Épülettervek/Hallgatói terv

BUDAFCKNPEST – Victor Pérez Sánchez diplomaterve

2021.02.10. 08:06

Victor Perez Sánchez diplomaterve két Magyarországon töltött Erasmus félév után készült el. A kész terv Európa nagyvárosainak kihívásaival foglalkozik, feldolgozza azokat s javaslatot tesz rájuk. Ilyenek többek közt: a közlekedési infrastruktúrák megszilárdítása, a Duna szerepe a város életében, mint szabadidős s közösségi tér.

Tervemben kétféle megközelítésből vizsgáltam a helyszínt, ezekben közös a folyó és annak kapcsolata a várossal. Először a Batthyány tér bővítésével és felújításával foglalkoztam, ezután pedig a “MIZU?" projektben néhány prototípussal tettem a szabadidős tevékenységek színhelyévé a Dunát. Mint külföldi megfigyelő a BUDAFCKNPEST-tel javaslatokat teszek a folyó és a lakók kapcsolatának javítására.

A Duna nemcsak  városi, társadalmi vagy gazdasági szempontból, hanem a szabadidő és a szórakozás szempontjából is meghatározó a város életében. A folyó, mint adottság Budapestet turista látványossággá teszi. Ez lehet az oka annak, hogy egyre több turistahajó, stég jelenik meg a város vizein. Ennek ellenére nincs egy biztos pont, ahol ki- és be lehet lépni a városba.

A Batthány tér egy olyan helyet képez a városban ahol a történelem során a három alapvető tevékenység összefogott, a közlekedés, a szabadidő és az idegenforgalom, s fog össze a mai napig (elég csak megnézni néhány, a közösségi oldalakon #budapest, a #budapestgram vagy a #budafckpest címkével ellátott képet, nagyon gyakori, hogy ezek a téren készültek). Mindezek ellenére a tér és az állomás sem kapott jelentős felújítást az elmúlt évtizedekben, ha összehasonlítjuk más közlekedési csomópontokkal vagy a város más közterületével. Jelenleg a tér legnagyobb részén parkolók, buszmegállók és járműforgalom van, annak ellenére, hogy a város egyik legkülönlegesebb területe.

Batthyány Tér

Terveim esetében a városi környezet, a folyó jelenléte, valamint a téren jelen lévő fő tevékenységek, a közlekedés, a szabadidő és az idegenforgalom által nyújtott szinergiák jelölik a stratégiák fő irányvonalait. A javaslatom egy építmény, amely a térre merőleges, s összeköti azt a folyómederrel, így megvalósulna az összeköttetés, ám az építmény melletti terület is nyüzsgő maradna. Az új platform megjelenése, mint új tereptárgy apropót tudna szolgáltatni a tér, illetve a közvetlen környezetének felújítására. A felújítás során növelni kellene a zöld területeket, illetve a járműforgalmat korlátozni.

A cél, hogy az építményt a tér természetes evolúciójaként is lehessen értelmezni, hiszen választ kínál több kihívásra is: javítja az infrastruktúrát, s referencia pontot hoz létre a Dunán, hiszen sétahajó terminálként is funkcionál. Ezenkívül a tető kialakítása is fontos eleme az épületnek, hiszen innen a járókelők élvezhetik a városra nyíló kilátást. Az építményben két rámpán zajlik a közlekedés, az egyik a mólóhoz, a másik a tetőre vezet. A homlokzat kialakításának a város szövetébe kellene simulnia, ezt azáltal éri el, hogy a polírozott alumínium bevonat visszatükrözi környezetét. Tehát a létesítmény megoldást kínálna az intermodális közlekedési csomópont bővítésére, valamint lehetőségeket kínálna, arra hogy a város és a folyó kapcsolatot alakítson ki egymással.

MIZU?

Ha az angol “What’s new?" kifejezést vesszük alapul, akkor a választ a javaslatom jelenti. Célom a város szórakozási lehetőségeinek, valamint a folyón elérhető szűk skálájú tevékenységek bővítése. A megoldás szerintem egy régi uszály átalakítása, melynek mérete 15 X 75 méter. Ez az úszó platform lehetőséget biztosít az akár szezonálisan változó igények kielégítésére. Mivel ez egy dinamikus és mozgatható objektum lenne, képes lenne egyes szabadidős tevékenységeket más partszakaszokra is kiterjeszteni. Hat prototípusát fejlesztettem ki az ilyen hajóknak, amelyek akár nagyon specifikus tevékenységeknek is otthont tudnak biztosítani. A hajó lehetne: nyári szabadtéri mozi, divatbemutató, úszó karácsonyi vásár, strand, vagy akár a Sziget fesztivál következő helyszíne, sőt, ha szabadon engedem a fantáziám azt is el tudom képzelni, hogy Budapesten ezen a platformon diskurzus kezdődhessen a pornó ipar feminista és női jogok felőli megközelítéséről.

Tény, hogy társadalmunk változik s a küszöbön álló változásokat a COVID felgyorsítja, a városoknak, s azok infrastruktúrájának fel kell készülnie ezekre a változásokra. Már világosan látszik, hogy a jövőben a városokból ki fog szorulni az autós közlekedés, de egyre több teret kapnak majd a gyalogosok. Ezzel párhuzamosan különböző tevékenységek révén a szórakozási és szabadidős tevékenységek kínálata bővülni fog, s új módokat kell találni ezeknek. Erre a folyamatra reflektálok tervemmel.

Victor Perez  Sánchez

Fordította: Edvy Athina