Közélet, hírek

Bardóczi Sándor a főváros főtájépítészi pozíciójának várományosa

2020.01.09. 15:07

Igen, nem főkertész, hanem főtájépítész, ahogy Bardóczi Sándor megkeresésünkre elmondta. Örömmel értesültünk erről a hírről, hogy csaknem 80 év kihagyással újra lesz Budapestnek főtájépítésze!

Fuchs Emil, Ilsemann Keresztély, Räde Károly, Morbitzer Dezső - ők voltak korábban Budapest főkertészei, ebbe a csupa szaktekintélyből álló társaságba léphet majd be Bardóczi Sándor is, aki több évtizedes tervezői- és gyakorlati tapasztalattal rendelkező tájépítész. Jelenleg a főkertészi intézmény létrehozásának előkészítésén dolgozik. Az intézmény és a kinevezés előfeltétele a Fővárosi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítása.

Miközben a főváros rendelkezik főépítésszel, a főkertészi - vagyis sokkal inkább főtájépítészi - pozíció már több évtizede betöltetlen, holott a tájépítészek is az épített környezetünk élhetővé tételén dolgoznak, munkájukkal az emberi lét számára szeretnék kellemesebbé, elviselhetőbbé és esztétikusabbá tenni azt a környezetet, ahol élünk. Budapest első főkertésze Fuchs Emil volt, ő szervezte meg az egyesített főváros kertészetét, amit 1865–1896 között vezetett. Nemcsak ő, de ”utódai” is mind komoly stratégák, vezetők voltak, akik oroszlánrészt vállaltak a főváros legfontosabb zöldfelüteinek létrehozásában (Népliget, Tabán, Vérmező) és a közterek fásításában. A főkertészi pozíció 1949-ig létezett, Jancsó Vilmos volt az utolsó, aki ellátta ezt a szerepkört, ő a 2. világháborús károk eltüntetésével és a fasorok pótlásával foglalkozott.Ezt az intézményt szeretné a Főváros Önkormányzata feléleszteni, modern formában tovább gondolni, mely ”társadalmi vitára bocsátja a tervezéseket, megteremti a budapesti zöld infrastruktúra kereteit, felügyeli a zöldfelületi gazdálkodást, védi a meglévő zöldfelületi értékeket, mintát adhat kerületeknek, más magyar városoknak is a saját zöldfelületeik jobb, fenntarthatóbb, szebb, használhatóbb, a klímakihívásoknak megfelelőbb fejlesztésére és fenntartására. Ez egy olyan feladat, amitől tájépítész nem hajolhat el, ha megkeresik vele. Ezért én sem hajolok el, úgy döntöttem beleállok.” - írja Bardóczi Sándor Facebook oldalán. Eddig tervezői munkásságát, Budapestről és a fővárosi fejlesztésekről szóló, sokszor éles, ám objektíven, nyugodtan fogalmazó kritikáját, véleményét ismerhettük meg, melyek közül számtalan az Építészfórumon is olvasható.

Megkerülhetetlen szakember ő, aki nemcsak a szakma berkeiben elismert, de a város- és a tájszerelmesei, és a lakosság körében is. Díjat alapít, amit később minden évben szervez (Az Év Tájépítésze Díj), cikkeket ír, életművet kutat, kiállítást szervez. Területi tervezésben, településtervezésbem, hatásvizsgálatok készítésében vesz részt. Ő az, aki tevékenységével, meglátásaival, különböző fórumokon való felszólalásaival folyamatosan formálja mindannyiunk városról alkotott gondolkodását. Bardóczi Sándor személyében egy olyan gyakorlott, jó szakember, és nem utolsó sorban elhivatott természetvédő válhat Budapest főtájépítészévé, aki egyben látja a világot, aki a zöldfelületi fejlesztési ügyekben kompetens és akinek minderről víziója is van.

”Az én Budapestem nem a turizmusnak akar elsősorban megfelelni, hanem a városlakóknak. Nem a beruházóknak, hanem a lakosságnak. Nem a tőkének, hanem a társadalomnak. Nem a magánérdekeknek, hanem a közérdeknek. Az én Budapestem elsősorban élhető szeretne lenni és csak másodsorban világváros. Az én Budapestemen fát csak azért vágnak ki, mert beteg vagy sérült, de a helyébe fát ültetnek sokkal jobb körülmények közé, mint előtte. Tehát nem parkolót, nem épületet, nem utat, nem csatornát. Fát. Az én Budapestemen első az ember, második a köztér és csak harmadik az épület. Az én Budapestem nem hagyja lerohadni azt, amit fejlesztett. Fenntartja azt jó műszaki színvonalon. Eleve úgy fejleszt, hogy fenn is tudja tartani, ami létrejött. Az én Budapestem elsősorban Budapest akar lenni, aki sikeresen tanul más városok hibáiból és eredményeiből, de van saját identitása. Ismeri a múltját és ennek ismeretében alakítja a jövőjét. - olvasható Bardóczi Sándor Építészfórumon megjelent Az én Budapestem véleménycikkében. 

Az Építészfórum nevében gratulálunk, emellett kitartást és erőt kívánunk e nemes feladathoz!

Fürdős Zsanett