élelmiszer áruház, valamint a Balatonfüredi Helytörténeti Gyűjtemény és egy zeneterem kap helyet.

Öt lakóház is épül, egymástól elszórtan a régi telekhatárokon, ezekben összesen 14 darab lakást alakítanak ki. A házak földszintjén a tervek szerint szolgáltatások, kávézók, élelmiszerbolt, üzletek, irodák fognak működni. A Kossuth utca érintett szakaszán megszűnnek a parkolók, helyükön csak az üzletek feltöltésére szolgáló megállók, zöld sáv és fák lesznek. Az autóknak az utca mögötti mélygarázsban, egy hatvan férőhelyes fedett parkolót alakítanak ki, kihasználva a Kossuth utca és a Somogyi utca közötti mintegy 6 méteres szintkülönbséget.

Forrás: balatonfured.hu