Épülettervek/Középület

Beltéri műtárgy megalkotása a BME kollégiumi rekonstrukciójához kapcsolódva - pályázati eredmény

2007.08.01. 07:09

Nyertese: Fóti Lázár - Varga György - Bálványos Levente (Carrot csoport): ”Sófal” c. alkotása

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kollégiumi rekonstrukciójához kapcsolódva, beltéri műtárgy megalkotására - a Magyar Universitas Program keretén belül - kiírt képző- és iparművészeti pályázat eredménye.

A Kortárs Művészeti Zsűri döntése alapján a KKIP-0009/2007. számú pályázat - melyre 22 érvényes pályamű érkezett - eredményes volt.

Nyertese: Fóti Lázár - Varga György - Bálványos Levente (Carrot csoport): ”Sófal” c. alkotása


Sófal - Nagy relief
Csoportunk a helyszíni bejárások élménye alapján egy nagyméretű sófal relieffel pályázik. Szándékaink szerint a letisztult és nagyvonalú belső tér formai megoldásaihoz kapcsolódó munkát dolgoztunk ki.

Az aula hangsúlyos főfala elé helyezett 4, 20 x 4, 20 méter nagyságú szabályos objektum (a sófal) egyszerre reflektál a padló kőburkolatának színére, és a délre nyíló üvegfalon keresztül az állandóan változó fényre. A sótömbök fényérzékeny és a fényt részben áteresztő anyaga – az egyszerű forma ellenére – szüntelenül megújuló fényminőséget kínál a térben időző számára. Elgondolásunk szerint a közintézmények terében való kellemes időzés lehetősége legalább annyira megszívlelendő szempont, mint a reprezentációra való törekvés.

Nappal a sófal természetes fényre reagál, sötétedés után hátulról rejtett világítást kap. A sófal az építés után összecsiszolt, egy a síkot közelítő felszínt kap. A relief mintázata nem szemből, a felszíni megmunkálásból adódik, hanem a hátfalon befúrt különböző mélységű rasztermintázat által adott: az anyag fényáteresztési tulajdonságát kihasználva jelenik meg.

Nem utolsósorban munkánk, a sófal, egy nagy egészséges relief, melynek hatását (állítólag) szakirodalmi leírások is igazolják.

A nyertes pályamű méltatása:

Fóti Lázár, Bálványos Levente és Varga György (Carrot csoport)
Sófal
Hasított sótömb, plexi, krómacél
420 x 420 x 75 cm

A pályázók – nagy érzékenységgel – olyan alkotás tervét nyújtották be a pályázatra, mely láthatóan az adott helyre született, de egyúttal anyagából eredően, vagyis „ásványi” természetességénél fogva tág szimbólum-értékkel rendelkezik, és ugyanakkor kapcsolódik az élő szervezetekhez, hozzánk emberekhez is – mint sófal.

A vékony kőzetek fényáteresztő képessége jól használható effektus, aminek régi hagyományai vannak és amit manapság is az építészek és belsőépítészek-szobrászok nem egyszer sikerrel alkalmaznak. A legújabb kori építészetben eléggé ismert példa az egyesült államokbéli SOM Skidmore, Owings & Merril építésziroda által tervezett Beinecke Library – könyvtár és kézirattár – épülete a Yale Egyetemen, New Havenben (1960–1963). A nagy négyzetes rácsból szerkesztett homlokzati fal tábláit vékonyra fűrészelt kőlapokból építették, melyeken át sejtelmes fény szűrődik be napközben.

A Kármán Tódor Kollégium előcsarnokában csak részben van szó hasonló hatásról, a 4,2x4,2 méteres sófal napközben a csarnok nagy üvegfala által erőteljes természetes megvilágítást kap. Este viszont a fal, a mögé tervezett világítással már valami hasonlót mutat. A sófal kristályos kőzetén átderengő fény hatásos világítással teszi barátságossá a csarnokot. A fal hátoldalát a pályázók egyenletes kiosztású térbeli mintázattal – hengeres furatokkal – látták el. Ez a nyugodt ritmusú raszter harmonizál a csarnok tiszta, egyszerű térformáival.

A nappal és az éjszaka e határozott megkülönböztetése, tehát a hangsúlyos látvány-változás mellett a sófal önmagában hordozza az állandóságot vagy örökkévalóságot is, mint kőanyag.

A só biológiai és élettani fontosságát szintén említendőnek tartjuk a pályamű értékeinek felsorolásában. A terem díszítésére állítandó Sófal talán még ahhoz is hozzájárulhat majd, hogy kellemes közérzetet biztosító légállapot uralkodjon a helyiségben.


További szerzők és alkotásaik (a nyilvánosságrahozatalhoz való hozzájárulás alapján):

Albert Ádám: ”K.T.2007”

Bálványos Levente: ”Fekete reliefek”

Bodóczky Antal - Sebestyén Ferenc - Ernst Suss: ”Inventor Ludens

Bojti Márton: ”Reflexió

Csordás Zoltán: ”A végtelenről és a távlatról

Dalos Viktória: ”Dunapart

Dienes Attila: ”Fúriák tánca

El-Hassan Róza: A „Fali tárgy” és „A türelmetlen kertész” párbeszéde

Győri Zsolt - Horváth Csaba: ”Paralell

Helényi Tibor - Gálócsi Ágnes: ”Egy forma progressziója

Horváth Csaba: ”Inkorrekt mechanizmusok

Köves Éva: ”Kerékpárok

Mátrai István - Antal László: ”Nomen oblige (a név(adó)) kötelez

Nagy Barbara: ”Fény-képek

Nagy Roland: ”A cédrusfa két arca

Orgoványi Gábor - Selmeczi Zsuzsanna - Pokorádi Árpád: ”Kármán Tódor kérdez, a négy őselem válaszol

Vágó Szilvia - Csirke Orsolya - Mészáros Anna - Sütő Erika - Turcsányi Judit - Zakar József: ”Kép-gép

Záborszky Gábor: ”Pantha rhei 2007