Technológia

Cedral – a fa szépsége, mely örökké tart

2015.05.21. 09:15

Egy visszafogott eleganciájú családi házat, vagy a tekintetet vonzó, játékos és színes óvodai homlokzatot is hatásosan kiemelnek környezetükből a fa mintázatú vagy sima felületű, modern Cedral szálcement homlokzatburkoló lapok.

A fa az építészettel egyidős, hagyományos építőanyag, az épület számos részén alkalmazható. A faburkolatok erezete természetes hatást kelt, akár a homlokzaton, akár csak az épület egyes részein, például oromdeszkaként vagy díszítőelemként alkalmazzuk. Mint építőelem pedig modern vagy klasszikus épületeken egyaránt megállja a helyét.
Ám a fa még felületkezeléssel sem feltétlenül kellően időjárásálló, folyamatos karbantartási igénye miatt nem tartozik a legtartósabb anyagok közé. Ezzel szemben a fa hatását keltő Cedral szálcement burkolat alkalmazásával homlokzatun hosszú évtizedeki tartós lesz, és emelett nem kell lemondanunk a fa szemet gyönyörködtető látványáról.

A famintázatú vagy sima, hosszan elnyúló, vagy függőlegesen alkalmazott Cedral szálcement burkolólapok, akár üvegfelületekkel, akár téglaburkolattal harmonizálva, dominánsan meghatározhatják az épület jellegét, vagy visszafogottan simulhatnak az épület látványába.
A Cedral lapokkal a homlokzat stílusa inkább az egyenes vonalvezetésű, minimalista épületekhez illeszkedik, de a modern szálcement lapok az ismét egyre kedveltebb, hagyományos formájú házakon, azok különböző felületein is jól mutatnak.
Legyen szó akár egy modern családi ház homlokzatáról, sorházról, középületről vagy irodaházról, a szálcement Cedral homlokzatburkoló lapokkal kiváltott faburkolat impozáns megjelenése az épületet feltétlenül kiemeli a környezetéből.

A felület, a mintázat, a lapok vízszintes vagy függőleges elhelyezése mellett az építészet eszközei között nem hagyhatjuk említés nélkül a színeket sem. A Cedral az élénktől a pasztell különböző árnyalatain át sok színben rendelkezésre áll, így akár az elegáns, egyszínű megjelenés vagy egy színes, tekintetet csalogató homlokzat is megvalósítható, ami például egy óvoda esetében kifejezetten előny.

Esztétikum és védelem
Az épületburoknak a látványon túl az épület külső védelmében is fontos szerep jut. Hasznos előnye a fával szemben, hogy nem éghető, védve ezzel az épületet, az ott élők életét és értékeit. Ráadásul a Cedral homlokzat egyáltalán nem igényel karbantartást: nem repedezik, nem vetemedik, nem korhad, a festék nem pereg le róla.

Látvány és praktikum
A Cedral Classic lapok látványukban hagyományos, egyszerű fűrészárura hasonlítanak, ám a szálcement lapnak a fával szemben előnyös tulajdonsága, hogy a gyártástechnológiának köszönhetően a vastagsága mindössze 1 cm. A Classic lapok vízszintesen és függőlegesen is könnyen elhelyezhetőek, így az épület megjelenését ezáltal is meghatározhatják.
A Cedral Click más tulajdonságai mellett érdemes kiemelni könnyű szerelhetőségét, amelyről a két hosszanti oldalán található bemarás gondoskodik. Jellegében és megjelenésében a famintával ellátott Cedral Click lap a lambériaburkolat hatását kelti, ezzel szemben a sima felületű inkább modern, minimalista sávos burkolatra emlékeztet.
A famintás Cedral lapok 3D nyomott felülete, plasztikus mintázata a cédrus erezetét idézi, ezzel a fa természetességét és szépségét a homlokzatra varázsolva azt a szálcement tartósságával ötvözi.
A sima felületű Cedral lapok egyszerű, de markáns karaktere sávos kialakítású homlokzatburkolatokban gondolkodóknak ajánlott. A lapok felülete azonban mégsem teljesen sima, ezzel elkerülve, hogy „mű” burkolat hatását keltse, a napsugarak segítségével pedig a felület élettel telik meg.

A Cedral lapok gyártója az Eternit, aki az érvényes nemzetközi és hazai szabványoknál szigorúbb feltételrendszert állított a termékeivel szemben, amelyet írásos formában garantál. A 30 év termékgarancia mellé a cég a lapok felületének rendellenes színelváltozásaira és a bevonat leválására a piacon egyedülálló 10 éves garanciát írásban vállalja.

www.eternit.hu, www.akcio.eternit.hu, www.cedral.hu