Egyéb cikkek

Bújj, bújj — Még egy terv a miskolctapolcai Barlangfürdő Szállodához

2010.05.06. 11:02

Organikus építészet, felszínre „türemkedett” barlangrendszer, zöld útvesztő, logikusan kiszabott járatok szövevénye. Tavaly mutattuk be a miskolctapolcai Barlangfürdő Szálloda ötletpályázatának anyagát. Bár a határidőről sajnálatos módon lecsúsztak, érdemesnek tartjuk egy pillantást vetni Nicolás Rizo Méndez, José Rizo Méndez és Göcsei Sándor tervére is.

Koncepció
A Miskolc-Tapolcai Barlangfürdőhöz csatlakozó létesítményt egy 135 szobás, négycsillagos kategóriájú, konferencia- és szekcióteremmel ellátott wellness szállodaként képzeltük el, amely vonzó, versenyképes és egyben karakteres üdülőhely-arculatot kölcsönöz a helynek, emelve a környezetet jellemző turisztikai, kulturális, szórakoztató- és szabadidős tevékenységek színvonalát.

 

 

 

A terv magjául a jelenlegi természetes környezetet vettük, ezenkívül az adott megkötések, de legfőképpen a leendő vendégek szempontjai alakították a tervezés menetét. Miskolc, illetve a Barlangfürdő jelenlegi helyzetét figyelembe véve, ugyanígy nagyon fontos tényező volt a megvalósíthatóság és az egyszerű kivitelezés is. Éppen ezért nem drága alapanyagok  felhasználásával kívántunk operálni, sokkal inkább építészeti szempontból fontos értékekre törekedtünk: a létesítményen belüli és kívüli, minőségi terekre, illetve a köztük lévő kényelmes és korszerű kapcsolatrendszer kialakítására.

A következő szempont, amit fontosnak tartottunk figyelembevenni, hogy a szálloda közönsége külsős és belsős vendégekre oszlik, ennek megfelelően különböző igényeket kell kielégíteni.

 

 

 

Mivel az általunk tervezett szállodakomplexum célcsoportja nagyon tágnak és vegyesnek mondható, igyekeztünk olyan tervet készíteni, amely egyaránt ki tudja szolgálni a wellnessre vágyókat, a konferenciavendégeket, vagy az alkalmi, csak az étterembe betérő, illetve vásárló közönséget.

Annak érdekében, hogy a szállóvendégek télen is, nyáron is használni tudják a Barlangfürdőt a szállodai szolgáltatásokkal egybekötve, a projekt kulcsfontosságú eleme a szálloda és a jelenlegi Barlangfürdő összekapcsolása.

Ezt a kapcsolódási pontot vizuálisan is hangsúlyozni kívántuk, mégpedig oly módon, hogy az természetesen illeszkedjen az értékes természeti környezethez: a Csónakázó-tóhoz, a Várhegyi földvárhoz és a Bencés Apátság régészeti emlékeihez, valamint a környékbeli hegyekhez és parkokhoz.

Koncepcionális elrendezés
A szállodaterv elsősorban a következő (magyar és külföldi) célcsoportok  figyelembevételével készült:

  • turista szállóvendégek
  • wellness szállóvendégek
  • konferencia- és üzleti szállóvendégek
  • nyugdíjas szállóvendégek
  • külsős és belsős étterem és lounge bár vendégek
  • rendezvényen résztvevő külsős és belsős vendégek
  • a szállodai üzletekben vásárló közönség

Jelenleg nem tervezzük a külsős vendégek részvételét a wellness szolgáltatásokban, mivel ez a szálloda színvonalának csökkenéséhez vezetne. De nyitva hagytuk ennek a későbbi, igény szerinti megváltoztatási lehetőségét.

Az épület központja a látványos és színvonalas lobby bár, amely a belső udvar részét képezi. Innen lehet megközelíteni a szállodai szobákat, az éttermet, mindkét multifunkciós termet, a wellness részt (mely a Barlangfürdőhöz kapcsolódik), a tetőtéri uszodát és a földalatti parkolót. A különböző funkciójú helyiségek és terek közötti átjárási lehetőség a különböző célcsoportok mozgásterének megfeleltetve lett kialakítva, ezért ehhez három külön funkcióval ellátott főliftvonalat is terveztünk, illetve egy negyedik, csak a parkolóházba vezető liftet.

