Közélet, hírek

Civil módra - EKF fal feketén-fehéren

2010.09.15. 08:55

Patartics Zorán egy új honlapot hozott létre. A lap célja mindenekelőtt a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa projekthez kapcsolódva megteremteni azt a nyilvános felületet, amely mindenki számára lehetőséget biztosít arra, hogy véleményét kinyilváníthassa, mondandóját elmondhassa, közzé tehesse, és ezzel maga is részese, alakítója lehessen Pécs e nagy kulturális vállalkozásának.

Az EKF lehangoló élménye:
Számosan vannak, kik egymásnak mesélik az EKF-fel kapcsolatos elégedetlenségüket - olykor okkal, máskor ok nélkül. Mellettük ugyancsak sokan vannak, akik pusztán fogyasztóként élvezik a kivételes programkínálatot, és az EKF lehetőségei nem érintik meg őket - elvárásaik vannak, de a részvételükkel, a folyamatok alakításával kapcsolatban a passzivitást választják (rengeteg hozzászólásra elegendő magyarázkodással). Pedig az EKF nem az egymást érő programokról szól elsősorban, hanem RÓLUNK. A programok elmúlnak, mi maradunk. A kérdés: mindabból, ami elmúlik, mi marad bennünk? Mivé válhatunk a lehetőség által? (Emlékeztetni szeretnék: az ügy nem csak pécsi, de országos.)

Végső soron az EKF mi vagyunk. Így okunk és jogunk is a véleménynyilvánítás, ezen keresztül pedig a megélés és tanulás. Az EKF attól is alakul, hogy képesek vagyunk-e megjeleníteni benne a véleményünket. A BARÁTOKNAK VALÓ PANASZKODÁS HELYETT MONDD EL TE IS, MIT GONDOLSZ!

Mit tartasz jónak, vagy eredménynek? Mivel vagy elégedetlen, vagy csinálnád másképp? Volt-e vagy van-e ötleted, mely az EKF-hez köthető, és közzétennéd? Részt vennél-e az értelmezésekben, a párbeszédben?

Csináltam egy honlapot, amelyen mindezeket megírhatod, megnyilatkozhatsz.

 

 

 

Örülnék, ha Te is csatlakoznál, és mintát mutatnál abban, hogy neved és arcod vállalva megosztanád véleményed a honlapon - a busongás és a feltétlen öröm helyett az értelmes, értelmező párbeszédben!

A felület még csak néhány napja indult, így különös jelentősége van annak, hogy kik jelenítik meg az első véleményeket. Úgy gondolom, hogy a felelősséget nem lehet elhárítani, az értelmiségi létformával ez a szerepvállalás együtt jár - legalábbis olyan kultúrákban bizonyosan, melyekre áhítozunk.

El fog dőlni, hogy volt-e jogunk az EKF-re, és hogy milyenre.

Üdvözlettel: Patartics Zorán