Nézőpontok/Vélemény

Bontják a győri Ifjúsági Házat?

2013.11.18. 10:50

Az 1973-ban épült Ifiház felújítására lenne költségkeret, mégis bontását tervezik Győrben. Winkler Gábor Ybl-díjas építész, az MTA doktorának írása.

Aggódva olvassuk a híreket, amelyek újabb rombolásokról, pusztulásról számolnak be városunkban. A Kisalföld csütörtöki számából arról értesültünk, hogy „Nincs pénz, lebontják az ifiházat Győrben”. A tudósításból megismerkedhetünk a döntéshozók érveivel és a döntés indokaival. A nyilatkozatokból sajnos nem derül ki, hogy ez esetben sem csupán rosszul karbantartott, elhanyagolt építményről, hanem kiemelkedő építőművészeti alkotásról, városunk fejlődésének fontos dokumentumáról van szó.

Az Ifjúsági Ház a kétszeres Ybl Miklós-díjas győri építész, Lőrincz József alkotása (Csönge 1930. december 25. – Budapest 1990. július 24.). A kiváló építőművész tervezte a győri vagongyár hatalmas acél-üveg ipari csarnokait; művei közül kiemelkedik a kiskúti Sportcsarnok és a Kálóczy téri öregek otthona. A Káptalandomb ezer éves épületegyüttesét harmonikusan egészíti ki a vagongyár vendégházának magastetős tömege. Lőrincz József műtermében több jelentős építész pályája indult. Az Ifjúsági Ház tervezésénél többek között Bodrossy Attila és Gyüre Zsolt építészek voltak fiatal, lelkes munkatársai. Az épület tiszta megjelenésével, szigorú, négyzetes alaprajzával, galériás előcsarnokával, belső tereinek gazdagságával a modern építészet nagy alakjának, Le Corbusier francia építésznek híres „öt pontját” követi.

Példaszerű alkotás, az 1960-as évek jellegzetes, modern stílusának kiemelkedő helyi emléke, amely korának legmagasabb építészeti színvonalát képviseli. A győri városatyáknak az épület sorsáról mindenképpen megfelelő szakértelemmel, építészettörténeti tájokozottsággal és a jövő iránti felelősséggel kell dönteni.

Winkler Gábor
építész