Közélet, hírek

Budapesten nem lehet korzózni

2008.02.18. 13:16

Úgy látszik, a szokásos aktivistákon és a budapesti, jobb szó híján zöldeken kívül, a fővárosiak többsége megint otthon maradt. A Levegő Munkacsoport, a Greenpeace és a Magyar Kerékpáros Klub ugyanis tüntetést szervezett a főváros kritikus légszennyezettsége miatt.

Vasárnap ebéd után, minden jó érzésű fővárosinak illett volna egy rövidke sétát tennie az Astoriától a Deákig. A Levegő Munkacsoport, a Greenpeace és a Magyar Kerékpáros Klub ugyanis tüntetést szervezett a főváros kritikus légszennyezettsége miatt.

 Úgy látszik, a szokásos aktivistákon és a budapesti, jobb szó híján zöldeken kívül, a fővárosiak többsége megint otthon maradt. Persze, hiszen hideg volt, kinek van kedve ilyen időben sétálni, esetleg autóba lehetett ülni, kikocsikázni a Pilisbe, és ott sétálni egy órácskát, majd elégedetten vissza a fővárosba: jót kirándultunk! Pedig az a körülbelül ötszáz ember, aki eljött vasárnap délután, szembesülhetett azokkal a sokkoló adatokkal, amiket esetleg még nem hallott korábban: ebben az évben, már annyiszor volt erősen szennyezett a budapesti levegő, hogy további három hasonló porszennyezettségű nap után drasztikus intézkedésekre lenne szükség. Hol marad a szmogriadó? Miért nincs tájékoztatás?

 

 

A békés tüntetéssel a szervezők nem csak a problémákra kívánták felhívni a figyelmet, hanem konkrét javaslatokkal és statisztikai adatokkal is szolgáltak. „Ha minden egyes ember kerékpárral tenné meg a hét és fél kilométernél rövidebb távot, akkor huszonhat százalékkal csökkenne a levegő szén-dioxid tartalma.”- mondta a Kerékpáros Klub elnöke. Ehhez persze a városvezetésnek kellene először lépnie. Mert érdekes abba belegondolni, hogy olcsóbb ma autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel. A Kerékpáros Klub elnöke lehetetlen helyzetnek minősítette, hogy amikor utat terveznek, akkor csupán az autósok érdekeit tartja szem előtt a városvezetés, pedig minden résztvevőt, így a kerékpárost, a tömegközlekedőket és a gyalogosokat is figyelembe kéne venni, uram bocsá’, előnyben részesíteni. Ki látott manapság sétáló családokat, párokat, időseket korzózni a körúton? Ebben a városban nem lehet sétálni, kivéve, ha direkt a tüdőrákra vagy az asztmára gyúrunk. Az asztmás megbetegedések már a kis gyermekeket is érintik, a megbetegedések száma pedig megtízszereződött az elmúlt évtizedekben. Ezt már a Levegő Munkacsoport elnökétől, Lukács Andrástól tudtuk meg, aki grafikonokkal illusztrálva szónokolt. Lukács szerint nem igaz az, hogy a főváros levegője európai viszonylatban a jobbak közé tartozik. Az elnök által bemutatott légszennyezettségi térkép adatai alapján Budapest ugyanis a legrosszabb levegőjű városok között van. A káros folyamatokat gyorsítja, hogy a főváros a védett természeti területeket, "korlátozottan forgalomképessé", azaz eladhatóvá tette.

 

 

A Greenpeace képviseletében Rohonyi Péter felolvasta a petíciót, amit Hagyó Miklós vett át. A petíció, többek között a tájékoztatást követeli. Rohonyi elmondta, hogy míg például Belgiumban köbméterenkénti 70 mikrogramm porszennyezettségnél már sebességcsökkentésre kötelezik az autókat, addig Budapesten még akkor sem történik semmi, ha ez az érték eléri 150-et. A szabályok szerint évente legfeljebb 36 nap emelkedhet ez az érték 70 fölé. Tavaly 163 nap mértek az egészségre ártalmas pormennyiséget, idén pedig már elértük a 33 alkalmat. Azaz még három határtúllépés után a fővárosnak drasztikus intézkedéseket kellene hoznia. A főváros azonban még sosem rendelt el szmogriadót. A petíció a helyzet megoldásaként dugódíjat, a kerékpározás feltételeinek javítását, több zöldterületet és a járdák gyalogosközlekedésre alkalmassá tételét követelte. „A dugódíjból befolyt összeget, pedig kizárólag a közösségi közlekedés fejlesztésére fordítsák!”- mondta a Greenpeace szakértője.

Hagyó Miklós kedélyes hangulatban átvette a petíciót, köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta, hogy a főváros mindent megtesz, többek között most fogadták el a főváros környezetvédelmi programját. A főpolgármester-helyettes ugyanakkor nem válaszolt a demonstrálók mind hangosabb, miért nincs szmogriadó kérdésére. Hagyó, beszéde végén freudi elszólással, „Jövőre is eljövök!”-kel búcsúzott.

 

szöveg: Biczó Gabriella
fotó: Kresalek Dávid