Közélet, hírek

Bauhaus…Bauhaus mindenhol — Új kollekcióval állt elő a Google Arts&Culture

2019.11.29. 14:20

Különleges projekttel sikerült megkoronázni Európa talán legjelentősebb művészeti intézményének emlékévét: a Google szolgáltatása elindította a Bauhaus Everywhere gyűjteményt több ezer digitalizált műalkotással, online kiállításokkal, valamint ikonikus épületek virtuális túráival.

A Google vizuális kultúrával foglalkozó kezdeményezése, azaz a Google Arts & Culture — köszönhetően a Bauhaus Dessau vezetőségének, és többek között a Solomon R. Guggenheim Múzeumnak is — létrehozta a Bauhaus Everywhere kollekciót, amely az iskola szellemiségét, értékeit, és emlékeit hivatott interaktív módon elérhetővé tenni mindenki számára, az egész világon. 

 

Mert hát nincs olyan hely, vagy terület, ahol ne fedezhetnénk fel valamilyen módon a Bauhaus hatását. A náci hatalomátvétel után elmenekülő mesterek a többi kontinensen is elterjesztették a tanokat, a nagyhatású iskola nyomait napjainkra pedig már bármely ország kortárs környezetében tetten érhetjük. Ez a kollekció éppen ezért nem csupán egy iskolai tananyag kíván lenni, de a Bauhaus máig elsajátított és alkalmazott ötleteit térképezi fel  a design, a művészet, a tipográfia, a színtan, vagy az építészet területén.

A projekt mindenkinek szól, így az iskolával való ismerkedést a legelejéről kezdhetjük el: kreatív bevezető videókkal tehetjük meg az első lépéseket, tanulhatunk a kezdetekről és a hullám kulcsfiguráiról. A kis-videók után már a szakmabelieknek is igazi különlegességeket, izgalmas fotóarchívumokat és ismertetőket tartogatnak. Lépésről lépésre betekintést nyerhetünk például a Bauhaus diákok életébe. Elindulhatunk egészen a felvételi eljárástól a Pellerhaus birtokbavételén át az öltözködésig, vagy a kurzusok keretein belül született ruhakölteményekben pompázó Bauhaus partikig.A lexikális ismertetésen túl a szélesebb közönség figyelmét megragadó tematikák is felbukkannak: így kaphatunk képet például arról, hogyan rendezhetnénk be lakásunkat a Bauhaus iskola szabályainak megfelelően, de olyan komolyabb perspektívák is nagyító alá kerülnek, mint az egyes történelmi mérföldkövek következményei, a leghíresebb alkotók utóélete, vagy az iskola női hallgatóinak kihívásai.

Nagyméretű felbontásban kaphatunk képet legendássá vált bútordarabokról, híres műalkotásokról, festményekről , Wassily Kandinsky, vagy Oskar Schlemmer műveiről. Az ikonikus épületeket, köztük a mesterek Dessau-Roßlauban látható házait street view módban fedezhetjük fel, de még érdekesebb, hogy a kollekció alkalmazását letöltve a meg nem épült architektúrákat is bejárhatjuk 3D-ben, így járhatunk el például Breuer Marcell BAMBOS tervének esetében is.  A sort hosszan lehetne folytatni, a fotóarchívumoktól kezdve skiccek, vázlatok és tanulmányok százai állnak rendelkezésünkre, melyeket könnyed interpretációk kísérnek. A projekt méltó lezárása a centenáriumi évnek és igazán attraktív bizonyítéka annak, hogy a Bauhaus öröksége valóban körbevesz minket. Jó böngészést mindenkinek!