Közélet, hírek

Bemutatkozik a MUT Stratégiája 2013-2016

2013.06.26. 10:57

2013. május 17. óta elérhető és véleményezhető a Magyar Urbanisztikai Társaság 2013-2016. évi Stratégiáját megfogalmazó vitaanyag. A Magyar Urbanisztikai Társaság 2012 decemberében tartott Közgyűlésén új elnököt, új alelnököket és új elnökséget választott. Az Elnökség a Társaság belső fejlődésének irányait, fejlesztésének lehetőségeit a tagságra támaszkodva, a 21. századi igényeknek megfelelően kívánja meghatározni. A Stratégia kialakítása érdekében egy nyitott, báziselemeket és dilemmákat tartalmazó tervezetet fogalmazott meg, amely alapja lehet a 2013-tól zajló munkának. 

A Stratégia kialakítása érdekében egy nyitott, báziselemeket és dilemmákat tartalmazó tervezetet fogalmazott meg, amely alapja lehet a 2013-tól zajló munkának.

„Az európai urbanista szakma szervezeti keretei régen kialakultak.(...) Napjainkban Magyarországon kettős kihívás előtt állunk, a megváltozott szakmai keretek – a világméretű globális kihívások, a válság és az új törvényi szabályozás – miatti megújulási kényszer és a munkák elvesztése miatti személyes nehézségek leküzdése. (...) A magyar építész és mérnök bázisú településtervezői szakma most kezd megismerkedni és megbarátkozni az új fokozott gazdasági és társadalmi igényekkel, és a lecsökkenő fizikai tervezési feladatokkal.” – írja Alföldi György, a Stratégia szövegezője.

A közelmúlt eseményei, a MUT-ban zajló aktív szakmai élet, és a tervezett Múzeumi Negyeddel kapcsolatos szakmai állásfoglalás erősítik azt a folyamatot, amely az interaktivitás igényét veti fel. A Magyar Urbanisztikai Társaság Stratégiája ezért a MUT tagjait szólítja, várja tőlük személyes tapasztalataik megosztását az ország valamennyi részéből, az urbanista szakma minden ágából beérkező elemzéseket és javaslatokat, feladatvállalásokat. Ezen párbeszéd első lépcsője az alábbi oldalon elérhető kérdőív, amelyet 2013 őszéig két újabb fog követni, tükrözve a Stratégia felépítését, szerkezetét.

A Magyar Urbanisztikai Társaság szándéka, hogy erősítse az urbanisztika szerepét, tudatosítsa művelőinek szakmai jelenlétét.

„Az urbanisztika mindazon tudások, gyakorlatok összessége, amelyeknek művelői a városok, települések, térségek fejlődésén munkálkodnak.” – írják a Stratégiában.

Az ország javát szem előtt tartó gondolkodás és a közjó érdekében való cselekvés mellett a hisznek a vidéki térségek sokszínűségében és a Budapesttel összefonódó fizikai, környezeti, gazdasági és társadalmi folyamatokkal való foglalkozásban.

Ezek alapján lehet csak a “településeinket, térségeinket élhetővé tenni, a tereket és helyeket olyanná formálni, amelyek az emberek számára élhető, és ami kifejezi őket és történelmünket.”

forrás: MUT

A Magyar Urbanisztikai Társaság 2013-2016. évi Stratégiájának vitaanyaga ide kattintva érhető el.