Épületek/Irodaépület

BBraun-ház a Szépvölgyi úton

2009.08.12. 10:44

Varga Tamás épülete a Szépvölgyi út felől zárt, tömör képet mutat, homlokzati arányaival, tagoltságával, osztásaival mégis illeszkedik az utcaképhez.

Előzmények

A BBRAUN cégcsoport jogelődje a tervezési területen, kis barakk épületekben működtette irodáját. Ezeket el kellett bontani. Helyükön a cég új, mai igényeket kielégítő irodaház építését határozta el. A tervezési terület úgy alakult ki, hogy az előzetes igények felmérése után a nagy, egybefüggő telekingatlan megosztásra került, s abból a Bécsi út felé eső 1180 m2 területű rész (hrsz.:14859/2) saját tulajdonban maradt, melyre a vonatkozó rendeletek alapján elhelyezhető a tervezett létesítmény. A fennmaradt terület eladásra kerül, s ezzel párhuzamosan arra is megkezdődött egy irodaház terveinek elkészítése.

A két létesítmény építtetője, megrendelője – a megfelelő szerződéses jogviszony szerint – a PORR Építési Kft. A két épület terveit a kerületi tervtanácsnak is közösen mutattuk be, s azokat egyhangúlag építési engedélyezésre javasolta. Az építési engedély tervdokumentációt megelőzően a terveket egyeztettük a szakhatóságokkal, a kerület Főépítészi Irodájával és Építésügyi Osztályával is.

 

Az épület telepítése

A telekmegosztás után kialakult terület nagysága ideális lehetőséget biztosított az irodai funkció elhelyezésére, a telek alakja – szabálytalan kontúrja – és a keleti oldalon a szomszédos, csatlakozó épületekhez előírt igazodás azonban már óriási kötöttséget jelentett. A Szépvölgyi út forgalmas, zajos, szennyezett látványától való elhatárolódás igénye hasonló kötöttségként merült fel. A szomszédos csatlakozó épületekhez való magassági igazodás és az egyéb szabályozási tervben előírtak figyelembevétele már a terv koncepcionális kialakítását is befolyásolták, eldöntötték.

Mindkét utca jellemzően magastetős épületeihez magasságilag igazodva alakult ki a Szépvölgyi út felől egy földszint+egy emelet+tetőtérbeépítéses, a Felhévízi út felől pedig egy földszint+két emelet+tetőtérbeépítéses épülettömeg, melyeket az udvari részen - a kettő közé befeszített -, oldalhatáron álló, lapostetős földszint+két emeletes „üvegdoboz" köt össze. Az épület főbejáratát a Felhévízi út felől helyeztük el, itt lehet a mélygarázsba is lejutni, de a Szépvölgyi út felől is biztosítottunk egy gyalogos bejáratot. Ezzel a telepítéssel a Szépvölgyi út felől egy zárt homlokzatú tömeg jöhetett létre – mely egyébként is északi tájolású –, s kialakulhatott egy kis, elhatárolt, hangulatos belső udvar, mely az irodaterek jó tájolását, zajmentes megnyitását is biztosítja.

 

Az épület funkcionális felépítése

Az épület telepítéséből adódóan a főbejárat a Felhévízi út felől található. A több szintet átfogó textúrával ellátott üvegfal nemcsak a bejáratot hangsúlyozza, hanem a mögöttes többszintes légteret is bevilágítja. „Transzparencia és átláthatóság" a cég iroda-koncepciójának alapelve. Az előcsarnok nagy légterén keresztül az emeleti irodaterek is feltárulnak, a hatalmas üvegfallal a kert felé megnyíló egyterű irodatérben pedig szintén minden átlátható. A bútorozás miatt ez nem zavaró, biztosított a megfelelő, elmélyült irodai munka lehetősége.

A két utca felől elhelyezett lépcsőház a mélygarázs-szinttől liftekkel szolgálja az iroda és egyéb terek megközelítését. A lépcsőházak köré mindkét esetben vizes blokkot terveztünk minden szinten: női, férfi WC, akadálymentes WC – a földszinten – takarítószer-tároló, valamint szintenként egy-egy teakonyha és az irodai fénymásoló, fax készülékek elhelyezésére alkalmas helyiség. A főbejárat mögött két, egybenyitható tárgyalót alakítottunk ki, így a vendégek nem zavarják az egyéb irodai funkciókat, ugyanakkor reprezentatív fogadtatásban van részük.

Az egyterű irodákat a cégcsoport különböző egységei saját felépítésük, dolgozói létszámuk alapján bútorozzák be és használják. Az alapfilozófia mindenhol azonos. A dolgozóknak nincs saját íróasztaluk, mindenki dolgozhat mindenhol, az un. cockpit-ek az elkülönült munka lehetőségét teremtik meg, ill. egy-két magasabb beosztású – főnök – irodája lehet. Ezek üvegfallal kapcsolódnak az irodaterekhez. Igény mindenhol az ún. coffee-point, ill. egy kis könyvtári rész. A hasonlóan kialakított három szint tehát azonosan működik. A Felhévízi út felől a tetőtérben tárgyaló, folyóirat olvasó kapott helyet, hiszen a cég tevékenységéből adódóan erre különösen nagy az igény.

A Szépvölgyi út felől természetesen a cég által használt irodaterek is megközelíthetők. A zárt homlokzatú épületrész északi, utcai oldala alárendelt helyiségek – irattár, raktár, vizes blokk – elhelyezésére alkalmas, a belső udvar felé azonban lehetőség van irodatereket is elhelyezni. Az utcai oldal felől magastetős, a belső felől lapostetős épületrész legfelső szintjére helyeztük el az épület üzemeltetéséhez szükséges épületgépészeti helyiségeket – szellőzőgépház, kazán, számítógépes szerver szoba – és egy orvosi szoba egységet. A létesítmény alatt a telek 82 %-ban alápincézett, a pincében tárolók, irattárak találhatók, valamint a Felhévízi út felől egy rámpán megközelíthető, 45 személygépkocsi elhelyezésére alkalmas mélygarázs.

 

Az épület tömege

Az épület a Szépvölgyi út felől zárt, tömör képet mutat, homlokzati arányaival, tagoltságával, osztásaival mégis illeszkedik az utcaképhez. A Felhévízi út felől nyitottabb, a főbejáratot kijelölő és hangsúlyozó homlokzattal, melynek semleges felületén az aritmikus ablakosztást az egyterű mögöttes irodatér flexibilitása indokolja. A tető itt is zárt – a környezethez igazodó – csak a gerincen elhelyezett felülvilágító bontja meg.

A legnyitottabb a belső udvar homlokzata, mely egy „üvegdoboz". Az üvegfelületek a parapet és szemöldök feletti sávban textúrával ellátva – egyedi  plottolt minta - készülnek. A homlokzatokon tégla és kőburkolat készül, a tetőfedés az utcai épülettömegeken kettős, antikolt hódfarkú cseréppel készül, a lapostetőn lécrács, extenzív zöldtető és gyönykavics terítés készül. Ezt egészíti ki a kialakult BBRAUN-design mind kívül, mind az épület belső tereiben. Az épület tömegével, magasságával, homlokzati felületeivel nem hivalkodik, a környezetébe szeretne illeszkedni.

Varga Tamás DLA

 

Többek között a BBraun-ház is megtalálható az Építészfórum kortárs építészeti térképén, melyet itt lehet böngészni további munkákért és cikkekért.