Közélet, hírek

Cannes-ban mindenki ránk figyel majd

2019.02.14. 13:30

A világ legnagyobb ingatlanszakmai kiállításán, a Cannes-i MIPIM-en több hazai projekt mutatkozik be, mint valaha. A magyar standon olyan, nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő beruházásokat ismerhetnek meg a látogatók, ami Budapest és több nagy vidéki város 20-30 évvel későbbi arculatát is meghatározza majd.

A 2019. március 12-15. között rendezett eseményre vitt portfólió kiválóan mutatja: a magyarországi régiók közül egyre több nagyváros képes akár nemzetközi szinten is meghatározó jelentőségű beruházásokat vonzani. Az ingatlanfejlesztések soha nem látott mértékű növekedésének, a kiszámítható szabályozási háttérnek és a régióban is kiemelkedő megtérülési rátának köszönhetően az érdeklődés évről évre erősödik hazánk iránt. A bemutatandó projektek beruházási értéke több mint 4 milliárd euró. A magyar gazdaság versenyképességét erősíti, hogy ezekben nagy hangsúlyt kap az innováció, a digitális megoldások alkalmazása és a magas hozzáadott értékű termékek, szolgáltatások, a K+F+I arányának növelése.

 

 

A magyar standot kiemelt érdeklődés övezi a Liget Budapest Projekt kapcsán is, miután az Európa legnagyobb kulturális beruházása keretében épülő Néprajzi Múzeum nemcsak a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, hanem a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte. A Budapesten zajló világszínvonalú projektek mellett Debrecen, Miskolc, Pécs, Szeged és Zalaegerszeg kiemelt fejlesztései is bemutatkoznak. A nagy ingatlanfejlesztők – Atenor, Futureal-csoport, Gránit Pólus Csoport, GTC Magyarország, HB Reavis, Horizon Development, WING – a városarculatot alakító, 2020-ban átadásra kerülő projektjeiket prezentálják.

 

 

A jövő Magyarországát alakító, világszínvonalú projektek

Az ország tőkevonzó képességét a MIPIM-en is szereplő, világszínvonalú projektek is bizonyítják. A kiemelt kormányzati és önkormányzati fejlesztések, a Budapesten zajló beruházások mellett Debrecen, Miskolc, Pécs, Szeged és Zalaegerszeg kiemelt fejlesztéseit is prezentálják. A HIPA (Nemzeti Befektetési Ügynökség) is több projektet ajánl a külföldi befektetők figyelmébe, köztük a Hévízi-tó és a Balaton szomszédságában elhelyezkedő Zalacsányban tervezett golf komplexumot és wellness hotelt, a Zala Springs Golf Resortot és a Congress Hotel Budapest hotel-fejlesztést. Bemutatja a Budapesttől néhány kilométerre, az M0-M1-M7 autópályák háromszögében található TÓPARK ’BE MY CITY’ multifunkcionális épületegyüttest. Népszerűsíti Debrecen új üzleti központjában épülő “A” kategóriás Forest Offices Debrecent, és a szintén “A” kategóriás irodaházat, az Agora Office Debrecent. Pécs a Pécs-Pogány reptér és az M60-as főút melletti 56,1 hektáros vegyes funkciójú fejlesztést mutatja be, a területen ipari gyártás és logisztika vagy kereskedelmi jelleg, irodákkal kiegészítve, esetleg lakóépületek és szabadidő park valósulhat meg. Miskolcról Magyarország egyik legkomplexebb irodaépülete, a 2020-ban megnyíló Avalon Business Center Miskolc érkezik a-standra, míg Szegedről a világszínvonalú ELI-ALPS Kutatóközpont és az Új Tudományos és Innovációs Park, valamint a közvetlen szomszédságukban épülő 40.000 m2-es vegyes fejlesztés egy 3 csillagos 100 szobás üzleti hotellel, irodákkal és szabadidő parkkal. Ugyancsak a HIPA ismerteti a Health Park Kapuvár projektet, a két hotelből és 50 apartmanból álló gyógyászati központot, valamint a Vecsés Industrial Plotot, az M0-s autópálya közvetlen közelségét kihasználó logisztikai központot.

 

 

A nagy ingatlanfejlesztők – Atenor, Futureal-csoport, Gránit Pólus Csoport, GTC Magyarország, HB Reavis, Horizon Development, WING – a városarculatot alakító, 2020-ban átadásra kerülő fejlesztéseiket prezentálják. Az Atenor a 6 épületből álló 130.000 m2-es Váci Greens irodaparkkal lesz jelen. Az eddig elkészült 4 épület, közel 80.000 m2 100%-ban bérbeadásra és eladásra került. Az utolsó két, “E” és “F” épületet 2020 második és harmadik negyedévében adják át. A 72.000 m2-es, 4 épületből álló Aréna Business Campus kivitelezése folyamatban van, az első, azaz az “A” épület 2020 első negyedévében kerül átadásra.

