Épületek/Középület

Budapesti Műszaki Főiskola - Tavaszmező utca

2001.11.27. 08:04

Építész tervezõ: Magyar Ádám, Juhari Katalin (Magyar és Társai Bt., Team-Pannon Kft.)


Helyszín: 1084 Budapest, Tavaszmező u. 15-17.
Lebonyolító: ´96 Kft., Budapest
Nettó alapterület: 2000 m2
Kivitelező: kiválasztása folyamatban
Beruházási költség: 750 millió forint
Építész tervezõ: Magyar Ádám, Juhari Katalin (Magyar és Társai Bt., Team-Pannon Kft.)

A Budapesti Műszaki Főiskola Tavaszmező utcai épületére kiírt pályázatot Magyar Ádám és Juhari Katalin nyerte. A győztes pályamű a nyolcadik kerületben, a Tavaszmező utca 14-16-18-as számú összevont telkeken épülhet fel.A tervezők többszörösen is nehéz feladattal néztek szembe. Hiszen az épület kialakításakor arra törekedtek, hogy illeszkedjen a környezet hangulatához, a már meglévő szárnyakhoz, ugyanakkor megfelejen a kor és a létesítmény jellegéből fakadó elvárásoknak. Nehézséget okozott továbbá, hogy a nagy befogadóképesség mellett ügyelniük kellett arra is, nehogy a környező házakra nagyon rátelepülő, azokat esetleg árnyékoló épületet tervezzenek. A lehető legjobb térkihasználás mellett figyelmet fordítottak még a zöldterületek megfelelő arányára is.

Az új létesítmény bejárata előtti gyalogos teret alakítanak ki, mely a belső térben szinte megszakítás nélkül folytatódik. A nagy üvegajtók, illetve a mögöttük található aula a beáradó fénytől barátságossá válik, és a főiskolákon oly fontos társasági élet központjává válhat. Az aula elsődleges feladata a három épületrész összekötése, de itt kap helyet a büfé és a könyvesbolt is.

A földszinten lesz a három nagyelőadó, amelyeket az aulából és a galériáról érhetnek el a hallgatók. A közéjük tervezett kijáraton keresztül lehet kijutni a kertbe. A tömbre tervezett tetőteraszon a tűzfalak mentén felállított virágrácsok teszik majd barátságosabbá a környezetet. Az emeleteken kisebb termek és vendéglakások épülnek, melyeket liftek és két melléklépcsőház fog összekötni az épület más részeivel. Az oktatási helyszínek - három kivételével - mind a csendes hátsókertre néznek, míg a legfelső szinten berendezett lakóhelyiségek a zöldtető felé nyitottak.

 
A szemközti Szűz utca torkolatában áll a főiskola két másik létesítménye a Tavaszmező utca 15. és 17. szám alatt: a Pártos Gyula által tervezett volt Magyar Királyi Állami Mechanikai és Órásipari Szakiskola és a Wellisch Alfréd nevével fémjelzett volt Zrínyi Miklós Gimnázium eklektikus épülete. Az új épület - a tervezők szándéka szerint - szervesen kapcsolódna ezekhez. Az egységet hangsúlyozva az összekötő gyalogosutakat azonos díszburkolattal fednék le.

Korunk kihívásainak megfelelni kívánó létesítmény nem nélkülözheti a megfelelő  közlekedési kapcsolatot. Ezért az épület pincéjében és egy közeli telken összesen hatvannégy jármű parkolásához elegendő helyet alakítanának ki, amely várhatóan kielégíti az elkövetkezendő évek igényeit. Annak érdekében azonban, hogy az egyirányú Tavaszmező utca forgalma a lehető legkevésbé zavarja a gyalogosokat a főbejárat előtt a járda szintjére emelik az úttestet, ami lassabb haladásra bírja a járműveket.