Épületek/Lakóépület

Budafoki családi ház

2006.02.24. 10:16

Generál tervező: MCXVI Építészműterem
Építész vezető tervező: Szokolyai Gábor

Az építkezés az első „kapavágástól" az átadásig két és fél hónapot vett igénybe. Talán ez egyfajta rekord. Hozzá kell tenni, hogy az építtető jónevű kivitelező cég vezetője. Ennek köszönhetőn a kitűnő szervezés és az anyagismeret sok időt takarított meg.

Gyors döntések eredménye ez a ház. Megbízóm gyors döntése volt, hogy megvette ezt a kis telket Budafokon. Cél volt, hogy gyorsan szülessen rá terv, és olyan terv, melyet a kivitelező a megtorpanás kockázata nélkül tud megépíteni. A praktikus és hezitálás nélküli megbízói döntéseknek köszönhetően ez sikerült is.

Tervezőként workshop-szerűen fogtam fel a feladatot. Üdítő érzés volt, ahogy peregtek az események. A tervezés eredménye szinte azonnal látszott, és a gyors visszacsatolás mindenképp sikerélményt jelentett.

Pár szó a házról is. Bruttó 160m2, a földszinten konyhával egybenyitott nappalival, mely nagy üvegfelülettel nyit a kis kertre. A bejárat közelében található a gépészeti helyiség, a vendégfürdő és a gardrób-előszoba. A felső szinten három szoba és egy fürdőszoba, melyek egy galériaszerű folyósóra vannak felfűzve. Mindkét födém látszóbeton.

A ház próbálja kihasználni a kicsi, de hangulatos kert előnyeit, és ablakaival erre nyit. A nyitható szárnyak belső síkra, a fix ablakok mindig külső síkra kerültek. A tetőn előpatinázott Rheinzink fedés készült. A homlokzat grafitszürke, majdnem fekete, mázas kerámiával burkolt.

Hirtelen döntés volt az is, hogy a ház „fekete" legyen. Elsőre ez a színválasztás építészi provokációnak vagy allűrnek tűnhet, de a ház a valóságban kifejezetten jóban van a környezetével.

Jóleső érzés volt az is, hogy csak magától értetődő megoldásokban lehetett gondolkodni – nem volt idő elmerengeni a különböző lehetséges variációkon. Így született a ház egyszerű, szinte archetipikus tömege, egyszerű alaprajza, szokványos szerkezete.

Szokolyai Gábor
Fotó: Rákosi Péter, Szokolyai Gábor, belight  
 

Generál tervező: MCXVI Építészműterem
Építész vezető tervező: Szokolyai Gábor
Építész munkatársak: Almer Orsolya, Erdélyi Linda
Épületgépészet: Lesti László
Épületvillamosság: Üveges Zoltán (Kelevill)
Világítótestek: belight
Makett: Szőke Mariann