Közélet, hírek

Budapest posztumusz díszpolgára lett Nagy Bálint

2022.11.17. 16:15

A főváros ünnepnapja november 17., annak emlékére, hogy 1873-ban ezen a napon egyesült Pest, Buda és Óbuda. Ebből az alkalomból több elismerést is átadtak a Városháza dísztermében. 

Átadta Budapest díszpolgári címeit Karácsony Gergely főpolgármester a főváros napja alkalmából rendezett csütörtöki ünnepségen, ezzel egyben megkezdődött a Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából rendezett, két éven át tartó ünnepségsorozat is - írja az MTI. 

A kitüntetés posztumusz díjazottja Nagy Bálint Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja, a FUGA Budapesti Építészeti Központ volt igazgatója, aki 73. életévében, idén februárban hunyt el rövid, súlyos betegség következtében. 

Nagy Bálint 1949-ben, Szegeden született, építészmérnöki diplomáját 1976-ban szerezte az Ybl Miklós Építőipari Műszaki Főiskolán. Építészként dolgozott az IPRATERV-ben, a LAKÓTERV-ben és a VÁTI-ban. Saját építésziodája, az N&n, Nagy Bálint és tsai és az ehhez kapcsolódóan létrehozott N&n galéria mellett a Beszélő folyóirat alapító szerkesztője és a 2009 óta működő FUGA Budapesti Építészeti Központ igazgatója volt, tavaly decemberben történt leváltásáig. Mindemellett szabadidejében bútorokat, dísztárgyakat is tervezett. 

Az építészetben, építészeti kultúrában folytatott tevékenységéért 2002-ben Ybl Miklós-díjban, 2013-ban Podmaniczky-díjban, 2017-ben Molnár Péter-díjban részesült, az elmúlt három esztendőben pedig Ezüst Ácsceruza díjjal, Kostis Iván-emlékéremmel és Kossuth-díjjal tüntették ki. Az Építészfórum Pásztor Erika Katalina emlékére létrehozott legelső Perika-díját is neki adtuk át 2018-ban. 



A most átadott díszpolgári elismerésben idén Dés László zeneszerző, előadóművész, Gyurgyák János történész, az Osiris Kiadó főszerkesztője, Hajdu László nyugalmazott XV. kerületi polgármester, volt országgyűlési képviselő, Udvaros Dorottya Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Ürge-Vorsatz Diana, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével kitüntetett fizikus, a környezeti- és környezetmérnöki tudományok doktora, valamint Závada Pál író részesült. Nagy Bálinthoz hasonlóan az idén elhunyt Setét Jenő Raoul Wallenberg-díjas emberjogi aktivista, civil jogvédő posztumusz kaphatta meg a címet.

Bár a díjazottak listáját a következő kategóriákban még nem tették nyilvánossá, az ünnepségen átadták a Pro Urbe Budapest díjat, a Papp László Budapest Sportdíjat, a Zalabai Gábor-díj - A Budapestiek Esélyegyenlőségéért díjat, a Dr. Barna Sándor Emlékérem - A Főváros Közbiztonságáért díjat, valamint a Ráday Mihály-díj - Budapest Épített örökségéért Elismerést is. Utóbbit a Budapest100 építészeti-kulturális fesztivál csapata vehetett át az oldalukon szereplő információk szerint. Budapestért díjban részesült mások mellett a Huszonkettesek építészcsoport, akik még korábban közösségi oldalukon tudatták a hírt. Cikkünket frissítjük.