Programok

CONSTRUMA: Új irányok és lehetőségek – kerekasztal-beszélgetés

2024.04.04. 10:48

Beszélgetésre invitálunk minden érdeklődő építészt és szakmai szereplőt, aki szeretné mélyebben megérteni és megvitatni az új építészeti törvény által nyújtott lehetőségeket és kihívásokat. A rendezvény egyedülálló platformot kínál arra, hogy közösen feltárjuk, hogyan befolyásolja a 2023. évi C. törvény az építészeti gyakorlatot, milyen új szabályozási kereteket határoz meg, és milyen hatással van ezeknek a változásoknak a mindennapi munkánkra.

A beszélgetés során külön figyelmet fordítunk arra, hogy a törvény hogyan támogatja az innovációt, az építészeti minőséget és a fenntarthatóságot, miközben elősegíti a kulturális örökség megőrzését és a társadalmi értékek tükrözését az építészetben. Meghívott beszélgető partnereink – köztük a törvényt szakmailag előkészítő Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, a fiatal építész generáció lendületes képviselője eltérő nézőpontokat képviselve – megosztják tapasztalataikat és perspektíváikat, miközben interaktív vitát folytatnak a résztvevőkkel az új törvény gyakorlati alkalmazásáról és annak lehetséges hatásairól a magyar építészetre.

Legyen részese ennek az izgalmas párbeszédnek, amely új horizontokat nyit meg, és fedezzük fel együtt a törvény által kínált új irányokat és lehetőségeket!

A beszélgetés résztvevői: 

Fajcsák Dénes, építész (Arkt Építész Stúdió), Heves Vármegyei Kormányhivatal korábbi állami főépítésze. Tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán és az Építész Mester Egylet Mesteriskolájának XXII. ciklusában folytatta. 2002-ben Fábián Gáborral megalapította az Arkt Építész Stúdiót, majd 2014-ben az Arkt Művészeti Ellátót. A tervezőpáros 2016-ban elnyerte a 15. Velencei Építészeti Biennále Magyar Pavilonjának kurátori megbízását és kiállítást rendezett Aektivátorok címmel. Heves (vár)megyében végzett szakmai munkájáért 2022-ben Heves (vár)megyei Príma díjat, 2023-ben pedig Juhász Veronikával, és Fábián Gáborral együtt Molnár Péter díjat kapott a szakmától.

Perényi Lóránt, építész, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti stratégiáért felelős helyettes államtitkára. Diplomáját 2005-ben szerezte a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetében, egyetemi évei alatt Linzben és Portóban is folytatott tanulmányokat. Szakmai életútja során hazai és nemzetközi tapasztalatokra egyaránt szert tett, jelenlegi, helyettes államtitkári pozícióját 2022 augusztusa óta tölti be.

Turi Attila, építész, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke. 1985-ben diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetemen. Őrbottyán és Budakalász volt főépítésze, jelenleg pedig Pilisszentlászlón tölti be ezt a pozíciót. Számos szakmai díjat elnyert pályája során, a 2003-ben Ybl-díjjal, 2021-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. A Magyar Művészeti Akadémiának 2012-től rendes tagja, 2022-től alelnöke, 2023-tól elnöke. 

Moderátor: Kolossa József, építész (Studio Kolossa, Projektangyal). A Településtervezési és Területrendezési Főosztály volt főosztályvezetője, Lechner Tudásközpont volt ügyvezetője, Studio Kolossa és a Projektangyal tulajdonosa. DLA-fokozatát 2007-ben szerezte meg a BME Építőművészeti Doktori Iskolájában. Jelenleg cikksorozatot vezet az Építészfórumon az új építészeti törvény hozta változásokról.

Időpont: 2024. április 10. (szerda) 15:00-16:30 
Helyszín: Construma, HUNGEXPO, C Kongresszusi Központ, F4 terem (földszint).
Facebook-esemény linkje

A Magyar Építész Kamara és a Hungexpo együttműködésének köszönhetően az építész kamarai szakmagyakorlók számára a belépés idén mind az 5 napon ingyenes előzetes regisztrációt követően.
Regisztráció: https://construma.hu/mek
A Construma megtekintéséért ebben az évben is naponta jár az 1 továbbképzési pont az építész kamarai szakmagyakorlóknak, még a hétvégi napokon is.