Épületek/Örökség

Best of Egy hely – Építészfórum: 7/1 – Az óbudai Faluház

2021.02.01. 14:12

Az elkövetkezendő két hétben az Építészfórum és az Egy hely közös videósorozata rövid szünetet tart. Hamarosan érkeznek az új évad eddigiekhez hasonlóan izgalmas epizódjai, de addig is tekintsük át, hogy melyek voltak a sorozat lesikeresebb részei. Tehát következzék egy 7 részes visszatekintés az Egy hely legjobbjairól, Torma Tamás gondolataival: 7/1 – Az óbudai Faluház.

"… és a leg-leg-leg…

Ha a második legnézettebb Wekerle telep kapcsán azt írtam, hogy lakótelep, de egészen másképp – akkor igazi meglepetés a Faluház első helye – hiszen ez nem egy másképpen lakótelepen van, hanem egy igazin. Márpedig az Óbudai lakótelep igazi lakógyár és annak is legnagyobb lakóépülete a Faluház, ami már több mint 50 éves. És azért lett Faluház, mert a 886 lakást magába foglaló óriásházban, az ország legnagyobb lakóházában egy méretes falunyi ember él. 15 lépcsőház, több ezer ablak, 315 méter hosszú betonszalag, 15 házszám. Ezt aligha a romantikája miatt szerették/szeretik annyian. Talán azért, mert a lakótelep bármilyen is, mégis közösségi élmény vagy tapasztalat és talán, mert sokan érzik ugyanazt, amikor kinéznek egy lakótelepi ablakon: nem vagyunk egyedül. Sok évtizeddel ezelőtt tapasztaltam meg ezt először, amikor éjjelente első nagy szerelmem hálószobájából néztem ki: a lakótelepi ablaksorokban a legmélyebb éjszakában is vigasztalóan világít néhány meleg fényű ablak.

Az Építészfórum és az Egy hely… blog közös videósorozatának legnézettebb darabja tehát az óbudai Faluházat bemutató volt – csak néhány nap kell és eléri a 90 ezredik nézőjét is – most 89.800-nál tart…

Aztán utána új filmekkel kezdődik el nekünk is 2021. Az első filmről szerintem elég csak annyit mondani, hogy Kazinczy utca, Wichmann kocsma…"