Technológia

Bravúros háromszínű sakktábla a homlokzaton

2017.12.01. 11:18

Az arra közlekedő autók lelassítanak, néha meg is állnak az alsó-ausztriai családi ház előtt, amelynek antracit-, bronz- és elefántcsontszínek sakktábla-szerű elrendezésável készült homlokzata tökéletes építészeti látványosság. Színek és felületek játéka PREFA homlokzatburkolatokkal.

Peter Blineder negyedik generációs építészként és kivitelezőként kreatív, rugalmas és független szakember hírében áll, mégis mindig személyesen és a megbízóival szorosan együttműködve tervez. Ebben a munkában minden alkalommal a "csapat szerves része" az épület megvalósításán dolgozó kivitelező is. "A jó építészet alapja a nyílt kommunikáció, amelyet a kreativitás támogat. A legjobb épületeim akkor készültek, amikor a kivitelezővel azonos platformon, teljes harmóniában dolgoztunk." – mondta el Blineder a szakmák együttműködésének fontosságáról. Kezdetben a kivitelezők meglehetősen szkeptikusak voltak a családi ház három színből álló domináns megjelenésű homlokzati terveit látva. Az antracit-, bronz- és elefántcsontszínű PREFA Sidings első ránézésre rendezetlen vonalai végül egy izgalmas és egyedi, mégis nyugodt homlokzattá álltak össze.

Blineder meggyőződése szerint egy épület minőségét és finomságát éppen a homlokzat adja. A megbízók kezdeti félelmei, melyet a túl domináns és a helyi építkezési kultúrától nagy mértékben eltérő épület látványa okozott hamar elpárologtak, ma már nagyon büszkék új otthonukra. Többek között azért is, mert az autók sokszor lelassítanak, sőt néha meg is állnak a ház előtt, hogy azt alaposabban megnézzék.


Az épület látványát, belső és külső megjelenését - a tetőtől az ablakokig, a bútorzatig és a padlóig - a homlokzaton használt PREFA Sidings elemek "háromszínűsége" határozza meg. Az építész véleménye szerint a PREFA anyagaival nem csupán nagyprojekteken érdemes számolni, hanem ahogy a példa mutatja, egyedi színeket alkalmazva akár kis léptékben is.

A tervezőnek saját bevallása szerint sokszínű variálhatósága miatt is kedvence a PREFA Sidings. És itt nemcsak a színekről, hanem a beépítés változatossága is kérdés. Jelen esetben az elemek vízszintes beépítésével a homlokzatot lehetett optikailag nyújtani, amelyhez természetesen részletes kivitelezési dokumentáció készült, pontos felfektetési rajzokkal. Nem elég azonban az építész ötlete és a megfelelő minőségű termék, a színvonalas végeredményhez a gyakorlott kivitelező is nélkülözhetetlen. Kifejezetten egy ilyen terv esetén, ahol színek sorrendjének és az elemek pontos elhelyezésének technikailag is jelentősége van.


Terv, anyag és megvalósítás

A precízen megtervezett mintázatú homlokzatra a 200 mm széles egyedileg gyártott elemeket a rendszerhez tartozó alumínium csavarokkal rögzítették a szálas hőszigeteléssel ellátott alszerkezetre. Az épület vonalát hangsúlyozó, néhol egészen nagy, egybefüggő felületet képező elemek összesen 200 m2-en borítják a fő és melléképületet.

Blineder véleménye szerint az építészeti minőséget alaposan befolyásolja, ha a néha egyszerűen kiváltható termékek esetén elindulunk a "van olcsóbb" irányba. A szakember számára ezért a pontosan tervezhető és a projekt során tartható költségvetés döntő szempont a partnerek kiválasztásában. De ebben a tekintetben a PREFA termékek gazdaságossága, hosszú élettartama, tartóssága, gyakorlatilag nulla karbantartási igénye és a cég által kínált 40 év garancia is jelentős szerepet játszott a döntésben.

Az épület kivitelezését végző, a PREFA burkolatokkal jelentős gyakorlattal rendelkező kivitelező cég tulajdonosa, Reinhard Stadler szerint azért is éri meg a PREFA Siding elemek használata, mert azt az 1,0 mm-rel kisebb anyagvastagság, az alumínium könnyű súlya és az anyag könnyű vághatósága is hatékonnyá teszi.

Prefa