Pályázatok/Nemzetközi

Container Vacation House - nemzetközi tervpályázat

2013.08.14. 10:05

Az  [AC-CA]TM  nyílt, nemzetközi ötletpályázatot hirdetett meg a Bondi Beach-re néző újrahasznosított konténerekből kialakítandó nyaralóépületek tervezésére. A pályázat kreatív ötleteket vár, előtérbe helyezve az újrahasznosítást, fenttarthatóságot és a kisléptékű, modulrendszerű építészetet.

A projekt

A Tasmán-tenger délkeleti partján fekvő Sydney Ausztrália legnépesebb nagyvárosa, Új-Dél-Wales fővárosa. Agglomerációjával együtt összesen 4.6 millió ember él itt.

A konténerek eredetileg áruszállításra szolgáló, lassan korrodáló fémdobozok, melyek méretét nemzetközi szabványok (ISO) rögzítik, és építészeti modulrendszerek alapját is képezik. A konténerek sorolásával a kivitelezés gyors és költséghatékony. Az angol "contain" (tartalmaz) szó, és a belőle származó "konténer" kifejezésünk közös őse a latin "continere", amely tárolást, összefogást, bekerítést jelent. A konténer olyan "edény" tehát, amely valamilyen célra használható méretű teret foglal magába, ezzel definiálva a "kint" és "bent" közötti határokat. Jól használható méreténél fogva bejárható, és térszervezési alapegységként minden elvárásnak megfelel.

A pályázat célja:
A meghirdetett nemzetközi tervpályázat célja, hogy használt teherkonténerekből a Bondi Beach-re néző Konténernyaralók tervei szülessenek meg Sydney számára. Emellett előtérbe helyezi és díjazza a kisléptékű alkotásokat, amelyek egyesítik a funkciót, a szerkezeti tisztaságot és részletképzést a vízparti otthon szellemiségével. A pályázat tárgya a kutatás, a használt konténerek felhasználási lehetőségeinek vizsgálata, a megadott programnak megfelelően. A javaslatoknak vitaindító ötleteket kell felvetni a használt konténerek modulként való felhasználásához, a fenntarthatóság figyelembe vételével.

A pályázat egyfordulós, célja, hogy megtalálja a legmegfelelőbb javaslatot, amely teljesíti a program általános és különleges elvárásait. Ez egy nyílt, nemzetközi pályázat, amelyre progresszív, kortárs ötleteket vár a szervező [AC-CA]TM. A Konténernyaralók megvalósítása nincs tervben.

Kik indulhatnak?
Építészek, okleveles építészmérnökök, mérnökök és hallgatók is pályázhatnak, akár társtervezőkkel együttműködésben is. Egyéni pályázók vagy legföljebb négy fős csapatok jelentkezése is elfogadható.

Időterv:
A pályázat hivatalos meghirdetése: 2013. július 6.
A pályázati időszak, egyben a korai regisztráció kezdete: 2013. július 10. - augusztus 31.
Regisztrációs időszak: 2013. szeptember 1. - október 31.
Kérdések beérkezésének határideje: 2013. október 15.
A pályaművek beérkezésének határideje: 2013. november 5.
Zsűrizés: 2013. november 10-17.
Eredményhirdetés és publikáció: [AC-CA]TM, 2013. november 20.

Valamennyi határidő GMT (Londoni) idő szerint 0:00.

Regisztrációs díj:
Korai regisztráció esetén (Július 10. és augusztus 31. között) 80US$, szeptember 1. és október 31. között 120US$. A pályázók a regisztrációs adatlap kitöltésével és a nevezési díj megfizetésével jelentkezhetnek, melyet hitelkártyával vagy bankkártyával, biztonságos kapcsolaton keresztül fizethetnek ki.

Díjazás:
A verseny összdíjazása 6000US$, amely következőképpen oszlik meg a díjazottak közt:
1. helyezés: 3500US$
2. helyezés: 1700US$
3. helyezés: 800US$

Kiosztásra kerül hét további különdíj.

Mindemellett az első három helyezést elért pályamunkát az [AC-CA]TM online felületén, illetve az alábbi magazinokban teszik közzé:

Wettbewerbe-aktuell Magazine (Németország)
Monitor International Magazine (Németország, Franciaország, Oroszország)
ASK Magazine (Egyiptom)
Future Arquitecturas Architecture Magazine (USA & Kína)
Positive Art Magazine (Olaszország, Németország, Egyesült Királyság)