Közélet, hírek

Bokrétaünnep Újlipótvárosban

2010.08.16. 12:15

2010. augusztus 16-án tartották az Újlipótvárosi Közösségi Ház bokrétaünnepségét. A Vadász György által tervezett épületegyüttes közel 15 ezer m2-es területen épül, teljes mértékben önkormányzati finanszírozásban. Az ütemtervnek megfelelően haladó kivitelezés félidejéhez érkezett, a szerkezetkész létesítmény megkapta bokrétáját.

A közösségi ház színvonalas megvalósítása érdekében kiírt meghívásos ötletpályázat eredményes lezárultát követően a Vadász és Társai Építőművész Kft. tervére esett a választás. A nyílt, uniós közbeszerzési eljárás előírta egy 500-600 férőhelyes zenei-, színházi- és sportesemények megtartására is alkalmas rendezvényterem megépítését. A többcélú terem alkalmassá válik komplex színházi és egész estés művészeti, illetve könnyűzenei produkciók befogadására és rendezésére, a civil szervezetek eseményeinek szervezésére, fiatalok és idősek számára tervezett programok lebonyolítására.

 

 

 

A közösségi ház épületegyüttese egy központi mag körül több különálló, de összekapcsolt épületrészből tevődik össze. A Pannónia utcai oldalon található az ovális alakú multifunkcionális rendezvényterem, amely alatt a pinceszint, gépészeti területek, raktárak helyezkednek el. A földszinti nézőtér 450 m2-es, az első emeleti galériával együtt 600 fő befogadására alkalmas, a színpad 270 m2-es. Az emeleti szinten irodák, a nézőtér fölé belógó galériarész, öltözők, vizesblokkok és egyéb kiszolgáló helyiségek lesznek.

 

 

 

A Pannónia utcai oldalon rekreációs funkcióval három nagyobb tornaterem épül a hozzájuk tartozó öltözőkkel, vizesblokkokkal és irodákkal együtt. A Kárpát utcai oldalon egy könyvtár és egy idősek klubja kerül kialakításra közös, 100 m2-es terasszal. A Kárpát utca - Bessenyei utca sarka egy minden igényt kielégítő éttermet foglal magába, 70 m2-es főzőkonyhával ellátva. Tartalmazza az épületet kiszolgáló közös helyiségeket (ruhatár, mozgássérült WC és egyéb vizesblokkok) is. A központi mag közepén elhelyezkedő átriumot előcsarnok veszi körül, ami kiállítóteremként is funkcionálhat.

 

 

 

A közösségi ház a hűtési, fűtési és szellőztetési rendszer ellátását túlnyomó részben alternatív energiaforrásból biztosítja. A klimatizált épületben számítógép vezéreli a környezetkímélő levegő-levegő rendszert. A megközelíthetőségét a tömegközlekedési eszközökön kívül mintegy 2500 m2-es, 100 gépkocsi befogadására alkalmas terepszint alatti garázs biztosítja. Az építkezés során nagy figyelmet fordítanak a környezet megóvására, a tervezés során külön szempont volt a meglévő faállomány védelme. A beruházás befejezésével a tervek szerint jelentős zöldfelületekkel és minőségben megújult faállománnyal gazdagodik a kerület.

A szerződésben foglaltak szerint az épület műszaki átadásának 2010. december 31-ig kell megtörténnie, az épület üzemeltetésére az önkormányzat pályázatot írt ki. Folyamatban van a rekreációs épületszárny közbeszerzése a kültéri sportpályákkal együtt. Az épületegyüttes elnevezésére kiírt pályázat az utolsó fázisához érkezett.


Újlipótvárosi Közösségi Ház

vezető tervező: Vadász György

beruházási költség: 3,5 milliárd Ft
építtető: Budapest Fővárosi XIII. kerületi Önkormányzata
beruházó: Angyalföld - Újlipótváros - Vizafogó Vagyonkezelő Zrt.
generálkivitelező: Magyar Építő Zrt.