Programok

Bútort az Arborba! – Alkotóhét és Arbor Feszt 

2021.08.23. 12:56

Első alkalommal rendezi meg a Rerrich Béla Tájépítész Szakkollégium csapata a Bútort az Arborba! – Alkotóhét és Arbor Feszt nevű rendezvényt a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Arborétumában augusztus 23-28. között. Az egyhetes közösségi installáció-építés során a Szakkollégium által tavasszal kiírt hallgatói ötletpályázat nyertes koncepcióterveit fogják megvalósítani, amelyek kiviteli terveit az építész- és tájépítész-hallgatók a Studio Nomad építésziroda szakmai támogatásával készítették el.

A szervezők – a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, az Egyetem Budai Campusának Hallgatói Önkormányzata és a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) – támogatásával több szakmai, kulturális és közösségi programon is részt vehetnek a látogatók. Az alkotóhét alatt az egyes programok előzetes regisztrációval látogathatók, a színes felhozatalt többek között akusztikus zenei előadások is gazdagítják. Péntek este a KÉK támogatásával tájépítészeti tematikájú szabadtéri filmvetítésen is részt vehetnek az érdeklődők.

Az alkotóhét megkoronázása az augusztus 28-ára szervezett Arbor Feszt ’21 esemény, ahol többek között az elkészült bútorokat is átadják. Az Arbor Feszt ’21 a szakmai érdekeltségű látogatók, a gyermekkel érkező családok és a növénykedvelő felnőttek számára egyaránt kínál tartalmas kikapcsolódást. A nap folyamán számos workshop és előadás mellett növényvásár, vezetett Arbor séta és gyermeksarok várja majd a látogatókat. Az érdeklődők egyebek mellett kipróbálhatják a bútorkészítést Tóth Ádám MoME-ösztöndíjas formatervező újrahasznosított műanyag csomópontjaival és meghallgathatnak egy kerekasztal-beszélgetést is Erő Zoltánnal, Budapest főépítészével. 

A programokat a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Arborétumának atmoszférája teszi még különlegesebbé, ahol a nyugodt környezet és a természeti értékek még inkább méltó helyet biztosítanak az elkészült installációknak. A MATE kiemelt feladatának tekinti a Gellért-hegy déli lejtőjén elterülő Budai Arborétum rekonstrukcióját, páratlan szépségű természeti kincseinek megőrzését. A terület megújulásába jól illeszkednek a hallgatók által tervezett, az Arbor Feszt ´21 keretében átadandó bútorok. A nap közbeni kerekasztal-beszélgetéseknek helyet adó színpadon este koncerteket élvezhet a közönség. 

Az esemény során a szervezők fokozottan kérik a látogatókat a járványhelyzetben elvárt, felelős magatartás betartására, valamint az egymásra való odafigyelésre. Egyes programok korlátozott számban, előzetes regisztrációt követően látogathatók, ezekről bővebb információ az Arbor Feszt ‘21 Facebook-oldalán olvasható. Az alkotóhét Facebook-oldala itt található, ugyancsak aktuális és fontos részletekkel.