Egyéb cikkek

Balatoni Regionális Könyvtár tervpályázat

2002.11.12. 10:04

A 650.000 Ft-os második díjban részesült 16. sz. pályamű, szerzői: Virág Csaba Építésziroda Kft. Vezető tervezők: Virág Csaba és Göcsei Sándor

A 650.000 Ft-os második díjban részesült 16. sz. pályamű, szerzői:
Virág Csaba Építésziroda Kft.
Virág Csaba és Göcsei Sándor

Az épület telepítése sajátos. Össztömegében legegyszerűbb kontúrral a meglévő épülettel azonos magasságban szolídan illeszkedik környezetébe. A létesítmény három homlokzatán alkalmazott "üvegruha" a jövő hangulatát idézi, újszerű egyedi megfogalmazással.

 

 
 
 

A Kele utca felőli kettős (régi és új) beépítési vonal alkalmazása ötletes. A kulturális központ felől eltérő szinten kialakított járműbehajtók érdekes alapgondolatot tartalmaznak, de a díszletszállítók csak nehézkesen tudnak itt közlekedni. Gazdag, szellemes belső térkapcsolatok ellenére a korszerű könyvtárüzemeltetési követelmények biztosítása helyenként háttérbe szorult. Kicsi a gyermekrészleg. Túl tagolt a kölcsönző és az olvasóterem, s ezért sok személy kell az üzemeltetésükhöz. A belső tér- és funkcionális kapcsolatok kissé bonyolultak. Az épület tömege alaposan átgondolt, nagyvonalú építészeti megoldás. Az épület különböző oldalainak homlokzatai azonban eltérőek, nincsenek kellően összhangban, nem képeznek egy egységes épületet. 

 

 

A Fő téri üvegfal idegen a tervezett tömegtől és a könyvtári funkciótól. A Kele utcai ferde üvegfalú homlokzat a beleilleszett régi hangulatú - az itt állt épületet azonban nem szolgaian másoló - homlokzatrészlettel összességében kellemes, nyugodt képet mutat. Kár, hogy az épület sarkain alkalmazott fémrács-motívumok indokolatlanul hangsúlyosak.

 

 

 

Az kulturális központ felőli harmadik, zártabb homlokzat megint más épület képét mutatja, de tt talán okszerűen. A választott szerkezet és anyagok mind a megvalósítást, mind az üzemeltetést az átlagnál költségesebbé teszik.

 

 

 

Vissza a pályázat eredményéhez