Közélet, hírek

Brüsszeli elismerés Nagykanizsa városközpont terveiért

2010.11.29. 12:53

Nagykanizsa városközpont közterületeinek fejlesztési és forgalomcsillapítási terve Európai Települési- és Térségi Tervezési-díj különdíjában részesült. A díjat 2010. november 16-án vehették át a Land-A és a Pro Urbe tervezői, valamint a város képviselői Brüsszelben.

Az Európai Térségi Tervezők Tanácsa (ECTP-CEU1) az európai térségi tervezőintézetek ernyőszervezeteként működik. A most 25. születésnapját ünneplő európai szervezet 8. alkalommal írta ki 2009-ben tagszervezetei számára az Európai Települési- és Térségi Tervezési-díj pályázatát, amelyet kétévente hirdet meg. Az 1991-ben alapított európai díj célja az, hogy elismerje azokat a tervezési stratégiákat, terveket és fejlesztéseket, melyek nagyban hozzájárulnak az európai városi és vidéki régiók életminőségének javításához. A tanács magyar tagja a Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT), aki a felhívásra magyar pályázatot hirdetett, melyre 8 pályamű érkezett be. A MUT elnökségének előminősítését követően 4 magyar pályamű2 jutott tovább az európai döntőbe, és a díj történetében először, magyar különdíjas született.

 

 

 

Nagykanizsa négy központi helyzetű terének, (Eötvös tér, Széchenyi tér, Deák tér, Erzsébet tér) és az ezeket összekötő Fő utca rendezésére a Land-A Kft (tájépítészet, Karádi Gábor vezető tervező) és a Pro Urbe Kft (közlekedéstervezés, Szálka Miklós vezető tervező) tervei szolgáltattak választ. A belső forgalom csillapítására, és ezáltal a forgalomtól felszabaduló területek közösségi térként történő rendezésére a megépült M7 nyomvonal és a 7-es főút szerepének átértelmezése kínált a városnak lehetőséget, amelynek részleteit a tervezők ebben az immár európai színtéren is megmérettetett tervben fektették le. Az elképzelés a megvalósulás előtt álló, de már engedélyezett tervekkel rendelkező projektek kategóriájában érdemelte ki a különdíjat. A Brüsszelben 2010. november 16-án megrendezett ünnepélyes díjátadón a tervezők részéről az elismerést Karádi Gábor (Land-A) és Szálka Miklós (Pro Urbe) vehették át, Nagykanizsa város részéről pedig Karádi Ferenc alpolgármester és Papp Nándor bizottsági elnök volt jelen.

 


 

 

A francia, szlovén, szerb, olasz, norvég tagból3 álló 5 tagú nemzetközi zsűri 29 - nemzeti előszűrés után beérkezett - pályamű közül választotta ki a díjazottakat. A nagydíjat egy francia (Ville de Genève agglomerációs projekt), két olasz (a Po folyó piedmonti szakaszának rehabilitációja, valamint Torino városrendezési terve), egy angol (Liverpool One rehabilitációs projekt) és egy spanyol (egy barcelonai bolygóváros, La Mina átalakítási terve) nyerte el. Különdíjban három projekt részesült: a már említett nagykanizsai mellett egy holland (Heerhugowaard, a nap városa) és egy belga (Promenade Verte, Brüsszeli régió) munka kapta az elismerést.


1 European Council of Spatial Planners - Conseil européen des urbanistes

2 A négy nominált magyar munka a következő volt: 1. Balatonfüred történeti belváros rehabilitáció és kapcsolódó vízparti sétány rekonstrukció. 2. Barnamezős rehabilitáció Budapest központi területén – a Ganz-park milleniumi kiállító és kulturális központ. 3. Egy budapesti barnamezős rehabilitáció – az egykori központi vágóhíd területe. 4. Nagykanizsa – összefűzött városi szabadterek.

3 Alain Naman (Franciaország), Mojca Sasek (Szlovénia), Vladan Djocic (Szerbia), Anna Marson (Olaszország) Petter Wiberg elnök (Norvégia)