Épülettervek/Középület

Beltéri műtárgy-együttes megalkotása a BMF új diákotthonához kapcsolódva - pályázati eredmény

2007.07.03. 07:01

A pályázat nyertese: Záborszky Gábor ”Noli Tangere Circulos Meos” c. alkotása

A Budapesti Műszaki Főiskola új diákotthonának létesítéséhez kapcsolódva, beltéri műtárgy-együttes megalkotására - a Magyar Universitas Program keretén belül - kiírt képző- és iparművészeti pályázat eredménye.

A Kortárs Művészeti Zsűri döntése alapján a KKIP0020/2007. számú pályázat - melyre 18 érvényes pályamű érkezett - eredményes volt.

Nyertese: Záborszky Gábor ”NOLI TANGERE CIRCULOS MEOS” c. alkotása

 


A nyertes pályamű méltatása:

Záborszky Gábor
NOLI TANGERE CIRCULOS MEOS
Vízálló panel, homok, acril, plextol, fémbevonat
1 db 240x375 cm és 4 db 140x110 cm

A Budapesti Műszaki Főiskola Budapest, Tavaszmező u. 7-13. alatti új diákotthonába kiírt pályázatra beérkezett művek közül Záborszky Gábor műegyüttesét találta a képzőművészeti bíráló bizottság a puritán eszközökkel megvalósított kollégium, diákhotel díszítésére legalkalmasabbnak.

A földszinti, nem túlságosan tágas előcsarnok főbejárattal szemközti falára három, nagyméretű táblából összeállított pannót tervezett. A felületre ragasztással felhordott, rusztikus, szinte dombormű-szerű felületbe nagylendületű, félkörökből és egyenesekből álló jeleket karcolt a művész. A műegyüttes címe „Noli tangere circulos meos” („Ne zavard köreimet”), az Archimedes-i idézetre utal, mely a művész szerint a görög filozófus azon gondolatát jeleníti meg, mely szerint a geometria, azaz a tudomány sérthetetlen. A három részes képtábla motívumainak variációi az egyes emeletek felső lépcsőfordulóiban újra és újra megjelennek, és ezzel a gondolatkör kiteljesül, térben és időben széthúzódva egységes, összefüggő, szeriális műegyüttest teremtve. Az alapfelületek egységes homoktónusát át- meg átvillanó ezüstfényű gesztusvonalak szabdalják, mintegy utalva az Archimedest legyilkoló római katona kardjának pengevillanására. Ezzel mintegy feszültséget, s ugyanakkor harmóniát is teremt az „állandó”, statikus homokfelület és a tűnékeny pillanatot megjelenítő ezüst között. A műegyüttes jól illeszkedik a belső terek fehér, geometrikus hatású építészeti környezetébe, miközben a festészet eszközeivel különös, metaforikus világot jelenít meg.

 

További szerzők és alkotásaik (a nyilvánosságrahozatalhoz való hozzájárulás alapján):

Bálványos Levente - Reliefek

Bojti András - Időlépcső

Csordás Zoltán - Térpajzs I-II.

Halla Tibor - Színstruktúrák (sorozat)

Kapitány András - Kerengő

Kodolányi László János - Hibás kód

Kopasz Tamás - Évszakok

Korodi János - Szabad perem

Kőszegi Judit - Energia

Magyar Gyöngyi, Brinkus Kata - Körfémforgalom

Mátrai István - Korlát-számok

Nagy Roland - A tudás fái

Somody Péter alkotása

Szabó István Gyula (Zabó István) - Jel-képek