Épülettervek/Hallgatói terv

Borászat Balatonkenesén – Nouras Hamdan diplomaterve

2022.04.08. 17:25

Nouras Hamdan diplomatervében Balatonkenese peremére tervezett borászatot és az ezt kiegészítő kabinszállásokat. A részben a térszín alá süllyesztett épületekből álló terv a terület morfológiai és természeti adottságaihoz igazodik. 

A projekt Balatonkenesén, a Balaton keleti partján, egy lejtős területen, a város északkeleti oldalán található. A telek a település kertvárosi részéhez tartozik, de nagyon közel helyezkedik el a városi terület határaihoz. A helyszíni szemle során olyan szempontokhoz kapcsolódó lehetőségeket mértem fel, mint a megközelíthetőség, tájékozódás, kilátás és a napsugárzás. A telektulajdonos igénye szerint a projektnek tiszteletben kell tartania a szomszédos házak kilátását, nem megszakítva a telek vizuális kapcsolatát a várossal és a tóval.

A projekt funkciójának meghatározásánál a legfontosabb szempont a balatoni régió örökségének figyelembevétele volt.  A környék gazdag pincészetekben, a tó körül 6 különböző borvidék található. Úgy éreztem, hogy ezt figyelembe kell venni a projekt funkciójának meghatározásánál. A másik szempont a turisták és szállásigényük volt. Mindezek alapján úgy döntöttem, hogy létrehozok egy üdülőhelyet, amely magában foglal egy borkóstoló központot is, hogy a vendégeknek legyen hol megszállniuk mialatt különféle borokat kóstolhatnak. Ezen túlmenően kialakítottam egy szabadtéri területet, amely magában foglal egy termálmedencét, ami teret ad a találkozásra, kapcsolódásra.

A helyszín különleges és kihívásokkal teli domborzata mellett figyelembe kellett vennem a szomszédos építészeti kontextust.  A telket családi házak, főként magánlakások veszik körül, ugyanakkor ezek kevésbé hangsúlyosak a természeti környezethez képest, vagyis a természet erős jelenléte azonnal érezhető. Világos volt, hogy az épületnek nem szabad aláásnia vagy uralnia a környező természetes közeget.

A projekt két részre oszlik a privát szféra és a funkció szerint. A létesítmény minden vendége számára elérhető egy nyilvános zóna, valamint hat magánlakás, melyeket a vendégek a látogatásuk idejére foglalhatnak.

A nyilvános zóna magában foglalja a borkóstoló központot, egy kávézót és a szabadtéri termálmedence területét. Ez a projekt leginkább látható része, hiszen kiemelkedik a privát épületek közül és összeér a szomszédos utcával. Ez az első találkozási pont a vendégek számára, amikor megérkeznek a létesítményhez. Ez a területet két hasáb alakú épület alkotja, melyek követik a terep lejtőjét. A kávézó belülről egy hordós boltíves mennyezet, amely ellentmond a szögletes külsőnek. Anyagát tekintve a kültéri felületek nyersbetonból készülnek, amely az idő előrehaladtával beleolvad a környező zöld terepbe. A belső boltozat téglából készül, utalva a hagyományos borospincékre.

A privát elemek különálló egységek, melyek a föld alá lettek tervezve, hogy tömegük rejtve legyen és megőrizze a terület eredeti morfológiáját. Ezen elemek a telek magasabb hátsó szélén vezetett külső ösvényen keresztül csatlakoznak a kávézóhoz, mely ösvény arra is szolgál, hogy a tóra és a városra néző kilátást biztosítson a látogatók számára. Az ösvényről a vendégek az átmeneti térként funkcionáló lépcsőházakon keresztül érhetik el saját egységeiket. Az egységeknek van egy jellegzetes része, amely jobb fényt és kilátást biztosít. Az egységekbe belépve egy nagy ferde ablak tárul elénk, amely keretbe foglalja a külső kontextust. Az ablak egy része nyitható, melynek köszönhetően a vendégek valóban átérezhetik a környező természetet. A belső falak burkolata nyersen marad, hiszen a szürke nyersbeton kiemeli a kilátás élénk színeit.

Nouras Hamdan

 

Szerk.: Winkler Márk