Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

Bor, mámor... Spar

2014.01.07. 13:35

Szokatlan megoldások, egészen új, futurisztikus világ várja a vásárlókat a Spar áruházlánc új zászlóshajójában. A LAB5 architects csapata tervezte meg a MOM Park bevásárlóközpont alsó szintjén található élelmiszerüzlet új belsőépítészeti kialakítását. 

Az üzletnek otthont adó MOM Park bevásárlóközpont mindig is speciális helyzetet élvezett a vele közel egy időben épült plázák közt. Környezete eleganciát és részben külföldi vásárlókört, az Alkotás út pedig állandó forgalmat biztosított neki. A statisztikákból tudható, hogy itt több betérő látogató vásárol is, mint a legtöbb hasonló üzletközpontban. Mindezeknek köszönhető, hogy elit pozícióját megnyitásától a mai napig sikerült megőriznie, dacára annak, hogy vannak jelentősen nagyobbak (WestEnd) és újabbak (Allee) is. E nívóhoz zárkózott fel az átalakítással a Piazza szinten található élelmiszer-áruház. A Spar idén nyár elején vette át az addigra meglehetősen megkopott bolt üzemeltetését. A meghívásos pályázat meglepő eredménnyel zárult, az addig jellemzően osztrák belsőépítészekkel és építészekkel dolgozó beruházó ugyanis ezúttal egy magyar csapat, a LAB5 koncepcióját találta a legjobbnak, így Erdélyi Linda, Dobos András, Korényi Balázs és Gáspár Virág Anna tervezőtársak keze nyomán újulhatott meg az üzlet.

A bevásárlóközpont felé fehér íves fém-profil kapumotívummal nyílik ki az áruház. Az üzemeltető által elvárt arculati piros színt rejtett led-sor csempészi be a keretek köré. Bézs-szürke greslap szalad elénk, meleg tónusa köti össze a bolt belső terét a MOM Park barnásabb tónusaival. Üzleti újdonság a belépéskor útba eső gyorskiszolgáló "to go" büfé, ha bevásárlás előtt szükségünk lenne valami kis harapnivalóra. Ha elfogyasztottuk a bárasztalkák egyikénél állva, akkor indulhatunk is a beszerzőkörútra. Egy kisebb, egy közepes, illetve a teljes árukínálatot érintő nagy kört is megtehetünk. Jó eséllyel így teszünk majd, hiszen a fejünk felett tekergő befüggesztett, helyenként monolitikus fehér, másutt fa lamellás álmennyezeti installáció figyelemfelkeltő görbületekkel hívogat az üzlet mélye felé. Mindeközben a meglehetősen bőséges, a környékbeliek igényéhez igazodó magas minőségű árukínálat rafináltan, egyedileg megtervezett pultokról kelleti magát.

A színes zöldségek és gyümölcsök fényes, hófehér acryl gondoláról mosolyognak. Fémesen csillogó, áttört felületű befüggesztett gömbök adják a lokális megvilágítását ezeknek a pultoknak. Más vizuális világ, a mennyezettel összehangolt fa lamellás kenyérkosár kínálja ropogós süteményeit, a falnál pedig hátulról tölthető üvegtartályban halmozódik a zsömle, kifli. A mennyezet lamellái finom ívben lefordulnak, falburkolattá avanzsálva. Kicsit hátrébb újabb acryl pultba került a csemege-sziget, nyitott dobozként, felül aranysárga mennyezettel. Tökéletesen átlátható, minden háttérmunkát közszemlére tesz, szükségképpen makulátlanul tiszta és csillogó. Akárcsak a több tíz méter hosszan a falhoz tolt hűtőpult, üveg ajtajait a mennyezetről lógó "tejcseppek" világítják meg. A "derékhad", az üzlet közepén található vásárlótér hagyományos, polcos kialakítású, de itt is minden egyedileg tervezett. Az árukat minél hatékonyabban megmutató lezárások, a fehér felületű furnérba bemart fenyőfa-logók a tervezők gondosságát mutatják. Alig észrevehető a megvilágító korszerű fénycsövek színhőmérséklet-változása, amivel minden egyes termékcsoportnál a legideálisabb látvány érhető el.

És aztán a hegy leve: a bor. Kultúra, életöröm, bánat, istenhozott és istenhozzád, édes, száraz, vörös és fehér (néha rosé is). A felülről amorf alakzatban "lefolyó" fa lamellák minden eddiginél extrémebb formát vesznek fel. Egyszerre hordó, boltíves pince és cseppkőbarlang, ahol járunk. És mindebből semmi sem üres építészeti szócséplés, hiszen a lamellák közt katonás sorokban palackok állnak, a falakon, pultokon, minden elképzelhető felületen. Szándékos volt-e vagy teljességgel ösztönös: a bolt tervezői két portékát ünnepeltek meg ennyire hangsúlyozottan, a kenyeret és a bort. Innét már hamarosan a pénztárak sorához érkezünk, csillogó, ovális, fehér "UFO"-k szálltak le ide, praktikus, nagy rakodófelületekkel. A bejárat mellett információs pulttal és a biztonsági szolgálat állomáshelyével zárul a sor.

A LAB5 architects által tervezett belsőépítészeti kialakítás az ehhez hasonló áruházláncokhoz képest Magyarországon egyedülálló. Mind a beépített anyagok, mind a megtervezett installációk messze a hasonló projekteknél megszokott színvonal fölé helyezik. Még jóval reprezentatívabb közösségi funkcióknál sem megszokott az a mód, ahogyan itt - többek között - a lágy építészeti formákat kezelték az alkotók. Okkal reménykedhetünk, hogy a fiatal építészekből álló csoport munkái időről-időre feltűnnek majd a város különböző pontjain.

Mizsei Anett

 

[Az üzletet 2014. január 2-án az Archdaily.com internetes építészeti portál is bemutatta.]