 

 

 

Elhelyezkedés, tömegképzés, funkcionális leírás
A tervezett épület közvetlenül a Barlangfürdő mellett helyezkedne el, körülölelve az Olasz kút területét. Az épületegyüttes formája egyrészt követi a Várhegy vonulatát, másrészt az Olasz kút területét, végül pedig a Pazár István sétány útvonalát, így az adott területbe való beilleszkedés egyszerű és természetes.

A külső homlokzaton az egyszerű és kompakt szerkezetek fölé egy acélháló felületet terveztünk, amin növények futnak, így a külső homlokzat egy zöld függőleges kertet képezne. Ezzel egy viszonylag egyszerűen kivitelezhető, de nagyszerű vizuális hatást érhetünk el. A hálózat acélcsövekből áll, amelyekre rácsfelületeket feszítünk és ezeken helyezkednek el a futónövények. Az épület fekvése miatt a Parthenncissus quinkvefolia használatát javasoljuk, mely növény kevés gondozással is könnyen karbantartható és viszonylag gyorsan növekszik.

Szobák
A szállodában 4 szinten összesen 135 szoba található. A szobákat minden szinten a körfolyosón keresztül lehet megközelíteni. Összesen 4 típusú szobát terveztünk és mindegyik rendelkezik vagy utcára, vagy hegyre, vagy parkra néző kilátással. Annak ellenére, hogy az épület formája nagyon organikus, a szobák formája csak négy csoportra oszlott. Minden szobához tartozik egy terasz. A szobák hagyományos elrendezéssel lettek kialakítva és minden szempontból megfelelnek egy négycsillagos hotel előírásainak.      

Wellness, medencetér és tetőszinti uszoda tér
A wellness tér a hotel – I. szintjen található. A két medence vízfelülete 166 és 242 m2. Ugyanezen a szinten biztosítottunk szaunát, hideg vizes medencét, zuhanyzókat, mosdókat. Erről a szintről lehet átmenni a már létező Barlangfürdőbe illetve a tervezett további barlangcsatornákba. Az udvarban található a masszázs rész, a kezelők, a törülköző váltóhelyek, a wellness üzletek és a fitness terem.  A tetőtéren egy úszómedencét terveztünk, 2 jacuzzival kiegészítve. Ez a tér üvegfallal és üvegtetővel van körbeburkolva, így széles panorámás kilátást biztosítunk. Az uszodatérből egy szintén remek kilátással rendelkező tetőtéri napozóteraszra lehet átmenni.

 

 

 

Étterem és lounge bár
Az étterem az épület különszárnyában található, kilátással az Olasz kútra és a Várhegyre. Ide a lobbyn keresztül vagy a szállodaszobákból lehet eljutni. Az éttermet 200 fő befogadására terveztük. Maga az étterem közvetlenül kapcsolódik a lounge bárhoz és elérhető mind a szálloda vendégeinek, mind  a külsős látogatóknak. A konyha az étterem alatt található, ezért az étel szállítása étellifteken keresztül biztosított.

Konferenciaterem I.-II.
A konferenciaterem I. a lobby alatt helyezkedik el és 300 fő befogadására alkalmas. Rendezvények megszervezése során a termet össze lehet nyitni az udvartérrel, így biztosítva a teret és hangulatot nagyobb eseményekre. A konferenciaterem II. a –1. szinten található. Ide a lobby mentén, az udvaron át vezető hídon keresztül lehet eljutni. Ez a terem is 300 fő befogadására alkalmas. Ez a tér az épület külső kinézetének nagyon fontos eleme.     

Üzletek
Az üzletsort a hotel földszintjén biztosítottuk. Közel 280 m2-es területen lehet különböző boltokat és üzleteket kialakítani.

Parkoló
A földalatti szinten terveztünk egy 97 férőhelyes parkolót. A lobbyból a liften és lépcsőn keresztül lehet feljutni.


Miskolc-Tapolca Barlangfürdő Szálloda ötletpályázat

vezető tervezők: Nicolás Rizo Méndez, José Rizo Méndez, Göcsei Sándor
szakági tervezők:
Markovits Péter statikus,
Almássy Balázs, tájtervező, kerttervező

tervezés éve: 2009
bruttó szintterület: 18862 m2