Épülettervek/Középület

Bence-hegyi kilátó ötletpályázat - Paládi-Kovács Ádám és Sike Ildikó terve

2015.06.15. 11:32

Bemutatjuk Paládi-Kovács Ádám és Sike Ildikó Bence-hegyi kilátó ötletpályázatára készített munkáját.  

A kilátó építészeti megfogalmazása

A kilátót a Bence-hegy legmagasabb pontjára építenénk, oly módon, hogy a használat során a panoráma minden részletét transzparens módon feltárja a látogató számára. A kilátó külső határoló burkát fapallók alkotják, amely folyamatos kilátást biztosít a lépcsőn való haladás közben is. Az egyes kilátószinteken a kilátó sarkait kilépő teraszokkal megnyitottuk, ezáltal minden szintről, minden irányba élvezni lehet a feltáruló táj látványát. Feljutva a legfelső szintre körpanoráma fogadja a látogatót. A tájon végigtekintve a déli irányban fekvő Velencei-tó kiemelt jelentőséggel bír, kijelölve a fő kilátási irányt, ezáltal a kilátóba felvezető lépcső az ellenkező oldalra került. Ugyanakkor a lépcső közbenső pihenőszintjeit megnyitottuk, biztosítva ezzel a minden irányban történő kilátást úgy, hogy az innen nézelődők, nem zavarják a lépcsőn közlekedőket. A kilátó alaprajzai egyenlő oldalú háromszöget formálnak, —a tó felé néző fő irány mellett— egyforma hangsúlyt biztosítva minden kilátási iránynak. A kilátó háromszög alapú hasábját igyekeztünk a legegyszerűbben megfogalmazni, melyet a sarkokon lévő erkély mellvédek tagolnak.
Büfé – vizesblokk – étkező teraszok

A kilátó földszinti részére tervezett büfét előtti teraszon ülve is élvezni lehet a tó nyújtotta látványt. A büfé fölött lévő esővédő-, árnyékoló tetőt a büfé zárásakor a fém tartólábak befordításával teljesen le lehet csukni a kilátó homlokzati síkjába, ezáltal a büfé zárható. A büfé működése javaslatunk szerint szezonális lenne, amely a nyári főidőszak mellett, hasonlóan a tóparton elhelyezkedő vendéglátó-ipari egységekhez, a naposabb, melegebb őszi-tavaszi, időszakban, illetve hétvégéken nyitva lehetne.

A kilátó körüli kis réten most is padok, asztalok, tűzrakó-helyek vannak, ezeket tervezett formában, időjárásállóbb kivitelben újratelepítenénk, mivel ezeket az év egész időszakában használják az idelátogatók. Azt gondoljuk, hogy az új kilátó növelni fogja a látogatószámot, ezért a kilátó legalsó szintjén elrejtve a föld alatt, egy ffi-, női vizesblokkot alakítottunk ki, amelyet mind a kilátóba felmenő vendégek, mind a kilátó elé tervezett pihenő részen letelepedők használhatnak.

+
Parkoló – vizesblokk – MS wc

A kilátó alatti parkoló méretét tekintve jelentős, ennek bővítésére meglátásunk szerint nincs szükség, viszont javaslatunk szerint célszerű lenne ide egy egész évben használható vizesblokkot telepíteni, műszaki kivitelét tekintve, hasonlatosan az autópályák, utak mellett elhelyezkedő parkolókhoz. A parkolói vizesblokk a férfi-, illetve női wc mellett mozgássérült wc-t, és pelenkázót is tartalmazna.

A gépkocsi parkoló elhelyezkedéséből eredően szép kilátás nyílik az a tóra, ezért a vizesblokkot úgy alakítottuk ki, hogy továbbmenve egy kilátó teraszban folytatódjon, ahonnét szintén gyönyörködni lehet a Velencei-tó nyújtotta látványban. A parkolóban lévő kilátóterasz és vizesblokk építészeti megfogalmazása hasonló a dombra tervezett kilátóhoz, itt is függőleges fa pallók adják a határolást, amelyet a kilátórészen megnyitunk. A terasz illetve a vizesblokk tolóajtóval amennyiben szükséges lezárható egymástól függetlenül is.

Konklúzió

A leírt javaslataink együtt és külön-külön is kezelhetőek, a kiíró elképzelése, igénye és anyagi lehetőségei szerint. 1 alternatíva: minden létesítmény egyszerre épül meg. 2. alternatíva: a kilátó a vizesblokkal együtt elkészül, viszont az alsó parkolóban lévő wc-blokk és kilátószint elmarad, esetleg csak később kerül megvalósításra, 3. alternatíva: a kilátó alsó mosdószint nélkül épül meg, de a parkolóban kiépítésre kerül az MS wc-t is tartalmazó wc-blokk, viszont ez esetben utólag a kilátótömegében már nem megépíthető a mosdó szint.
Sike Ildikó, Paládi-Kovács Ádám