Épületek/Középület

BŰVÖSVÖLGY – Médiaértés Oktató Központ Sopronban

2021.09.16. 07:24

Az NMHH harmadik médiaértési és oktatási központját adták át 2020 augusztusában. A soproni központba a nyugat-magyarországi iskolák tanulóit várják, hogy betekintést adhassanak a mindennapjainkat befolyásoló különböző médiumok működéséről, lehetőségeiről, veszélyeiről. A soproni központtal egy nagyon népszerű országos program újabb állomása elégíti ki az egyre növekvő igényeket.

A megvalósítást egy meglévő irodaház átépítése jelenthette. Az egykori irodaház több éve funkció nélkül állt, szerkezetei nagyon vegyes műszaki állapotban várták a felújítást. Erkölcsileg, építészetileg is elavult épületről beszélhettünk.

A médiaértés oktató központ programja szerencsésen tudott igazodni az épület adta lehetőségekhez. Az épület összalapterülete ideálisan tudta befogadni a programot, terei, közlekedési rendszere hozzáigazíthatók voltak az elvárásokhoz. Az egyidőben mintegy 50-60 főt befogadni képes épületben 6 különböző méretű és tematikájú stúdiónak kellett helyet biztosítani oly módon, hogy azokban jellemzően kiscsoportos foglalkozások kerülnek megtartásra. Persze más-más igényeket támaszt egy hang-, kép-, internet-, hír-, reklám- vagy filmstúdió.

Ezek közül néhány a stúdióberendezések adottságai miatt nagy belmagasságot igényel. A technika ugyan oktatást szolgál, de valódi, professzionális felszereltségről beszélünk. Nem volt más lehetőség, mint az egyébként is rossz műszaki állapotban lévő fa fedélszék helyén egy megváltoztatott geometriájú új tető alatt biztosítani a szükséges tereket. Az új íves tetőszerkezet kialakításának több oka is volt. Egyrészről ezzel a megoldással jelentős magasságú terek alakultak ki. A szerkesztéssel a stúdiók green-boxaihoz tervezett „cycloramás", íves kialakítására reagáló hihetetlenül izgalmas belső valósulhatott meg, de leglényegesebb szempontok egyike az volt, hogy a megnövelt, megmagasított épülettömeg olyan tetőt kaphatott, melynek nem érzékelhetők az élei, az alumínium borítás a „részlettelenségével" szinte beleolvad az égbe. Ezzel az építészeti gesztussal el lehetett érni, hogy az épület a megnövelt magasságával sem hat nagyobbnak az eredeti magastetős kialakításához képest. Építészeti elvárás volt, hogy a fémtető ne a hagyományos korcolt, vagy lécbetétes módon valósuljon meg, hanem a hajlított lemezek vékony résekkel, finom eltartással épüljenek egymás mellé.

Az NMHH soproni kirendeltsége eddig két épületben működött. Egy százéves historizáló villaépületben, illetve egy úgynevezett mérőépületben. A két épület közös tulajdonsága a fehér homlokzati szín. Mindkét épület karakteresen magán viseli korának építészeti jellemzőit, divatját. A hatósági épület lyuk-architekturás, tagozatos, részletképzésben gazdag, összetett kontyolt tetőidommal bír, míg a mérőház üvegfalas épülete késő-posztmodern gesztusokkal operál. Ezek mellett kellett megvalósítani az NMHH harmadik épületét oly módon, hogy az épületegyüttes mutassa a három elem összetartozását is. Adott volt a homlokzati színhasználat: fehér falfelületek, fehér tetővel, fehér kiegészítő elemekkel. A tömegformálás, a részletképzések, a homlokzati struktúra, ornamentika viszont az építéskori, illetve átépítéskori építészeti nyelvezetet kell, hogy hordozza, segítségül hívva a kor szerkezeti, anyaghasználati lehetőségeit.

A homlokzat kialakításánál egy különleges megoldást javasoltunk megrendelőink felé. Ez egyfajta képalkotási technika. Olyan beton kéregpanel burkolatot terveztünk, melynek strukturált felületén a napfény-árnyék hatására megjelenik fotó minőségben egy soproni, Lővérek béli kép.

A kép persze eltűnik, ha elbújik a nap. Dinamikusan változik annak függvényében, hogy milyen szögből és milyen erősséggel éri a különböző homlokzati felületeket a napfény. Ennek az építészeti megoldásnak lényegét adja e dinamikus változás.

A belsők világát jellemzően a stúdiók, foglalkoztatók karakterizálják. Ezek egyszerre próbálnak komoly technikai bemutatóterek lenni, de a médiaértés oktatását játékosan, barátságos terekben biztosítva. A közösségi terek flexibilisen átrendezhetők az igényeknek megfelelően, a stúdiók professzionális stúdióberendezésekkel, greenboxokkal, pantográfos fotó-stúdióval, mozgatható hátterekkel, komoly rádiófelvételeket lehetővé tevő süketszobás hangstúdióval szolgálják a diákok oktatását.

A megrendelő és tervezők egységes elvárása volt a környezettudatos megoldások minél nagyobb számú alkalmazása. Hiszen egy oktatási épület esetében nem csak a fő tematika foghatja meg a diákokat.

Lenzsér Péter DLA építész
Szerk: Paár Eszter Szilvia