Design/Formatervezés

Betonkavics - utcabútor vagy műalkotás?

2017.07.17. 12:41

Izgalmas beton objektumok lepték el a nemrég átadott budapesti Dagály sétányt. Vajon mi lehet ez a néhány, feltűnő, nagyméretű fehér tárgy? Köztéri szobor? Betonkanapé? Valami furcsa lény? Utcabútor? A VPI Betonmanufaktúra legújabb köztéri objektjeiről mindenki másra asszociál.

A Kavics tervezése izgalmas feladat volt, ötvözte a tradicionális, kézi megmunkálást a legújabb 3D technológiákkal. A forma kifejlesztése hagyományos szobrászati módszerekkel történt. Az így elkészült több mint 30 db gipsz formatanulmány közül választották ki a betonmanufaktúrában a legideálisabbat. Az ebből digitalizálás után létrehozott 3D modell alapján készült el a végleges öntőforma. Ezzel öntik ki mindegyik Kavicsot, ami e folyamat során el is nyeri végleges formáját és felületét, nincs szükség további csiszolásra vagy polírozásra. Színtiszta beton.
A könnyed forma mögött jelentős technológiai fejlesztések állnak. A VPI által erre a célra kifejlesztett beton miatt vált lehetségessé, hogy ilyen bonyolultnak számító alakzatokat hozzanak létre. De a tervezés nem csupán a forma szépségéről szólt.

A betonmanufaktúra szándéka a Kaviccsal, hogy hangsúlyozza a köztéri tevékenységek élményszerűségét. A tárgy barátságos, ismerős formája a tervezők szerint ösztönzőleg hat a köztereken, kimondott célja, hogy sokféle használatra, közösségi és egyéni tevékenységre legyen alkalmas.
A közelmúltban elkészült Dagály sétányon a közönség már használatba is vette az elsőként átadott Kavicsokat, és az eddigi tapasztalatok alapján úgy tűnik, a tervezők számítása beválik. A sétányon elhelyezkedő Kavicsok nem csupán a tekinteteket vonzzák, hanem használatok különböző módjait is. A Kavics mindenkinek mást jelent: nem csak mint művészeti alkotás, hanem mint utcabútor is beválik.

Fenyvesi Kristóf


design: Fülöp Fruzsina, Varga Péter István

gyártó: VPI Betonmanufaktúra

fotó: Fabricius Anna