Közélet, hírek

"Brick Award 2004"

2004.06.07. 16:24

A Wienerberger első alkalommal díjazza a téglaépítészetet Európában

"Brick Award 2004" - A Wienerberger első alkalommal díjazza a téglaépítészetet Európában

A tégla a világ egyik legrégibb építőanyaga, amely az optimalizálás és alakítás révén lépést tud tartani a gazdasági, ökológiai és strukturális követelményekkel, s nem veszít korszerűségéből. A világ legnagyobb téglagyártója, a Wienerberger, nemzetközi építészeti díjat alapított Brick Award néven, hogy a kortárs téglaépítészet legkiemelkedőbb alkotásait honorálja. A kétévente meghirdetett pályázaton - melyre idén több mint 120 kortárs európai építészeti projektet neveztek be - összesen 21.000 Euro pénzjutalmat osztanak ki. Első alkalommal idén május 27-én, a bécsi Hofburgban rendezett ünnepségen hozták nyilvánosságra az eredményt. A nemzetközi zsűri tagja volt többek között Elsa Prochazka, Michael Nieuwenhuys, Stephan Ferenczy, Ute Woltron és Gregor Eichinger. A díjkiosztás alkalmából mutatták be a kortárs téglaépítészet 38 remekét bemutató "Brick 2004" című könyvet is.
A nyertes pályamű a prágai Josef Pleskot alkotása: a prágai Hradzsin alatti árkon keresztülvezető gyalogút, amely az árok két, korábban különálló részét köti össze. Pleskot alagúton vezeti keresztül a gyalogos ösvényt, melynek útját a Brusnitz patak folyása határozza meg. Az ösvény egyik fele bordás betonból készült, a másik a patak fölötti acél rácsozott szerkezet. A gyalogos maga döntheti el, melyiket választja. Az alagút keresztmetszete tojásformájú, belül különböző mintázatú tégla borítja.

A második helyezett Benedict Tonon német építész, a Humboldt Egyetem veszélyesanyag-raktára számára készült tervvel. A Berlin-Adlerhof aerodinamikai parkjában található épület, téglaborítású homlokzatával már messziről "veszélyesnek" tűnik: a barna-sárga lépcsős borítás olyan precízen kidolgozott, hogy az épület a távolból nézve elveszíti térbeli karakterét.

Cino Zucchi a Giudecca szigetre, a valamikori Junghaus műhely területére épített lakóházával győzte meg a zsűrit. Zucchi épülete kiemelkedő a hagyományos értékek kortárs nyelven való kifejezésében. Az acél cölöpökre épített ház homlokzati nyílásai aszimmetrikusak, az egyes apartmanok funkcionális követelményeinek megfelelően elrendezésben.

A három fődíj mellett a zsűri két különdíjat is kiosztott. Az egyikben Massimo Carmassi részesült pisai városrendezési projektjéért, amelyben a 13. századi San Michele in Borgo templom második világháborúban részben lerombolt régi téglafalainak részleteit integrálta egy új apartman- és üzletházba. A másik különdíjat a svájci építészpáros, Peter és Christian Frei nyerte aargaui családi házukért.

A könyv két magyar épületet is bemutat: a Turányi Gábor tervezte Herendi Porcelánmanufaktúra kereskedelmi központját és Nagy Tamás aszódi evangélikus iskoláját.