 

 

A Futureal-csoport teljes kapacitással fejleszti a Váci úti irodafolyosón a már szerkezetkész Advance Tower irodaház 8.000 m2-es második ütemét. A Corvin Sétányon végső kivitelezési fázisba került a 27.000 m2-es Corvin Technology Park, amivel 100 ezer m2-re növekszik a Corvin Irodák összes bérbeadható területe Budapest egyik legfrekventáltabb helyszínén. Ugyanitt a fejlesztés folytatódik, hiszen egy karnyújtásnyira a Corvin Sétánytól az irodanegyed hamarosan új taggal bővül, mivel folyamatban van a „Corvin7” projektnéven ismert irodaépület előkészítése is. Terv szerint halad Őrmezőn a 65 000 m2-es különleges formavilágú Budapest ONE irodapark 25.000 m2-es első üteme, míg Kelenföldön Buda legnagyobb bevásárló- és szórakoztatóközpontja, az 55.000 m2-es Etele Plaza kivitelezése zajlik. A két projekt hamarosan Dél-Buda megújulásának üzleti és kereskedelmi hajtóerejévé válik.

 

 

A Gránit Pólus ingatlanüzemeltetési portfóliója zászlóshajóit mutatja be. A vállalatcsoport egyedüliként mondhatja el magáról, hogy üzemeltetési portfóliója multifunkcionális városközpontot, regionális bevásárló- és szórakoztatóközpontot, “A” kategóriás irodaházat (WestEnd City Center), sport– és rendezvénycsarnokot (Budapest Sportaréna), oktatási intézményt (Semmelweis Orvostudományi Központ), továbbá a régió legnagyobb és legsikeresebb kulturális központját (Művészetek Palotája Budapest) öleli fel.

 

 

A GTC Magyarország, amely a varsói tőzsdén jegyzett GTC SA tagja, az alapítása óta eltelt 19 évben három jelentős lakó - iroda projektet és hat nagy iroda beruházást hajtott végre Budapesten, összesen mintegy 147.000 m2 bruttó bérbe adható területtel rendelkezik, a főváros legmagasabb irodaépületének is tulajdonosa. A GTC - többek között a kiállításon is bemutatásra kerülő LEED Gold előminősített Pillar irodaházzal - további 100.000 m2-rel bővíti magyarországi portfólióját a közeljövőben.

 

 

A HB Reavis jelenleg is építi városléptékű AGORA Budapest projektjét, amely az üzleti- és a közösségi élet egyik meghatározó központja lesz a fővárosban. Az AGORA épületeit úgy tervezték, hogy azok a legmagasabb szinten szolgálják ki az ott dolgozók és a környéken lakók igényeit, kiemelt figyelmet fordítva a produktivitás növelésére és a jó közérzetre. A fejlesztés első épülete, az Agora Tower 2020-tól ad otthont a Raiffeisen Bank új székházának csaknem 20.000 m2-en.

 

 

A Horizon Development 2020-ban átadásra kerülő LEED Platinum fejlesztése, a Szervita Square Building 15.000 m2-en kínál modern kereskedelmi- és irodatereket, valamint luxus lakóingatlanokat a belváros szívében, egy szecessziós történelmi környezetbe organikusan illeszkedő, magas műszaki tartalmú, prémium épületben. A 8.500 m2 összterületű, 4 szinten elterülő irodatér már 100%-ban bérlőre talált. A cég MIPIM-en bemutatott további projektjei a Hold utca 16. szám alatti XIX. századi műemléki épület autentikus felújításával megvalósuló 9.000 m2 alapterületű luxus hotelfejlesztés, valamint egy marbellai luxus lakópark.

 

 

A WING az ország első számú irodafejlesztője, amelynek folyamatban lévő irodafejlesztései az új evosoft-Siemens székház 22.000 m2-es Duna-parti épülete és a IX. kerületben a nemrégiben átadott Telekom székház mellett épülő Liberty irodaház, amely 40.000 m2 irodaterülettel várja bérlőit. Előkészítés alatt áll a hajdani Angyal Irodaház épületében megvalósuló B&B Hotel, amely a vezető, francia economy szállodalánc első magyarországi egysége lesz. A lakófejlesztések terén pedig a XIII. kerületi Kassák Residence, Budapest első közösségi szolgáltatásokat kínáló lakóparkjának építkezése mellett, elindult a Metropolitan Garden fejlesztése is, amely a Béke tér környékének legmagasabb színvonalú lakóprojektje lesz.

 

 

A standon jelen lesz a Stay in Hungary Kft., amely betelepülő nagyvállalatok részére nyújt komplex belsőépítészeti, generál tervezési, project management és érdekképviseleti szolgáltatásokat. A kiállítók között találjuk a világ vezető ingatlan-tanácsadó vállalatát, a CBRE-t is.

A Budapest-stand weboldala látványtervekkel és videókkal. 
A Budapest-standon bemutatásra kerülő fejlesztések látványtervei.